Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Nie działa podgrzewana przednia szyba

Strony : [1] 2

andrzejandrzej
10-05-2010, 16:59
Witam,

Przestała mi działać podgrzewana przednia szyba (nie załącza się przekaźnik ani dioda na przycisku), czy może być to spowodowane wysoką temp. na zewnątrz?
dodam że jest prąd na przekaźniku, a sam przekaźnik jest na 100% sprawny.

szukałem na forum ale na to pytanie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

karloss
10-05-2010, 18:42
z tego co pamiętam powyżej 4 stopni C nie działa podgrzewanie szyby
po za tym po co chcesz teraz włączać to podgrzewanie? przecież mrozów nie ma:surprise:

pupek86
10-05-2010, 19:54
Witam,

Przestała mi działać podgrzewana przednia szyba (nie załącza się przekaźnik ani dioda na przycisku), czy może być to spowodowane wysoką temp. na zewnątrz?
dodam że jest prąd na przekaźniku, a sam przekaźnik jest na 100% sprawny.

szukałem na forum ale na to pytanie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

grzanie powinno sie zalczyc bez wzgledu na temp. jezeli szyba jest ciepla, to poprostu szybciej wylaczy sie grzanie, bynajmniej jest tak u mnie.

Mariusz
10-05-2010, 20:35
Tak samo jest u mnie. Jeżeli temp. zewn. spada poniżej iluś tam stopni, grzanie szyby załącza się automatycznie, jeżeli zaś włączam ogrzewanie świadomie, niezależnie od temp. zewn. to grzeje. A jeśli chodzi o czas grzania, nie wiem. Może 2, 3, 4 min.

andrzejandrzej
11-05-2010, 11:12
po co chcesz teraz włączać to podgrzewanie? przecież mrozów nie ma:surprise:

Faktycznie nie ma mrozów ale ostatnio prałem tapicerkę i miałem zaparowaną szybę, naciskam przycisk i nic... z reszta nie lubie jak mi coś w aucie nie działa ;)

z tego co pamiętam powyżej 4 stopni C nie działa podgrzewanie szyby

no właśnie tak też myślałem... dodam, że mam climatronic i jest taki przycisk z rysunkiem szyby przedniej i napisem MAX. pomyślałem, że to jest po to właśnie, jak jest powyżej 4*C, ale jak koledzy twierdzą, że powinno hulać mimo wszystko to trzeba będzie problem rozwiązać...

Dzieki za wypowiedzi :)

karloss
11-05-2010, 12:23
no właśnie tak też myślałem... dodam, że mam climatronic i jest taki przycisk z rysunkiem szyby przedniej i napisem MAX. pomyślałem, że to jest po to właśnie, jak jest powyżej 4*C, ale jak koledzy twierdzą, że powinno hulać mimo wszystko to trzeba będzie problem rozwiązać...

to co jest na panelu climatronica (duży przycisk) służy właśnie do szybkiego odparowania szyb i nie ma nic wspólnego z podgrzewaniem szyby
szczerze mówiąc to podgrzewanie nie działa jak suszarka i wykorzystanie tego do zaparowanej szyby (mowa o obecnych plusowych temp.) jest raczej wątpliwe (bardzo mała skuteczność):027:
włącz klimę, skutecznie osusza powietrze, najlepiej na obiegu wewnętrznym:)

arturek
11-05-2010, 12:37
Witam
Istotne pytanie - jak włączacie ogrzewanie przedniej szyby????!!
- czy tylko przekręcacie kluczyk i naciskacie przełacznik
- czy uruchamiacie silnik i wtedy naciskacie przełacznik
Aby właczyło się ogrzewanie przedniej szyby (właczane przyciskiem) to musi byc uruchomiony silnik - taka ochrona akumulatora przed rozładowaniem.

Arturek
http://img19.allegroimg.pl/photos/400x300/10/36/52/50/1036525064

andrzejandrzej
11-05-2010, 13:15
Witam
Istotne pytanie - jak włączacie ogrzewanie przedniej szyby????!!
- czy tylko przekręcacie kluczyk i naciskacie przełacznik
- czy uruchamiacie silnik i wtedy naciskacie przełacznik
Aby właczyło się ogrzewanie przedniej szyby (właczane przyciskiem) to musi byc uruchomiony silnik - taka ochrona akumulatora przed rozładowaniem.

Arturek
http://img19.allegroimg.pl/photos/400x300/10/36/52/50/1036525064

Oczywiścnie że na włączonym silniku

co do zdjęcia to chcę zaznaczyć że mam mondeo przed liftem ale ogólnie ikonki na guzikach są te same :)

włącz klimę, skutecznie osusza powietrze, najlepiej na obiegu wewnętrznym:)

Wiem, tak też zrobiłem :) ale nie zmienia to faktu, że padło mi podgrzewanie przedniej szyby :(

rabbit_tomek
27-10-2010, 22:53
witam
mam problem z przednia szyba. po włączeniu jej działa tylko lewa cześć a prawa nie grzeje :/ koledzy czego to może być przyczyna? może szyba jest do wymiany, coś pękło wewnątrz??

Mariusz
27-10-2010, 23:29
witam
mam problem z przednia szyba. po włączeniu jej działa tylko lewa cześć a prawa nie grzeje :/ koledzy czego to może być przyczyna? może szyba jest do wymiany, coś pękło wewnątrz??

Niekoniecznie.
Brak styku na złączce gniazdo/wtyczka na podszybiu, spalony bezpiecznik (dwa osobne lewa/prawa strona), no chyba, że w ostateczności szyba (sprawdź rezystancję obydwu połówek szyb).

rabbit_tomek
28-10-2010, 23:24
kolego a gdzie znajdę te bezpieczniki od szyb??? puszka jest pod maska i deska rozdzielcza?? a podszybie rozbierałem wtyczka wyglądała ok. chyba ze rozbiorę jeszcze raz jak pogoda dopisze i sprawdzę czy wo gule prąd dopływa.

Mariusz
29-10-2010, 08:26
kolego a gdzie znajdę te bezpieczniki od szyb??? puszka jest pod maska i deska rozdzielcza?? a podszybie rozbierałem wtyczka wyglądała ok. chyba ze rozbiorę jeszcze raz jak pogoda dopisze i sprawdzę czy wo gule prąd dopływa.

Rozpiska bezpieczników:
http://zapodaj.net/5db5c7efb3e2.jpg.html
http://zapodaj.net/76e9f1dfc4f1.jpg.html

rabbit_tomek
01-11-2010, 22:27
z tego co przejrzałem to bezpieczniki są ok. a przypadkiem nie ma tam żadnych przekaźników?? czy coś w tym stylu??

pumba
05-11-2010, 15:15
Witam mam ten sam problem jak w/w lewa strona bez problemu jest ogrzewana zas prawa wogole sprawdzalem bezpieczniki i wygladaja na dobre co jeszcze moge zobaczyc?

