Zobacz pełną wersję : Demontaż tylnego zderzaka

kuba7612
26-03-2010, 21:18
Witam.
W styczniu miałem stłuczkę uszkodziłem tylny zderzak.Nie wiem jak zdemontować stary zderzak.Mam zamiar kupić używany na Allegro.Gdyż nowy w ASO koszt 900 zł.I to jeszczę do malowania.

Jitter
26-03-2010, 21:33
Kolego, połóż się pod samochód i poszukaj śrub mocujących zderzak do karoserii, zapewne dwóch. O ile się nie mylę, to poniżej uszczelki klapy bagażnika są jakieś plastikowe spinki, które trzeba umiejętnie (czyt. delikatnie) zdemontować. Na pewno trzeba też odpiąć (przynajmniej częściowo) osłony tylnych nadkoli, które są połączone ze zderzakiem za pomocą spinki. Wszystko dobrze widać, jak wczołgasz się pod auto.

PS: Popraw, proszę, błędy ortograficzne, bo aż w oczy szczypią ;)

Skolmi
27-03-2010, 18:22
http://www.fordclubpolska.org/porady.php?action=go&zakres=fiesta&type=39

W przypadku Fuzji może być jedynie inne mocowanie zderzaka do belki zderzaka (ten bebech pod spodem pochłaniający energię).

kuba7612
28-03-2010, 20:47
Kolego, połóż się pod samochód i poszukaj śrub mocujących zderzak do karoserii, zapewne dwóch. O ile się nie mylę, to poniżej uszczelki klapy bagażnika są jakieś plastikowe spinki, które trzeba umiejętnie (czyt. delikatnie) zdemontować. Na pewno trzeba też odpiąć (przynajmniej częściowo) osłony tylnych nadkoli, które są połączone ze zderzakiem za pomocą spinki. Wszystko dobrze widać, jak wczołgasz się pod auto.

PS: Popraw, proszę, błędy ortograficzne, bo aż w oczy szczypią ;)

Dzięki za podpowieć,nie wiem właśnie jak odpiąć te plastykowe spinki nad uszczelką by ponownie je użyć.Wygladają na metalowe.

kuba7612
28-03-2010, 20:52
http://www.fordclubpolska.org/porady.php?action=go&zakres=fiesta&type=39

W przypadku Fuzji może być jedynie inne mocowanie zderzaka do belki zderzaka (ten bebech pod spodem pochłaniający energię).

To zdjęcie jest mi bardzo pomocne,dzięki.

Jitter
28-03-2010, 21:05
Dzięki za podpowieć,nie wiem właśnie jak odpiąć te plastykowe spinki nad uszczelką by ponownie je użyć.Wygladają na metalowe.

Jutro kuknę do swojej Fuzji i zobaczę, co tam się pod uszczelką święci. Według manuala Kolegi Skolmiego są to nity, które należałoby rozwiercić.

PS: Dobra robota z tym manualem, Skolmi! :one:

kawa222
29-03-2010, 11:06
Zewnętrzna część zderzaka jest przymocowana 4 spinkami od dołu, 2 blachowkrętami wewnatrz nadkoli( po jednym na stronę ) oraz przy uszczelce bagażnika są 4 nity, które trzeba odwiercić, nie ma innej metody aby je usunąć. pod poszyciem zewnętrznym zderzaka jest plastikowa belka przynitowana kilkoma nitami. Na błotnikach są przynitowane plastikowe zaczepy.

kacper69
13-10-2012, 15:08
Ja dziś zmieniałem zderzak tylny w fusionie.
Nie zgodzę się z przedmówcą co do mocowania zderzaka.
W moim aucie zderzak jest montowany na 4 plastikowe wkręto-zaczepy odkręcane wkrętakiem krzyżakowym ( widać je po otwarciu klapy bagażnika ), do tego dwa takie same wkręty od spodu, poniżej odblasków montowanych w zderzaku, po jednym wkręcie na klucz 8 w nadkolu , od góry zderzaka i po jednej śrubie M6 na klucz 10 od spodu zderzaka w nadkolu. śruba przechodzi przez chlapacze .
Wymiana zderzaka tylnego zajęła mi niecałą godzinę, z tym że jeszcze z tej godziny trochę czasu zajęły mi 2 pifca.
Nie potrzeba do tego żadnego kanału , czy najazdu, można to zrobić na zwykłym parkingu kolo domu.