Zobacz pełną wersję : Fiesta - poprawki lakiernicze. Czym?

vasteq
09-04-2010, 15:38
Witam
Mam zamiar dokonać poprawek lakierniczych forda Fiesty - zielony metalik. Poprawki dotyczą małych powiechni typu rdzewiejące naroża klapy bagaznika, odbryski od kamieni (jeden większy 4x3 mm aż do samej blachy). Moje pytanie dotyczy sposobu nanoszenia lakieru. Znalazlem sklep gdzie dobiorą mi farbę wg nr znamionowego oraz dostarczonego elementy karoserii. Mogą mi nabić w spray bądź dać farbę w puszce. Do tego dostanę też lakier bezbarwny. Czy lepszy bedzie spray czy tez moze kupic lakier w puszcze który naniósł bym aerografem bądź pistoletem. Mam butle CO2 1,5kg do której mogłbym podłączyć aerograf. Z góry dzięki za odp.

mariano.k
09-04-2010, 19:32
naroża lepiej pędzlem bo i tak sprayem ich dobrze nie pokryjesz. malutkie odpryski też pędzelkiem od malowania paznokci lub delikatnie zaostrzoną zapałką. wygląd będzie taki sobie ale nie będzie rdzewieć:) wariant bardzo estetyczny, lecz droższy to zakurzki. do zaprawek wybrałbym lakier z clearem już dobrany

vasteq
09-04-2010, 20:05
rozumiem że podkład jakiś też musi być i odrdzewiacz?

mariano.k
09-04-2010, 21:50
nom podkład najlepiej atykorozyjny. jak dasz lakier bez podkładu to po zimie będzie rdzewiał jeszcze bardziej

wierus
21-04-2010, 16:51
Witam,
Nazywam sie Piotr i jestem nowy na forum.
Mozecie mi powiedziec co to jest ten "clear" ktory wszyscy radza by byl razem z lakierem?
Bede wdzieczny za odpowiedz

vasteq
05-05-2010, 20:18
kupiłem jednak lakier w sprayu (400ml za 48zł - metalik dobrany odcieniem po numerze spod maski) oraz specjalny samochodowy lakier bezbarwny do tego za 15 zl 400ml . Polakierowałem juz jeden element - plastikową zaślepkę zderzaka. Musze przyznać że efekt zadowalający. Zasadniczo nie widać różnicy (lakierowłem kiedyś drobne elementy więc wiem mniej więcej jak używać sprayu by nie wyszły zacieki) Tylko z lakierowaniem bezbarwnym było trochę roboty bo nie wszędzie jest ładne lustro. A po poprawkach bywa czasami gorzej. Stąd moje kolejne pytanie - czy mogę na sam koniec użyć jakiejś pasty polerskiej by na całej powierzchni uzyskać jednolity połysk? jeśli tak to jaka pasta do tego się najlepiej nadaje?

vasteq
06-05-2010, 20:33
zaślepka już schnie ponad 24h. Lakier bezbarwny na niej nie jest jeszcze zbyt twardy. Po naciśnięciu paznokciem zostają ślady. Lakier bezbarwny (w sprayu) to haya. Czy do tego powinien być jeszcze może jakiś utwardzacz?