Mariusz
05-11-2010, 17:30
z tego co przejrzałem to bezpieczniki są ok. a przypadkiem nie ma tam żadnych przekaźników?? czy coś w tym stylu??

Tak, oczywiście, są przekaźniki od grania szyb. Przecież wrzuciłem we wcześniejszym poście rozpiskę, wystarczy poczytać/obejrzeć.

pumba
06-11-2010, 16:08
o co chodzi z tymi przekaznikami ?? widzialem takie wieksze w skrzynce z bezpiecz. pod maska czym sie rozni dobry od zlego ??

pupek86
06-11-2010, 16:12
o co chodzi z tymi przekaznikami ?? widzialem takie wieksze w skrzynce z bezpiecz. pod maska czym sie rozni dobry od zlego ??

przyłączę się do pytania. bo bezpieczniki łatwo poznać ale z przekaźnikiem już tak kolorowo nie jest :?

stanpol
06-11-2010, 17:50
Proponuję podjechać do firmy wymieniającej szyby, tam dokonają pomiarów i powiedzą co i jak. Może niekonieczna będzie wymiana szyby,. Pozdrawiam

pumba
07-11-2010, 12:23
moze bylo by latwiej ale na pewno nie za tanio bo w UK to spiewaja sobie jak za zloto :/

pupek86
07-11-2010, 12:34
dlatego chcemy się dowiedzieć jak sprawdzić ten przekaźnik

darmodziej
07-11-2010, 12:52
dlatego chcemy się dowiedzieć jak sprawdzić ten przekaźnik

Z rozpiski wynika, że przekaźnik jest jeden, wobec tego, skoro połowa szyby grzeje, to przekaźnik jest dobry. Trzeba sprawdzić, czy do szyby dochodzi prąd, wystarczy żarówka 12V i kawałek kabelka, to jest nawet lepsze rozwiązanie, niż woltomierz.

pumba
07-11-2010, 15:41
czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak to zrobić bo jestem zielony:) najlepiej jakaś foto relacja.

rabbit_tomek
07-11-2010, 16:44
jeszcze doszukałem sie jakiś kostek pod szyba. ja sie otwiera maske to po stronie kierowcy pod tym podszybiem sa takie dwie kostki?? zastnawia mnie czy sa one do szyby czy do wycieraczek??

jks
14-11-2010, 10:28
witam
ja się podepnę pod ten temat.
Mam podgrzewaną przednią szybe ale nie mam włącznika. jak to jeść?

pumba
21-11-2010, 19:55
jeszcze doszukałem sie jakiś kostek pod szyba. ja sie otwiera maske to po stronie kierowcy pod tym podszybiem sa takie dwie kostki?? zastnawia mnie czy sa one do szyby czy do wycieraczek?? czy moglbyś zamiescic jakies foto gdzie one sie znajduja bo zima juz blisko.:mrgreen:

rabbit_tomek
22-11-2010, 20:32
witam
dwa zdjecia są robione komórka. o te właśnie przekaźniki chodziło moze ktoś cos wiecej o nich wie?

pupek86
22-11-2010, 20:44
okej, mamy zdjęcie kostek teraz czas się pobawić z tymi kostkami jak czas będzie. mam nadzieję że to ich wina :mrgreen:

ethernal
23-11-2010, 07:51
U mnie znowu ok. 20% szyby z prawej strony (przy prawym słupku) nie grzeje, wiec tak bardzo to nie przeszkadza. Ale zastanawiam się czy to też coś nie "tegez" ze stykami czy coś innego?

robson646
23-11-2010, 12:19
Jak grzeje cała jedna połowa to i tak nieźle u mnie jest tak że kiedy włącze grzanie to rozmraża mi tylko jakieś cztery czy pięć pasków, które mają od 2 do 5 cm szerokości na lewej i prawej połowie szyby...
Czy to oznacza że już nie będzie grzała na całej powierzchni czy może jest jeszcze szansa ją zreanimować?

banita
23-11-2010, 12:39
Witam

Mam identycznie, da się coś z tym zrobic ?? sezon zimowy się zaczyna i denerwuje mnie to troszke :(

pupek86
23-11-2010, 13:06
paski ponoć się wypalają i wtedy tylko wymiana szyby pomaga. zobaczę u mnie z tymi kostkami. a np z tylu u mnie jeden pasek centralnie na środku nie grzeje :diabel2:

ethernal
23-11-2010, 18:51
Mi z tyłu niby grzeje, ale zanim trwa to znacznie dłuzej niż z przodu. Wydaje mi się ze wynika to stąd, że w tylniej szybie paski są znacznie rzadziej rozmieszczone niz z przodu.

pupek86
23-11-2010, 19:23
ale u mnie wyraźnie jeden nie grzeje, bo reszta szyby czysta a na środku jeden zaparowany :mrgreen:

muli9
24-11-2010, 10:32
juz kiedys bylo na ten temat duzo - i wyszlo ze tej szyby sie nie da naprawic - jezeli przepali sie drucik to nijak sie do niego dostac a wiec tylko wymiana szyby na nowa, chyba ze proba czyszczenia stykow cos da. Padlo pytanie czy nie da sie z tym cos zrobic - oczywiscie ze sie da, ubezpieczyc szyby (obecnie to juz prawie standard) i ... troche pomoc ;) ;) ;)

robson646
24-11-2010, 12:51
Właśnie ubezpieczenie szyby to całkiem niezłe rozwiązanie :D
a jeżeli chodzi o tylną szybę to u mnie też centralnie jedna linia nie grzeję....

pupek86
24-11-2010, 12:52
jutro może pobawię się kostkami i zobaczę, co z tego będzie :D

Marek
24-11-2010, 13:12
Padlo pytanie czy nie da sie z tym cos zrobic - oczywiscie ze sie da, ubezpieczyc szyby (obecnie to juz prawie standard) i ... troche pomoc

dobre:)zaraz dzwonię do Allianz z pytaniem ile to kosztuje

edit:
w allianz to możliwe tylko z casco

wojtekdg
25-11-2010, 14:19
u mnie jest tak że kiedy włącze grzanie to rozmraża mi tylko jakieś cztery czy pięć pasków, które mają od 2 do 5 cm szerokości na lewej i prawej połowie szyby...

