Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] zawór egr czyszczenie za pomocą środka chemicznego

MoNk24
01-05-2010, 21:59
Witam!
mam pytanko czy ktoś czyścił zawór egr przy pomocy dostępnych środków chemicznych na rynku? czy jest w ogóle sens czyścić go w ten sposób czy lepiej mechanicznie?
jeśli tak to jaki środek polecacie?

Robert_Taki
01-05-2010, 22:13
Benzyna.

Pablo_X
02-05-2010, 00:05
Co to znaczy chemicznie czy fizycznie :?: Tzn bez wyjmowania :?:
A widziałeś zdjęcia zasyfionego EGR :?:
Czasem może być trudno bez wymontowania :?

http://xpablo.wrzuta.pl/sr/d/4KhiSAE1da0/zawor_egr_2.jpg

Tari
02-05-2010, 00:09
rozebrac mechanicznie pozbyc sie nagaru to chyba jedyna sluszna metoda..
a potem przy uzyciu benzyny ekstrakcyjnej i duzej ilosci szmat wyczyscic go na glanc :P

dbdrag
02-05-2010, 06:50
wyjąc zawór i wyczyscic za pomocą roztworu sody kaustycznej bedzie jak nowy

tlopuc
02-05-2010, 16:23
Myślę, że nie ma co używać zbyt agresywnych chemicznych środków czyszczących. Środek poprzez uszczelniacz na nóżce grzybka może się dostać do przepony zaworu i ją zniszczyć. Mechanicznie usunąć nagar, resztki umyć benzyną lub czymś podobnym, delikatnie nasmarować nóżkę grzybka i gotowe. I co jakiś czas powtarzać :)

sylwk 655
02-05-2010, 16:31
Jeżeli chodzi o smar to jakim smarować zwykłym czy lepiej użyć silikonowego takiego do tłoczków hydraulicznych coby się nie zapiekało za szybko:?:

tlopuc
03-05-2010, 09:36
Myślę, że taki do hamulców na pewno nie zaszkodzi.

tomekpyt
03-05-2010, 21:35
a co daje wyczyszczenie go ?

majorek
04-05-2010, 10:34
witam, drodzy użytkownicy..
dowiedziałem się iż muszę wyczyścić zawór EGR, czy skomplikowany jest jego demontarz?

steell
04-05-2010, 15:01
jak mieszkasz gdzieś blisko to możesz podjechać w dwie godzinki masz wyczyszczony i złożony
PS ja wymontuję i założę ale czyścisz sam jak go wyciągnę to będziesz wiedział dla czego :)
pozdrawiam

Ar2rB
04-05-2010, 16:21
Z EGR to jest jeszcze w miarę czysto, przy zachowaniu pewnych zasad czystości ;-). Gorzej z czyszczeniem kolektora - mam brudne ręce już od 3 tygodni :-). Ale było warto.

pawel2910
04-05-2010, 17:19
Przyłączając się do tematu, powiedzcie dla mnie czy brudny EGR może być przyczyną głośniejszej pracy silnika ?

mf2hd
06-05-2010, 13:17
Przyłączając się do tematu, powiedzcie dla mnie czy brudny EGR może być przyczyną głośniejszej pracy silnika ?

Cze!

Brudny EGR + kolektor - w moim przypadku wyczyszczenie obydwu dało "cudowny" efekt: zdecydowanie cichsza praca, lepiej ciągnie i mniej pali. Dla mnie same zalety, dobierz się do kolektora, a z EGR pójdzie łatwo ;-)
Poniżej WSPANIAŁA instrukcja - jak to zrobić:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=88344

Pozdr!

MoNk24
11-05-2010, 19:28
Panowie jak odkręcić ten zawór EGR ? mile widziane fotki z operacji;)
silnik TDDI

majorek
18-05-2010, 10:25
kolego Stell, niestety mieszkam w Płocku, odpisuje dopiero teraz, ponieważ nie miałem dostępu do internetu.
poza tym bez fachowca się nie obędzie, zaczęło stukać łozysko sprzęgła..
kolektor czyściłem latem ubiegłego roku i efekt zauważalny, tylko nie mam pojęcia dlaczego zbiera się ten nagar?
A z EGR-em to jakaś dziwna sprawa, auto zgasło, po zapaleniu kompletnie nie miało siły, czarny na przemian z niebieskim dymem z tłumika, następnie trochę go przeciągnąłem i wszystko wróciło do normy, tak jakby się przeczyścił..... Narazie jeżdżę bo nie mam czasu, ale pod koniec tygodnia wybieram się do znajomego mechanika i "Lalcia" przechodzi gruntowny remont,(turbina, zawór egr, kolektory, sprzęgło) mam nadzieję że będzie jeszcze długo służyła, bo jak narazie 250tyś km beż dołożenia złotówki, oczywiście oprucz eksploatacji:)

Krzysiek
18-05-2010, 15:51
kolego Stell, niestety mieszkam w Płocku, odpisuje dopiero teraz, ponieważ nie miałem dostępu do internetu.
poza tym bez fachowca się nie obędzie, zaczęło stukać łozysko sprzęgła..

Głupie pytanie zadam, czy stukanie łożyska sprzęgła ma to coś wspólnego z egr? Czy tylko tak napisałeś jako kolejna operacja do zrobienia?

majorek
20-05-2010, 08:01
jako kolejna operacja do zrobienia, przy okazji napisałem....

_Fun_
20-05-2010, 21:31
a tam....w Rumunii nic nie rozbieraja :)
http://www.youtube.com/watch?v=1DhYk3Mm8HQ

pozdr.

romekcz
21-05-2010, 07:37
a tam....w Rumunii nic nie rozbieraja :)
http://www.youtube.com/watch?v=1DhYk3Mm8HQ

pozdr.

Jakoś nie nie jestem przekonany żeby po aplikacji takiego środka miałbym czysty EGR i kolektor. Sam czyściłem u siebie i wiem ile tego syfu tam było, więc raczej aplikacja takiego środka nic nieda.
Chyba że? A tak przy okazji miał już ktoś do czynienia z tym środkiem (jego nazwa to EGR3 Diesel Exhaust Gas Recirculation) i mógłby się podzielić wrażeniami:wink:?