Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Wlałem za dużo oleju do silnika.

strongpiotr
07-05-2010, 16:42
Witam. Posiadam mk3 1.8 benzyna 2005 i w instrukcji wyczytałem że silnik mieści 4,3 l oleju a mi się wlało 4,5 l. Czy w związku z tym może coś się stać?

wombat
07-05-2010, 17:03
Raczej nie. Najlepiej na zimnym silniku sprawdzić poziom oleju. Jeśli na bagnecie nie wykaże grubo ponad górną max granicę (powiedzmy nie więcej niż 4-5 mm ponad kreskę max) to będzie OK i nic złego się nie stanie.

Jeśli jednak wskaże więcej to należy kupic strzykawkę (jak największą - koszt około 50gr) rurkę plastikową o średnicy zewnętrznej nie większej niż średnica wlotu bagnetu (0,5 m wystarczy - koszt jakieś 2zł), połączyć strzykawkę z rurką i odessać olej.... i presto :))

Nie ma się co babrać z spuszczaniem oleju :)

SrebnaStrzała
07-05-2010, 17:05
Może kolega ma daleko do punktu z strzykawkami wtedy może sobie odkręcić śrubkę(poluzować) i spuścić ile trzeba:)

wombat
07-05-2010, 17:51
Może kolega ma daleko do punktu z strzykawkami wtedy może sobie odkręcić śrubkę(poluzować) i spuścić ile trzeba:)

Jasne że może. Tylko jak spuści za dużo to będzie musiał dolać a wtedy jak doleje za dużo......:)

Strzykawką po prostu czyściej i nie trzeba się czołgac pod wozem.

MichhalMCH
07-05-2010, 21:27
Ja osobiście olej spuścił bym w tradycyjny sposób czyli odkręcił bym śrubę w misce olejowej. Olej zawsze można spuścić do czystego i suchego pojemnika tak aby w przypadku gdy spuści się go za dużo można by było wlać go ponownie uzupełniając poziom oleju tak aby na miarce pokazywało 0.75 pomiędzy minimum, a maximum.
Z tego co słyszałem nadmiar oleju nie jest dobry dla silnika. Olej w takich przypadkach lubi wyciekać przez uszczelniacze, a po drugie konstruktorzy musieli mieć jakiś powód umieszczając na bagnecie "max" w tym miejscu w którym się znajduje, a nie w innym.

krzysiekj1990
07-05-2010, 21:28
Jak bd mial za duzo to bd mial za duzo cisnienie i olej jakas uszczeleczka wyjdzie :)

PAFFCIO
08-05-2010, 00:40
Jak bd mial za duzo to bd mial za duzo cisnienie i olej jakas uszczeleczka wyjdzie :)
hmmm, proszę wytłumacz mi jaki związek ma podniesiony poziom oleju na zwiększenie ciśnienia w układzie olejowym?
nadmiar oleju nie jest korzystny bo jak to w układzie naczyń połączonych, zamiast poniżej ruchomych elementów w misce może być powyżej, to raz, niektóre uszczelki zamiast w powietrzu będą zanurzone, to dwa... generalnie nie jest to dobre, choć "krzywdy" nie powinno zrobić.

uro2
09-05-2010, 10:29
Nie wiem jaki to ma związek ale w książce od mk1,mk2 doczytałem się że nadmiar oleju może doprowadzić do zniszczenia kata.

darmodziej
09-05-2010, 11:32
Nie wiem jaki to ma związek ale w książce od mk1,mk2 doczytałem się że nadmiar oleju może doprowadzić do zniszczenia kata.

Przy zbyt wysokim poziomie oleju w misce olejowej wał korbowy może uderzając o powierzchnię oleju powodować powstanie zbyt dużej ilości mgły olejowej, która przez odmę może dostawać się do cylindrów i jeżeli nie zostanie spalona, to do katalizatora.

konrad_b
19-05-2011, 06:53
Witam, odgrzewam temat bo zrobiłem dokładnie to samo co autor wątku :( (stąd takie wykopaliska ;) )
wlałem 4.5L, na bagnecie było może z 5mm ponad max ... przejechałem ok 2kkm i ... cieknie olej
co będzie dalej, zobaczymy, cieknie dość mocno, bo aż tył auta jest schlapany
więc teoria "nic się nie stanie" nie jest prawdziwa w tym wypadku ... też tak myślałem, bo w poprzednim aucie zdarzyło się przekroczyć max i faktycznie nic się nie stało

dodam że kolega w innym aucie miał to samo, tzn wlane za dużo oleju o ok 0,5L
na szczęście wywaliło tylko uszczelkę gdzieś przy kanale odprowadzającym olej do miski ...
bo silnik to japońska V6 ... więc było by zabawy

pewnie czeka mnie wizyta u mechaniora, zobaczymy czy to uszczelniacz na wale, czy coś mniejszego ... oby