Moim zdaniem jest uszkodzona szyba. koszt nowej ok.650 zł. Jeżeli by nie grzała (równa) połowa szyby to trzeba sprawdzić bezpieczniki, są 2 oraz prąd z dwóch kostek z prawej i lewej strony.

muli9
26-11-2010, 07:47
koszt nowej ok.650 zł.
to chyba podroba i bez grzania - poczytaj o prawdziwych kosztach typu 1800, juz byl o tym temat

bkaka
26-11-2010, 08:30
Wprawdzie do fiesty ale czołowa SAINT-GOBAIN SEKURIT, grzana z wymianą kosztowała mnie 700zł dwa lata temu, teraz pewnie trochę więcej

wojtekdg
26-11-2010, 17:00
to chyba podroba i bez grzania - poczytaj o prawdziwych kosztach typu 1800, juz byl o tym temat

Wymieniałem w sierpniu tego roku :P Szyba przednia ogrzewana Pilkington Polska :P Koszt od 650pln do 700pln brutto :569: Jak wiadomo Pilkington to nie jest podróbka :027: Więc można zapłacić 1800pln, tylko pytanie po co:lol:

wojtekdg
26-11-2010, 17:09
Aha dla ścisłości szyba NOWA 8)

michud
30-11-2010, 20:56
Pilkington grzany wymiana 2 lata temu 550 zl w Gdyni, dziala super. w innych "szybiarniach" jest 700-1000. W tym roku kolega zaplacil podobnie. 1800 zl ....troche duzo nawet jak na oryginal ...w koncu wszystkie sa robione w 1 chinskiej wytworni malymi raczkami malych chinskich dzieci.

U mnie i kolegi tez szyby nowe

pumba
01-12-2010, 11:03
jutro może pobawię się kostkami i zobaczę, co z tego będzie :D
:569:
i jak z tym ogrzewaniem? u mnie juz zaCZYNA SIE ZIMA :mad: I DALEJ nic nie wiem :( polowa szyby przedniej grzeje :/

pupek86
01-12-2010, 11:11
i jak z tym ogrzewaniem? u mnie juz zaCZYNA SIE ZIMA :mad: I DALEJ nic nie wiem :( polowa szyby przedniej grzeje :/

nie miałem czasu jeszcze, i poczekam jak będzie cieplej, bo przy minus 15 stopniach jakoś nie mam zapału :mrgreen:

wojtekdg
01-12-2010, 18:02
polowa szyby przedniej grzeje :/

Sprawdzałeś bezpieczniki w komorze silnika?

pumba
01-12-2010, 23:42
Sprawdzałeś bezpieczniki w komorze silnika?

sprawdzalem i wyglada na to ze bezpieczniki sa ok :/

Ar2rB
02-12-2010, 07:30
Mam z przodu szybę Pilkingtona (2 letnią) i nie grzeje już jakieś 10% "nitek". czemu? nie wiem :-). A używana (grzanie) jest naprawdę dosyć sporadycznie.

cypher_jr
02-12-2010, 09:41
Witam
jak juz jest temat o przedniej szybie ktora to jest podgrzewana to i ja mam male pytanie dotyczace tego tematu ;)

A wiec u mnie bylo wszystko OK do czasu gdy probowalem naprawic radio do ktorego musialem przeprowadzic kabel od zasialania i potrzymywania pamieci radia.
No ale przez przypadek wyjelem kabel od ogrzewania szyby i jedna polowka mi teraz nie grzeje poniewaz nie jest podlaczona :]

Moze wie ktos jak podlaczyc z powrotem kabel do szyby bez jej demontazu?!

wojtekdg
02-12-2010, 18:50
sprawdzalem i wyglada na to ze bezpieczniki sa ok :/

A napięcie dochodzi do kostki ?

wojtekdg
02-12-2010, 18:52
Moze wie ktos jak podlaczyc z powrotem kabel do szyby bez jej demontazu?!

Zdemontuj tylko ten plastik z pod szyby. Tam są kostki.

fred8345
05-12-2010, 17:01
witam
dwa zdjecia są robione komórka. o te właśnie przekaźniki chodziło moze ktoś cos wiecej o nich wie?

W którym dokładnie znajdują się te przekaźniki? Czy w poliftowych mondkach też są w tym samym miejscu?

raks24
11-12-2010, 17:44
Witam! Ja też mam podobny problem grzeje mi tylko prawo połowa szyby co z tym zrobić ? Proszę o pomoc pozdrawiam

Mariusz
12-12-2010, 10:18
raks24

Po pierwsze sprawdź bezpieczniki, po drugie połączenia na podszybiu za plastikiem gniazdo/wtyczka (może są zaśniedziałe). W najgorszym wypadku walnięta szyba, czytaj: przerwane druciki wtopione w szybę od jej grzania.
Tu masz rozpiskę bezpieczników:

http://zapodaj.net/5db5c7efb3e2.jpg.html
http://zapodaj.net/76e9f1dfc4f1.jpg.html

cichyc11
18-12-2010, 17:05
witam chciałbym się podpiąć pod temat .Od niedawna stałem się posiadaczem mondka 115 tdci problem polega na tym że włączam grzanie nie świeci się dioda na włączniku nie grzeje szyba bezpieczniki są ok przekaznik ok ale mierzyłem napięcie ze sterownika i tam napięci cały czas 1,7 volta napięcie nie zmienia się podczas włączania przycisku dodam że mechanik na komputerze nie widział żadnych błędów:(

pupek86
18-12-2010, 18:45
dzisiaj w ASO sie dowiedziałem że jest ponoć jakiś klej, którym smaruje się szybę (dokładnie nitki, które nie grzeją) i to ponoć pomaga. pod warunkiem że reszta tj. przekaźnik itp sprawne. niestety pan serwisant nie mógł sobie nazwy przypomnieć:roll:

dzimi75
18-12-2010, 18:49
Powiem tak ja widziałem takie robienie ale watpie zeby sie to dało zrobic na przedniej szybie bo to co widziałem po nitce peknietej sie smaruje a na przedniej szybie u mnie bynajmniej nitek nie widac:)

pupek86
18-12-2010, 18:57
u mnie bynajmniej nitek nie widac

to nie masz grzanej szyby. u mnie nitki widać, oczywiście nie tak dokładnie jak z tyłu, ale jak się przyjrzeć to widać je doskonale

barstan59
18-12-2010, 19:14
koledzy nitki w przedniej szybie sa wtopione w srodku szyby wiec mozecie smarowac ile wlezie nic nie pomoze.
co do tematu :szyba nie grzeje gdy jest temperatura ponizej 0k.5 stopni to steownik gem jet felerny i nic tu sie nie da zrobic tylko wymienic sterownik.juz to przerabialem

dzimi75
18-12-2010, 19:15
to nie masz grzanej szyby. u mnie nitki widać, oczywiście nie tak dokładnie jak z tyłu, ale jak się przyjrzeć to widać je doskonale
Kolego mam grzane szyby :)

ace2
18-12-2010, 21:42
Powiem tak ja widziałem takie robienie ale watpie zeby sie to dało zrobic na przedniej szybie bo to co widziałem po nitce peknietej sie smaruje a na przedniej szybie u mnie bynajmniej nitek nie widac:)

Jak nitek nie widzisz to raczej trzeba sie udac do okulisty. Grzane przednie szyby to jakosciowa kaszana ja juz mam 3 w ciagu 6 lat. Ale samo uzytkowanie w zimie, pierwsza klasa.

dzimi75
18-12-2010, 21:57
Kto ma isc do okulisty niech idzie :) u mnie grzeje szybki ale poczytaj o co chodzi w tym temacie a nie wyciagaj tylko tego co ciebie interesuje :)

felicjan-f1
19-12-2010, 13:22
witam
dwa zdjecia są robione komórka. o te właśnie przekaźniki chodziło moze
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=99998&page=3
ktoś cos wiecej o nich wie?

