Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Dzwieki z pod maski od strony pasazera

joks
09-05-2010, 07:52
Witam, nacieszylem sie swoim Focusem MK1 99 rocznik benzyna 1.4 16v, nie spelna miesiac. Odrazu przy pierwszej wyplacie oddalem auto do mechanika. Ten wymienil mi pasek rozrzadu, napinacz, pompe wody, olej na 10w40 z racji jak to powiedzial przebiegu - 180 tys. oraz filtr paliwa, powietrza, i kabinowy. W dniu w ktorym odebralem auto zaczal sie moj koszmar. Nie zdazylem dojechac do domu a juz na pierwszym postoju na swiatlach z pod maski z okolic przedniego koła pasażera dochodzi dziwny dzwiek. umiescilem dwa linki po plikow audio tego dzwieku:

http://joks.wrzuta.pl/audio/awu9WfzQSqR/plik_audio_03

http://joks.wrzuta.pl/audio/2nxsWqGfrKh/plik_audio_05

na drugi dzien podjechalem na reklamacje mechanik ten stwierdzil ze to nic takiego, mozna z tym jezdzic, wrocic dopiero jak zrobi sie glosniej i ze bedzie mnie kosztowalo wiecej zdiagnozowanie tego niz to warte bo rozkrecenie rozrzadu kosztuje. popsikal wszedzie gdzie sie dalo tylko wd40 co nie przynioslo zadnego efektu. jezdze juz z tym denerwujacym wysokim dzwiekiem kilka tygodni. dzwiek wystepuje tylko na wolnych obrotach, przy dodawaniu gazu zanika. rowniez wedlug moich testow co slychac na drugim pliku dzwiekowym wystarczy tylko poruszac kierownica i gdy obroty silnika rosna dzwiek zanika wiec ewidentnie dotyczy to tylko wolnych obrotow. jakies pomysly co dzieje sie z moim autem?

ps. dodam jesli to ma w czyms pomoc ze po odpaleniu auto zachowuje sie normalnie, ladny dzwiek silnika dopiero po uplywie 5-10 min gdy czesci sie prawdopodobnie nagrzeja i silnik zejdzie na wolne obroty pojawia sie ten dzwiek

Rafalsw
10-05-2010, 11:59
Nie poprawia sie fabryki, 5w30 - taki olej jest zalecany.
ten dźwięk jest z lewej czy z prawej strony silnika?

A pliki dźwiękowe niestety słabej jakości

joks
10-05-2010, 12:26
stojąc przed maska jest to lewa strona

goracer
10-05-2010, 17:01
Nie jestem mechanikiem ani wrozka ale kumpel w foce mial idealny dzwiek po wymianie rozrzadu ktory mu skopali zakladajac ! wiec obstawial bym rozrzad nie olej

Pozdrawiam Marcin S