1olek
19-05-2011, 07:32
cieknie dość mocno, bo aż tył auta jest schlapany

a jakim cudem z silnika na tyl auta sie dostaje olej ? z ryry Ci olejem dmucha ?

konrad_b
19-05-2011, 07:43
a jakim cudem z silnika na tyl auta sie dostaje olej ? z ryry Ci olejem dmucha ?

olej się rozbryzguje i chlapie na tył ... norma
w busie jak mi lało olejem to całe tylne drzwi były z oleju

rura sucha, bo sprawdzałem

karloss
19-05-2011, 10:28
To chociaż napisz, którędy wyrzuca olej.
Piszesz cały czas jedno i to samo, ale bez konkretów.
A jaki był problem, żeby odessać określoną ilość tego oleju? Nadal jeździsz na większym stanie?

konrad_b
19-05-2011, 10:39
To chociaż napisz, którędy wyrzuca olej.
Piszesz cały czas jedno i to samo, ale bez konkretów.
A jaki był problem, żeby odessać określoną ilość tego oleju? Nadal jeździsz na większym stanie?

ale co mam napisać więcej ? przez 4h wiele się nie zmieniło - auto stoi pod robotą
no może tyle, że ściekło oleju i przestało kapać, plama ok 6-7cm średnicy
wyciek zobaczyłem dziś rano w drodze do pracy (na stacji, schlapana klapa)

wrócę do domu, wjadę na kanał, odkręcę pokrywę i zobaczę skąd się leje, powycieram, spuszczę nadmiar jeśli jeszcze jest i ... zobaczymy
jak będzie kapać nadal to wizyta u mechanika i diagnoza :(

na pewno dobrze nie jest, bo od wczoraj (nic nie było), zrobiłem 50km
a auto jest dość konkretnie upaćkane olejem - spód, kropki ma klapie :(

konrad_b
20-05-2011, 07:35
i sprawa sie wyjaśniła ... aż głupio pisać :oops:

odkręciłem płytę, cała zalana olejem, po niej olej lał się wszędzie - na wahacze, podłogę itd
ale do sedna ... kapało z korka spustowego, mokro tylko w tej okolicy
korek wykręcony do połowy ... jak to możliwe, nie wiem, olej zmieniałem sam i na 100% dokręcałem korek, z tzw czuciem bo dałem nawet nowy oring

przez 2tyś km było git i nagle w ciągu 20km korek odkręcił się do połowy ???
oleje zmieniam od nastu lat i pierwszy raz coś takiego mi się przytrafiło

czy większa ilość oleju mogła być przyczyną ... wątpię

niemniej jak pisałem u kolegi nie było wesoło, więc nadmiar oleju nie jest dobry :(
ja u siebie spuściłem, na wszelki wypadek

Pozdr

karloss
20-05-2011, 07:39
To tylko pogratulować i mieć nadzieję, że nic więcej złego z silnikiem się nie stało.
Gratis masz zakonserwowane podwozie :P
A tak na marginesie to wg mnie winna mogła być uszczelka, dokręciłeś nową, "siadła" na grubości i wcale nie trzymała. Ja ze swojej strony nigdy jej nie wymieniałem, ani mój ojciec i nigdy nie mieliśmy tego typu aukcji. Może co za dużo nowego to nie zawsze na dobre wychodzi;)

tlopuc
20-05-2011, 09:51
Procedury serwisowe chyba wymagają wymiany tej uszczelki po każdym odkręceniu korka, więc raczej nie był to problem, że była nowa. Czasami różne rzeczy dziwne się dzieją, dobrze że całkiem nie wypadł :)

hm..
18-09-2019, 09:01
Raczej nie. Najlepiej na zimnym silniku sprawdzić poziom oleju. Jeśli na bagnecie nie wykaże grubo ponad górną max granicę (powiedzmy nie więcej niż 4-5 mm ponad kreskę max) to będzie OK i nic złego się nie stanie.

Jeśli jednak wskaże więcej to należy kupic strzykawkę (jak największą - koszt około 50gr) rurkę plastikową o średnicy zewnętrznej nie większej niż średnica wlotu bagnetu (0,5 m wystarczy - koszt jakieś 2zł), połączyć strzykawkę z rurką i odessać olej.... i presto :))

Nie ma się co babrać z spuszczaniem oleju :)

Witam.
W ASO forda wlali mi 0,8 L oleju zbyt dużo (ok 5mm więcej ponad max stan na bagnecie). Auto przejechało ok 75 km i nic się nie stało. Jednak nie dawało mi to spokoju i postanowiłem odciągnąć nadmiar oleju sposobem opisanym wyżej. W załączniku zdjęcia sprzętu i ilość odciągniętego oleju.
Pozdrawiam.

remlen
18-09-2019, 10:54
Urzekla mnie twoja historia...a tak poważnie po co to odgrzebales na swoj pierwszy post?po 8 latach? I te zdjecia? Przeciez kazdy wie jak wyglada strzykawka, wezyk i sloik wypelniony olejem