To zdjęcie w poście przedstawia przekaźniki sterujące grzałką PTC, a nie przednią szybą.

Ar2rB
19-12-2010, 15:47
nitki oczywiście widać, czasem, przy pewnym świetle nawet bardzo ;-). Jak ktoś tych nitek nie widzi to na 100% ma szybę bez grzania lub mocne problemy ze wzrokiem.

szyba pięknie grzeje do temp -5. Potem już wyraźnie nie daje sobie rady (i wcale się temu nie dziwię).

ace2
20-12-2010, 09:49
zgodze sie do -5 jest szybko ale jak bylo -16 to juz potrzebowal jakies 5 min zeby szyba byla przezroczysta :)

tlopuc
20-12-2010, 11:05
Wynika to z energii jaką trzeba włożyć, żeby podgrzać szybę do temperatury powyżej zera.
Aby szyba szybciej się grzała trzeba by zwiększyć moc grzałki w szybie.
A to wiązało by się ze zwiększeniem natężenia na instalacji i zwiększeniem ilości grzałek w szybie. Myślę, że jest to jakiś kompromis pomiędzy skutecznością a obciążeniem dla instalacji i widocznością.

stmartin
08-01-2011, 11:05
Witam, też mam problem z podgrzewaniem przedniej szyby w mondeo mk3. Auto kupiłem latem i nie miałem okazji sprawdzic czy podgrzewanie działa. Nastała zima i ...
I podgrzewanie działa ale nie wiem czy to jest poprawne działanie.

Temperatura poniżej zera, czerwony płatek sniegu swieci sie na desce rozdzielczej, i jak odpalam auto z rana albo po dluzszym postoju to podgrzewanie szyb nie załącza sie odrazu, tylko dioda mignie pod przyciskiem i zgasnie szybko. I tak do momentu az auto nie rozgrzeję sie dobrze, czyli po jakis 5-7 min ogrzewanie właczam i wtedy dziala porawnie.

To samo dzieje sie jak temperatura jest powyzej zera ale ponizej 4 stopni , pomaranczowy platek sniegu.

Wciskam przycisk podgrzewania przedniej szyby, dioda mignie i tyle, musze odczekac az samochod sie rozgrzeje wtedy wlaczam podgrzewanie i dziala normalnie.

W czym moze byc problem jakies czyjniki, bezpieczniki, uklad sterujacy, a moze cos zle zaprogamowane.

Prosze o wszelkie rady i pomoc.
Jest zima i zamias wlaczyc ogrzewanie musze dmuchac nawiewem kilka minut na szybe.

dzimi75
08-01-2011, 11:22
Kolego jak dobrze pamietam to po lifcie po odpaleniu silnika działa automatycznie przednia szyba po odpaleniu wiec mysle jak grzeje ci cała to masz wszystko dobrze:)

stmartin
08-01-2011, 11:36
Ford mondeo 1.8 z 2001r ZETEC. nie wiem czy auto jest po lifcie, ale nie wydaje mi sie ze podgrzewanie przedniej szyby automatycznie sie wlacza, bo bym widzial efekt tego po kilku minutach.
Wyglada to tak jak bym nie mogl wlaczyc ogrzewania przedniej szyby przez jaki czas po odpaleniu silnika.

Na innym forum znalazlem cos na ten temat i mowa byla o przekaznikach, cewkach, modulach GEM.

Oczywiscie sprawdze twoja opinie, nie bede wlaczam nawiewu i zobacze czy po kilku minutach zacznie cos splywac z szyby.

Dzięki za rade.

dzimi75
08-01-2011, 11:41
A powiem ci ze ja miałem tak z awaryjkami załaczyłem mrugły i nic po 2 dniach same juz dobrze działaja nic nie robiac:)To moze byc wina Gemu zawilgotniał czy cos mu sie stało pogoda jest jaka jest wiec moze fiksowac troszke:(

darmodziej
08-01-2011, 12:42
A czy przypadkiem nie jest tak, że GEM nie pozwala włączyć ogrzewania, bo jest za małe napięcie akumulatora tuż po rozruchu? Nie jestem tego pewien, ale może jest taka funkcja i dopiero po chwili, gdy akumulator uzyska jakieś minimalne, wymagane napięcie, to możliwe jest włączenie ogrzewania. Jeżeli ktoś się lepiej na tym zna, to niech mnie poprawi, jeżeli nie mam racji.

stmartin
08-01-2011, 19:09
Dziwne bo 3 miesiące temu wymienial akumulator na nowy, 60 do tego auta.

Ale prosze o wszelkie rady, wymiana moduly GEM, czy inne podzespoly ukladu elek.

Jezeli to modul GEM to jak go zlokalizowac i czy wymiana nie jest trudna?

Dzieki wielkie za porady.

RECONDO
09-01-2011, 00:22
Moduł GEM do wymiany.

stmartin
09-01-2011, 10:35
Czy wymiana takiego modułu jest trudna, trzeba o czymś dodatkowym pamiętać?

RECONDO
09-01-2011, 10:45
Żadna filozofia, można zainstalować nawet moduł po FL wtedy złomek wzbogaci się o dodatkowe funkcje.

stmartin
09-01-2011, 10:54
Czytam o funkcjach modułu GEM, i znalazłem to odnośnie ogrzewania przedniej szyby:
Ogrzewana szyba przednia Ogrzewanie szyby przedniej można włączyć po uruchomieniu silnika przyciskiem. Ogrzewanie szyby przedniej wyłączane jest: - automatycznie po 4 minutach - przez wyłączenie zapłonu - przyciskiem - jeśli silnik zgaśnie - jeśli układ ładowania jest uszkodzony Sygnał informujący o tym czy silnik pracuje, moduł GEM otrzymuje od zestawu wskaźników.

Więc w moim przypadku , zastanawiam się czy to nie wina alternatora, który może słabo ładuje akumulator, mimo ze bateria jest nowa.

Bo jak silnik odpalam i włączam ogrzewanie przedniej szyby , to przygasa podświetlanie deski rozdzielczej oraz nawiew zwalnia.
Jak pisałem wcześniej ogrzewanie się nie włącza jest tylko te mignięcie diody pod przyciskiem i jak by skok napięcia.

A po jakimś czasie jak auto się nagrzeje włączam ogrzewanie przedniej szyby to jest ok, ale skok napięcia (przyciemnienie podświetlenia zegarów) widać.

