pretorian2
28-03-2010, 21:22
Czy orientuje się ktoś jakie są i czy w ogóle są różnice między zaciskami tylnymi pod tarcze 265mm a 280mm ?? Jestem w trakcie wymiany bębnów na tarcze i ostatnią rzeczą którą mam o kupienia są właśnie zaciski. Na allegro są zaciski ale wizualnie ciężko jest się rozeznać czy są takie same czy jednak te pod tarcze 280mm są większe, ew po czym rozpoznać różnice ??
dzieki za jakakolwiek pomoc
maureliusz
28-03-2010, 21:32
Nie wiem, czy to jakaś wskazówka, ale klocki są takie same, zarówno do przodu jak i do tyłu bez względu czy 1.6/1.8/2.0 TDCI. Ponieważ tarcza jest większą, to stawiałbym, że zacisk musi być bardziej oddalony, aby wykorzystać tę "większą" tarczę:-) Chyba, że zaciski są te same, a mocowanie przy aucie jest odsunięte, ale tego już nie wiem...
Wczoraj wymieniałem klocki z tyłu i zauważyłem, że na elementach zacisku są wytłoczone oznaczenia: "280". Taką średnicę tarczy posiadam więc może mieć to znaczenie.
wojcikpat
03-02-2017, 13:36
z tego co się dowiedziałem o zaciskach na tył.
zaciski są takie same w przedziale 04-11 (oprócz wersji kombi która ma inaczej montowaną linkę ręcznego, ale podobno można to przełożyć)
klocki hamulcowe są takie same.
Teoretycznie zaciski z tego przedziału 04-11 pasują też do VOLVO i MAZDY (jakieś modele odpowiednie) więc można stosować też zaciski od nich
co do wielkości tarcz to załatwia to jarzmo zacisku które dla każdej tarczy jest odpowiednio dopasowane 271 lub 280
wersja ST i RS mają swoje zaciski i klocki
Nie na elementach zacisku jest napisane 280 tylko na jarzmach.Zaciski są te same trzeba ,kupić jarzma 280 te które utrzymują zacisk względem tarczy.
Grzegorz MX
03-02-2017, 19:20
Ja ostatnio przerabiałem.
Zacisk rozmiar jest pochodną rozmiaru felg. Zacisk jest taki sam w 3 możliwych rozmiarach TARCZY. Rozmiar TARCZY i FELG determinuje odpowiedni rozmiar zacisku dokładnie pod ten typ.
Dla:
a. 15" felgi --> 265mm --> na zacisku napisane 15" lub 265
b. 16" felgi --> 280 (MK2) i 271 (MK3+ MK3 lift)
c. 17" felgi --> 280
Klocki prościej.
Pamiętasz o innej lince hamulcowej do ręcznego? Musisz ją dokupić i najlepiej przewody hamulcowe elastyczne nowe (są dłuższe).
Jeśli 15" poszukaj TRW komplet tarcz/klocki w pewnym serwisie motostacji w necie/alledrogo - mieli najtaniej.
zaciski w dobrej jakości kupisz w alledrogo - zaznacz że chcesz w komplecie jarzmo pod żądany rozmiar.
Aha zaciski kupuj oryginalne - są firmy ATE tak jak cały fordowy system hamulcowy (determinuje kształt klocka, zacisk, jarzmo etc)
Warto!! Powodzenia
Ja ostatnio przerabiałem.
Zacisk rozmiar jest pochodną rozmiaru felg. Zacisk jest taki sam w 3 możliwych rozmiarach TARCZY. Rozmiar TARCZY i FELG determinuje odpowiedni rozmiar zacisku dokładnie pod ten typ.
Dla:
a. 15" felgi --> 265mm --> na zacisku napisane 15" lub 265
b. 16" felgi --> 280 (MK2) i 271 (MK3+ MK3 lift)
c. 17" felgi --> 280
Klocki prościej.
Pamiętasz o innej lince hamulcowej do ręcznego? Musisz ją dokupić i najlepiej przewody hamulcowe elastyczne nowe (są dłuższe).
Jeśli 15" poszukaj TRW komplet tarcz/klocki w pewnym serwisie motostacji w necie/alledrogo - mieli najtaniej.
zaciski w dobrej jakości kupisz w alledrogo - zaznacz że chcesz w komplecie jarzmo pod żądany rozmiar.
Aha zaciski kupuj oryginalne - są firmy ATE tak jak cały fordowy system hamulcowy (determinuje kształt klocka, zacisk, jarzmo etc)
Warto!! Powodzenia
Nie słuchaj tych bzdur jak to czytam to nie bardzo rozumiem o co chodzi kup same jarzma to element mocujący zacisk do piasty ,wszystko będzie pasować nie potrzebujesz żadnej linki ani przewodów.