Witam jak napisalem po wymianie olej na bagnecie jest i tak czarny. W przyszłym miesiacu mam wymiane , wiec chciałbym spyac czy cos z tym robic czy nie? Dolać jakiś dodatek myjący , a moze zmienic olej ? Obecnie stosuje BP Visco 3000 Diesel 10W-40 przebieg 286tys.
Wg mnie to najnormalniejszy objaw i nie masz się czym przejmować. Zawsze zostanie troszkę starego oleju w silniku, są też pewnie jakieś drobinki sadzy w dieslach - pamietaj, że olej ma także funkcję czyszczącą. To że jest ciemny nie oznacza, że jest już stary i stracił swoje właściwości.
W osiolku docsc czysty olej mialem przez ok. 3000 km od wymiany po generalnym remoncie i plukaniu silnika. Teraz jestem po kolejnej wymianie i jest czarny jak dawniej bywało ;)
Rowniez slyszalem ze ten typ tak ma , ale to jest troche dziwne. Pamietam ze chyba kolega Adi pisal o tym zjawisku na forum - nie moge doszukac sie tego tematu.
Obawiam się, że to nie tyle ten typ tak ma, ale tak ma każdy diesel i pewnie spora część benzyniaków też
Pamiętam, że w Clio (1.2 benzynka) też olej chwilę po wymianie byl czarny, ale też samochodzik miał najechane ćwierć miliona, więc silnik dziewiczy nie był :) Reszty osobowych nie pamiętam - niezbyt często bagnet oglądam, bo zawsze już miałem elektronicznie pokazywany stan oleju przy odpalaniu silnika :)
Transolot
21-10-2012, 18:03
Odgrzeję kotleta...
Obawiam się, że to nie tyle ten typ tak ma, ale tak ma każdy diesel i pewnie spora część benzyniaków też
Też mi się tak wydawało...
Mój osiołek 2.5D bez turbo, 99 rok. Po jakiś 5000 km od wymiany olej ledwo co jest przeciemniony... jednak zaraz po wymianie, czyli np. 1000 km przejrzystość oleju na bagnecie jest taka jak w motorach benzynowych :shock:
Szczerze mówiąc sam nie wiem czy to dobrze. Motor praktycznie nie pali oleju, osiągi/ spalanie idealne, dymienia brak, gada (zimno/ciepło) z pół obrotu.
Aha, olej Mobil 10W40 Diesel, przebieg ok. 220000 km.
Już nawet myślałem czy nie przejść na inny olej...
Jestem przyzwyczajony do silników np. z grupy VAG TDI, które dosłownie po kilku odpaleniach od wymiany płuczą się w oleju koloru smoły :roll:
Co myślicie? :pomysl:
JanekFocus
21-10-2012, 19:01
Jest nawet olej chyba liqui moly do diesla który już w bańce ma kolor czarny :)
Więc nie wiem czy jest się czym przejmować . W sumie chyba to jest normalne jak olej sie robi czarny . A czarny olej nie oznacza tego , że jest przepracowany :D
Transolot
22-10-2012, 08:12
W sumie chyba to jest normalne jak olej sie robi czarny . A czarny olej nie oznacza tego , że jest przepracowany :D
No właśnie chyba nie doczytałeś o co mi chodziło. U mnie sytuacja jest odwrotna... olej nie robi się czarny.
I teraz pytanie: dobrze to czy źle?