Więc może być tak , że układ ładowania jest słaby chociaż sprawdzałem go przed wymianą baterii ze jest napięcie około 13.8 - 13.9 na luzie.

Chcę być pewnie czy na pewno wymieniać moduł GEM.

RECONDO
09-01-2011, 11:02
Twoja decyzja. GEM do wymiany, łatwiej i taniej to zrobić niż naprawić alternator.

chasm
10-01-2011, 13:06
Ja bym jednak sprawdził napięcie w instalacji - jak jest za niskie odłączane są po kolej bardziej prądożerne układy. Jeśli masz podgrzewacz płynu PTC to właśnie jak się zapala żółta śnieżynka włączana jest chyba 1 świeca w nim, jak się zapala czerwona czyli poniżej 0 to chyba trzy świece. Po odpaleniu może masz za niskie napięcie (nie wiem czy masz PTC) i nie możesz włączyć szyby.
Włącz test zegarów i przeklikaj się na batt.
Poczytaj:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=119033&page=2

bumbastic
14-01-2011, 12:13
Witam
Mam podobny problem jak kolega wyżej tyle że w Mondeo 2009. Po wciśnięciu przycisku nic się nie dzieje. Obroty bez zmian, nie słychać zmian w pracy silnika. Bezpiecznik sprawdzony i jest ok.

matteon
15-01-2011, 13:54
Witam
Mam podobny problem. Posiadam mondeo z 2007 roku(MK3), poprzedni właściciel samochodu wymienił przednia szybę i od tego momentu przestało działać podgrzewanie. Szyba zamontowana z samochodu przywiezionego z Angli. Nie działa podgrzewanie, nie zapala sie kontrolka podgrzewania po odpaleniu silnika, nie da sie włączyć podgrzewania przyciskiem

mehow5
18-01-2011, 10:15
Witam
Mam problem, który objawia się tym, iż nie grzeje mi połówka szyby przedniej, stąd dwa pytania, czy bezpieczniki od podgrzewania to znajdują sie w skrzynce pod maską czy tej w środku pod kierownicą? Jak dostać, się do tych styków doprowadzających zasilanie do szyby? Otwieram maskę i nie mam zielonego pojęcia gdzie tego szukać i jak się do tego dobrać?
Pozdrawiam

ciborowski1
18-01-2011, 13:42
Bezpieczniki są w skrzynce w komorze silnika, styki na podszybiu było już o tym kilka razy nawet chyba zdjęcia były poszukaj...

mehow5
19-01-2011, 06:33
Bezpieczniki znalazłem, są całe. Informacji dokładnie gdzie znajdują sie te złącza nie znalazłem, czy będzie to w tym miejscu, co te przekaźniki przedstawione na tych dwóch fotkach wstawionych na stronie trzeciej?

cypher_jr
19-01-2011, 09:41
Zdemontuj tylko ten plastik z pod szyby. Tam są kostki.

Już demontowałem ten plastik i nie widzialem zadnej kostki tylko kabel który wchodzi pod szybe (na kablu był czarny sylikon czy coś podobnego) ;)

cornholio01
19-01-2011, 10:22
ja do grzania jeszcze sie wtrące i potwierdze - przy zapalonym silniku przednia szyba grzeje bez względu na temperature i oczywiście szybciej się wyłączy

misiasty7
23-01-2011, 17:38
Witam, ostatnio rozładował mi sie całkowicie akumulator, po reaktywacji aku i odpaleniu auta zapala sie kontrolka ładowania, prąd ładowania waha sie od 13,2 - 13,8 V przy jałowym biegu bez włączonych świateł, wentylatora, radia. Czy wystarczy wymienic regulator napiecia?Dziwne bo wczesniej nie mialem problemu z kontrolka, dopiero ujawniło sie po całkowitym rozładowaniu aku. Aha,objawy to pulsujace światła drogowe oraz te wewnatrz auta. Zorientowałem sie takze ze nie dziala podgrzewanie przedniej szyby. Teraz pytanie czy nie dziala dlatego ze napiecie za niskie ladowania aku czy co? Ktos mial cos podobnego?

chasm
23-01-2011, 21:12
Masz podgrzewacz płynu chłodzącego PTC (na 3 świecach) ? Pytam, bo po odpaleniu jeśli jest poniżej 5stC to on jest włączany, a sporo pobiera prądu. Jeśli go masz to napięcie chyba ok, jak go nie masz to za małe. Jak włączysz światła ile masz?

Sleeper7
08-02-2011, 15:20
Witam! Mam już od jakiegoś czasu problem z podgrzewaniem przedniej szyby.
Oto objawy:
1. Włączam normalnie zapłon, temp. za zewnątrz wskazuje +1C
2. Auto włączone, oba przyciski grzania szyb (przód/tył) świecą i szyby grzeją.
a) W początkowym czasie do 20 sekund, mogę dowolnie włączać i wyłączać grzanie przedniej szyby.
3. Po 20 sek. kontrolki gasną i miedzy zegarami zapala się kontrolka akumulatora.
4. Następnie chcąc włączyć grzanie przedniej szyby nie ma już możliwości, tylnia normalnie działa.
Krok 1 mogę powtarzać dowolnie i za każdym razem wszystkie kolejne działania sa takie same.

Nie wiem gdzie jest problem. Akumulator normalnie ładuje wszystko działa normalnie tylko ta szyba nie!!
Koledzy, czy może ktoś z Was miał podobne problemy i je skutecznie i tanio usunął?
Proszę, pomożcie bo nie lubię jak mi coś w autku nie działa.

Jarek81
08-02-2011, 17:22
Bezpieczniki znalazłem, są całe. Informacji dokładnie gdzie znajdują sie te złącza nie znalazłem, czy będzie to w tym miejscu, co te przekaźniki przedstawione na tych dwóch fotkach wstawionych na stronie trzeciej?

Sprawdź jeszcze raz dobrze bezpieczniki według schematu czy są tam gdzie potrzeba bo ja miałem taka sama historie ze grzalo mi tylko pól szyby.Okazało się ze nie wiedziec czemu jeden bezpiecznik od szyby (razem są bodaj 3 ) był włozony w puste miejsce czyli tam gdzie nie trzeba,po wpieciu go gdzie trza działa cała szybka

chasm
08-02-2011, 21:37
Nie wiem gdzie jest problem. Akumulator normalnie ładuje wszystko działa normalnie tylko ta szyba nie!!

A sprawdzałeś jakie jest napięcie od momentu odpalenia?
Jak dla mnie ewidentny problem z ładowaniem, napięcie sukcesywnie spada z czasem (jest duże obciążenie, a jak jeszcze masz podgrzewacz płynu...), sterownik odłącza po kolei najbardziej prądożerne odbiorniki, podgrzewacz, przednia szyba, klima, tylna szyba (gdzieś taką kolejność wyczytałem).
Ciągle ostatnio to piszę, włącz sobie test zegarów i pozycję bt (czy batt), odpal silnik i obserwuj...

Sleeper7
09-02-2011, 14:49
chasm...
Napiecie w akumulatorze sprawdzalem jest dobre.
Tez mi sie wydaje, ze jest problem z ladowaniem ale wszystko sprawdzone (akumulator, alternator, kable, bezpieczniki)
Podgrzewacza plynu nie mam.
Po tych 20 sek. to tak jakby konczyl proces testowy no i wowczas sie pojawia problem. Mysle, ze masz tutaj racje z tym duzym obciazeniem ale sam nie wiem gdzie szukac.
Odnosnie alternatora to byl juz u dwoch fachowcow na serwisie i powiedzieli ze jest ok. Natomiast dalem auto do warsztatu bo mialem cos tam do roboty i przy okazji mi jeszcze oni sprawdzili alternator no i niby, ze jest walniety i zeby u nich kupic za 900 stow!! Oczywiscie nie kupilem bo diagnoza fachowa serwisu ktory sie tylko zajmuje alternatorami byla dla mnie bardziej wiarygodna.
Kiedys tak z ciekawosci wyciagnolem i rozkrecilem sterownik...dostrzeglem jedno miejsce gdzie jest tak jakby przytopione pole. Musze fotke zrobic i tu na formu wzucic to moze mi ktos jeszcze w ten sposob moze pomoze. Tutaj mysle, ze mozemiec to cos z tym wspolnego.
Co mi ten test zegarów da, powie? Na co mam zwrocic uwage??

chasm
09-02-2011, 22:40
Co mi ten test zegarów da, powie? Na co mam zwrocic uwage??

Rozumiem, że altek był sprawdzany, sprawdzałeś napięcie na akumulatorze, ale jeśli tego nie robiłeś jako pomiar ciągły po odpaleniu to nie o to chodzi.

Test zegarów z parametrem napięcia w instalacji (bt) nie powie Ci nic więcej niż podpięcie woltomierza, po prostu łatwiej (natomiast pewnie precyzyjniej by było na wyjściu a altka mierzyć).

Mój trop - altek Ci nie doładowuje (padła powiedzmy 1 dioda) i po odpaleniu, kiedy jeszcze grzeją świece, powłączasz szyby, altek nie nadąża za doładowaniem akumulatora (trochę jeszcze zmęczonego zakręceniem rozrusznika) i napięcie w instalacji sukcesywnie spada, sterownik odłącza prądożerne odbiorniki...
Inna historia, że poniżej ok 12V same przekaźniki np. od szyb pewnie się rozłączą (masy nie mają idealnie =0V, tylko więcej, więc napięcie na przekaźniku będzie trochę poniżej 12V).
Pomierz.
Inna sprawa, czy nie ma błędów (podłącz jakiś ELM i odczytaj) związanych z altkiem? Czepiłem się altka, ale wcale nie muszę mieć racji, to po prosto łatwo sprawdzić.
Powodzenia.

kris1980
14-03-2011, 21:15
Witam,proszę o pomoc!Panowie możecie mi podpowiedzieć gdzie znajduje się moduł odpowiedzialny za podgrzewanie szyby przedniej i jak się nazywa??

mkamecki
14-03-2011, 21:31
Masz tutaj na obrazku. Bezpiecznik nr 11 oraz 13. To prawa i lewa strona.

Jest to skrzynka przy akumulatorze.

http://img372.imageshack.us/img372/8835/32984728bc1.jpg

kris1980
14-03-2011, 21:40
Dzięki,ale gdzie jest ten cały moduł i ile mocy pobiera gdy podgrzewa szybe???

1olek
15-03-2011, 07:57
tym modulem jest GEM czyli centralny komputer samochodu ;) jak masz anglika to po prawej stronie od pedalu gazu, popatrz tam i zobaczysz blaszana puszke z duza iloscia kabli. Uwazaj bo nad nim lub pod nim jest komputer od poduszek, ma zolte wtyczki. Skoro masz bezpieczniki 2 x 30A to pewnie ze 40A ciagnie. A co Ci sie dzieje z grzana szyba ze chcesz w nim grzebac ?

kris1980
15-03-2011, 16:40
Dziękuje za odpowiedz!Chodzi o to że zamieżam podłączyć jeszcze inne urządzenie pod podgrzewanie szyby,lecz muszę wiedzieć ile prądu pobiera jednorazowe(czyli około 4,5 minut) podgrzewanie szyby!!
A może powiedział byś kolego gdzie są kabelki w podszybiu od podgrzewania szyby?,bo tam zamierzam się podłączyć!

1olek
15-03-2011, 22:46
zdejmij plastyki oslaniajace filtr pylkowy i mechanizm wycieraczek i tam je znajdziesz

kris1980
16-03-2011, 17:02
Oki,dzięki!

ememiks
14-10-2011, 10:36
Witam

Dziś z rana oblodziło mi szybę a że mam od kilku dni mk3 z podgrzewaniem przedniej szyby no to teścik. I dziwne objawy środek szyby od góry do dołu na szerokość 5cm roztopione i gdzie nie gdzie pojedyncze linie ale z 80% szyby nie ruszone.
Czy ktoś spotkał się z takim objawem? Szyba do wymiany? jest to jeszcze orginał czyży skończył się jej żywot?

RECONDO
14-10-2011, 10:44
Wygląda na to że szyba do wymiany, najczęściej jednak jest odwrotny objaw czyli nie grzeją pojedyncze paski. Czy na obu częściach szyby były roztopione pola?

ememiks
14-10-2011, 17:15
Sam środek około 5cm szerokości i może z 2 paski z 0.5cm po lewej i prawej stronie a tak nic więcej szkoda szybko puściło tam gdzie zadziałało w zimę super sprawa.

Niuta
16-10-2011, 09:10
Dołączę się do tematu.
Mam identyczne objawy jak kolega ememiks.
Z dziecinną radością czekałam na przymrozki aby przetestować podgrzewanie przedniej szyby (mondka kupiłam w kwietniu więc nie było jak sprawdzić :( ).
Przymrozki przyszły a wraz z nimi rozczarowanie :? i złość :<
Rozmraża się tylko jakieś 10 cm po środku i około 2 cm z prawej strony. Reszta szyby nadal wygląda jak powierzchnia Antarktydy :(
Czy jest szansa na "reanimację" szyby czy jednak trzeba będzie skorzystać z ubezpieczenia?

RECONDO
16-10-2011, 09:14
Żadnych szans na reanimację.... chyba że z ubezpieczenia.

Niuta
16-10-2011, 09:18
No trudno.
A tak z czystej ciekawości - co mogło zawieść?
Normalne zużycie ?

chasm
18-10-2011, 08:54
Normalne zużycie - słyszałem, że czasem po wymianie na inną nową od początku są problemy z grzaniem i reklamacją.

muli9
21-10-2011, 12:11
tutaj w gre wchodzi polaczenie czegos funkcjonalnego z czyms co nie przeszkadza w czasie jazdy - czyli pomysl byl jak najbardziej ok ale zeby nie przeszkadzalo w jezdzie zrobiono bardzo cienkie druciki ktore przy zmianach temperatury zwyczajnie sie przerywaja i to moim zdaniem jest przyczyna porazki calego projektu - ale z drugiej strony nie ma za bardzo jak tego wykonac zeby nie bylo widoczne.

Przestroga dla wszystkich aby to sprawdzac przy kupnie - pytanie jak toz zrobic w lecie - ciezko ale jest wykonalne np. przy pomocy pary itp.

gmereka
05-11-2011, 14:45
Witam. Chcialbym dolaczyc sie do tematu. Mianowicie w moim Mondeo tez nie dziala podgrzewanie przedniej szyby tz brak reakcji na przycisk . Dioda sie nie zapala na wlaczniku nie slychac aby jakis przekaznik sie zalaczal. Nie mam pomyslu co zrobic. Bylem rowniez podpiety pod kompa i w tracie testu podgrzewania przedniej szyby zalaczal sie przycisk podgrzewania tylnej :( zima tuz tuz a tu lipa. Oto blad z kompa: B2110 - GEM PRZERWA W OBWODZIE PRZEKAZNIKA WYCIERACZKI PRZEDNIEJ SZYBY STYK IPR21 modul gem c430 brazowy. Dodam ze zadnych problemow z wycieraczkami nie ma. Zajrzalem rowniez do modulu i ten styk jest pusty nie ma tam poprowadzonego zadnego przewodu. Czy ktos moze pomoc.

muli9
07-11-2011, 07:39
moze nie masz podgrzewanej szyby - mogloby sie tak zdarzyc gdyby ktos juz ja wymienial i tym razem zalozyl zwykla i odlaczyl kable aby nie bylo bledu - masz druciki na szybie ?

gmereka
10-11-2011, 19:22
Jesli bym nie mial podgrzewanej szyby to nie zawracalbym sobie tym problemem glowy. Szyba jest podgrzewana. Czytalem tez o tym na forum ale jakos do tej pory nikt nie opisal dokladnie jak ten problem usunac pomijajac sprawdzenie szyby,bezpiecznikow itp .Dalej bede probowal Mam nadzieje ze to problem z programowaniem GEM i ktos mi to naprawi przed mrozami

stmartin
18-11-2011, 09:43
Witam, mam problem z podgrzewaniem przedniej szyby, przyszły jesień , jest coraz chłodniej, a z rana oszroniona szyba.

Nie wiem czy ogrzewanie szyby działa mi poprawnie, bo jak odpalam auto, i temperatura jest bardzo niska, (świeci się czerwony albo pomarańczowy płatek śniegu na desce rozdzielczej przy zegarach) to nie mogę włączyć ogrzewania przedniej szyby. Jak wciskam przycisk ogrzewania to dioda na przycisku na sek się zapala potem gaśnie. Próbując drugi raz i kolejny włączyć, mam taki sam efekt.
Dopiero jak silnik dobrze się rozgrzeje wtedy mogę włączyć ogrzewanie , znaczy się wciskam przycisk i dioda na przycisku się świeci, ale wtedy mam już szybę ogrzaną z nawiewu i nie wiem czy działa czy nie.

I nie wiem czy ogrzewanie szyby u mnie działa poprawnie czy też mam jakiś problem.
Jak długo trzeba czekać (jeżeli ogrzewanie działa poprawnie) aby szyba się ogrzała ? Bo szybciej z nawiewu ją ogrzeję nisz tym ogrzewaniem w szybie.

Chciałem też wspomnieć, że jak było cieplej i miałem zaparowaną przednią szybę, włączając ogrzewanie przedniej szybu to zaparowanie znikało. Więc chyba jest ok przy wyższych temperaturach.

Czy przy niskich temperaturach może coś nie działać, nie stykać ?

Tak na marginesie szyba mam podgrzewaną z tymi falistymi drucikami w środku.

chasm
18-11-2011, 10:35
Jeśli chodzi o problemy z włączeniem to ciekawe, czy masz podgrzewacz płynu PTC - jeśli tak to widocznie coś z prądem ładowania/akumulatorem - ogólnie pojęty "komputer" nie pozwoli włączyć podgrzewania szyby jeśli jest za mała wydolność prądowa układu, a ta spada jak jest włączony PTC.
A jeśli już chwilę jedziesz, a nadal jest zimno (czerwona śnieżynka poniżej 0stC) to możesz włączyć podg. szyby ?

stmartin
18-11-2011, 10:51
Tak, dokładnie tak jak mówisz. Jak podjadę jakiś kawałek, a nadal mam śnieżkę czerwoną, to mogę włączyć , dioda się świeci, ale czy szyba grzeję tego to nie wiem, bo już mam ogrzaną z nawiewu.

Mam Forda Mondeo benzyna 1.8

bluebob
18-11-2011, 13:27
stmartin, a nie wsadziłeś sobie zegarów poliftowych do swojego przedlifta? Bo taki właśnie efekt występuje jak się zmieni budziki w przedlifcie na poliftowe. Jak odpalisz auto to lipa, ale po chwili działa niezależnie od temperatury.

RECONDO
18-11-2011, 13:55
Dobry człowiek radzi by sprawdzić sygnał pracy silnika wychodzący z zegarów...

stmartin
18-11-2011, 17:10
Szczerze mówiąc nie wiem, ja osobiście nic z nim nie robiłem oprócz wymiany części przy eksploatacji. Nie wiem co w nim poprzedni właściciel wymieniał.

Ale jak jest trochę cieplej jakieś 8-10 stopni C i pada deszcz, przednia szyba zaparuję to od razu po włączeniu silnika mogę włączyć ogrzewanie przedniej szyby, dioda się świeci i chyba raczej działa bo zaparowanie znika.
Tylko przy bardzo niskich temperaturach jakie teraz panują 5 stopni C i mniej, mam taki efekt jak opisałem.

A może ktoś podpowie, opis podrzuci jak sprawdzić ...sygnał pracy silnika wychodzący z zegarów... ?

Mam przewód ELM327 i jakiś soft w kompie czy to będzie potrzebne ?

RECONDO
18-11-2011, 17:18
Przednia szyba fabryczna grzeje/powinna/ wyłącznie na uruchomionym silniku, sygnał jego pracy wychodzi z zegarów - trza sprawdzić czy jest także u Ciebie, tak radzi dobry człowiek.... zresztą od pewnego czasu mam podobny problem.

stmartin
19-11-2011, 16:35
Dziś sprawdziłem czy podczas włączania ogrzewania przedniej szyby słychać jak przekaźnik "tyka" i okazało się że nie.
Jak włączam ogrzewanie tylnej szyby to tyka, a jak przedniej to nie, nawet jak dobrze rozgrzeje się silnik, i dioda na przycisku ogrzewania przedniej szyby świeci się to włączając i wyłączając nie słyszę takiego "tyknięcia" jak przy włączaniu ogrzewania tylnej szyby. Za to zauważyłem że podświetlenie zegarów jak by przygasa/mruga (skok napięcia ?) podczas wciskania przycisku ogrzewania przedniej szyby.

Czy przekaźnik albo coś innego może być przyczyną takiego działania ?

Z resztą nie wiem jak sprawdzić sygnał jego pracy wychodzi z zegaró, jakaś podpowiedź ?

bluebob
20-11-2011, 08:50
Będą skoki napięcia, bo przednia szyba "żre" niemiłosiernie prąd. Przecież musi szybko oczyścić szybę, logiczne nieprawdaż?

stmartin
20-11-2011, 09:55
Tak domyślam się, ale nadal nie wiem czy mi ogrzewanie przedniej szyby działa czy nie, czemu nie mogę włączyć na zimnym silniku (dioda się nie świeci na przycisku) dopiero po przejechaniu jakiegoś kawałku , na rozgrzanym silniku, mogę włączyć.

bluebob
20-11-2011, 11:29
Taki objaw występuje jak w przedlifcie masz poliftowy licznik.Poprzedni właściciel mógł sobie podmienić licznik. Ja tak właśnie mam. Tyle, że ja sam sobie licznik wymieniłem na poliftowy i wiedziałem, że szyba nie będzie mi grzać.

PS. Masz takie jak w pierwszej akucji: http://moto.allegro.pl/licznik-zegary-ford-mondeo-02-1-8-16v-5d-z-vat-i1947675433.html,
czy takie jak w drugiej: http://moto.allegro.pl/zegary-liczniki-benzyna-mondeo-mk3-wawa-ang-i1939722193.html

Chodzi o wygląd tarcz.

stmartin
20-11-2011, 14:45
Dzięki za info, ale dziś coś zaobserwowałem ,po nocy na zimnym silniku mogłem włączyć ogrzewanie przedniej szyby od razu po zapłonie. Tylko że dziś było troszkę cieplej 7 stopni C i żadna gwiazdka/płatek śniegu nie świecił mi na desce przy zegarach.

To od temperatury w takiej sytuacji zależy. Bo jak jest po niżej 4 stopni C , żółta potem czerwona (poniżej zera) gwiazdka/śnieżka to wtedy od razu po zapłonie nie mogę włączyć ogrzewania przedniej szyby, tylko dioda mignie pod przyciskiem jak to wcześniej opisywałem.

Sam już nie wiem co może być przyczyną takiego zachowania, tyle tych teorii, to z przekaźnikami, to z modułem GEM, to z licznikami, to ze słabym akumulatorem albo alternatorem.

Czy da się jakoś sprawdzić jak jest zaprogramowana funkcja grzania przedniej szyby w module GEM, może jest coś źle ustawione ? nie wiem zgaduję teraz.

PS. Tarcze mam jak w drugiej aukcji.

darmodziej
20-11-2011, 14:54
A może spróbuj wyjąć bezpieczniki od szyby i wtedy, po uruchomieniu silnika ją włączyć. Szyba nie będzie obciążała akumulatora, nie będzie spadku napięcia, to może się włączy. Jeżeli jest to spowodowane zbyt dużym spadkiem napięcia, to już będziesz wiedział, o co chodzi.

TTT
20-11-2011, 15:02
Dziś sprawdziłem czy podczas włączania ogrzewania przedniej szyby słychać jak przekaźnik "tyka" i okazało się że nie.
Jak włączam ogrzewanie tylnej szyby to tyka, a jak przedniej to nie, nawet jak dobrze rozgrzeje się silnik, i dioda na przycisku ogrzewania przedniej szyby świeci się to włączając i wyłączając nie słyszę takiego "tyknięcia" jak przy włączaniu ogrzewania tylnej szyby. Za to zauważyłem że podświetlenie zegarów jak by przygasa/mruga (skok napięcia ?) podczas wciskania przycisku ogrzewania przedniej szyby.

U mnie jest tak samo - przy tylnej "tyka" , przy przedniej "nie tyka". Ale u mnie wszystko działa - tzn niezależnie od temperatury po uruchomieniu silnika działa zarówno przód jak i tył.

A mam jeszcze pytanie - czy po włączeniu podgrzewania przedniej szyby działa ono tylko przez określony z góry czas, a potem samo sie wyłącza ? Czy trzeba wyłączyć samemu?

darmodziej
20-11-2011, 15:06
A mam jeszcze pytanie - czy po włączeniu podgrzewania przedniej szyby działa ono tylko przez określony z góry czas, a potem samo sie wyłącza ? Czy trzeba wyłączyć samemu?

Wyłącza się samoczynnie, ale można też wyłączyć ręcznie.

bluebob
20-11-2011, 18:36
Dzięki za info, ale dziś coś zaobserwowałem ,po nocy na zimnym silniku mogłem włączyć ogrzewanie przedniej szyby od razu po zapłonie. Tylko że dziś było troszkę cieplej 7 stopni C i żadna gwiazdka/płatek śniegu nie świecił mi na desce przy zegarach.

To od temperatury w takiej sytuacji zależy. Bo jak jest po niżej 4 stopni C , żółta potem czerwona (poniżej zera) gwiazdka/śnieżka to wtedy od razu po zapłonie nie mogę włączyć ogrzewania przedniej szyby, tylko dioda mignie pod przyciskiem jak to wcześniej opisywałem.

Sam już nie wiem co może być przyczyną takiego zachowania, tyle tych teorii, to z przekaźnikami, to z modułem GEM, to z licznikami, to ze słabym akumulatorem albo alternatorem.

Czy da się jakoś sprawdzić jak jest zaprogramowana funkcja grzania przedniej szyby w module GEM, może jest coś źle ustawione ? nie wiem zgaduję teraz.

PS. Tarcze mam jak w pierwszej aukcji.

Objaw jest dokładnie tak jak piszesz, ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie, jaki masz licznik? A tak po za tym to szyba zawsze Ci się włączy jak temperatura będzie 5 st i wyżej. Z resztą jakbyś troszkę na forum poszperał to byś wiedział, że tak się dzieje, a tak ciągle wałkujesz ten temat i niestety nikt Ci nie pomoże, bo na chwilę obecną nie ma jakiegoś 100% rozwiązania. Całą robotę robi licznik. Wsadź na chwilkę licznik przedliftowy i zobaczysz, że problem zniknie. Wielu z nasz też to ma, bo wymieniliśmy sobie liczniki na poliftowe w przedliftowych Mondkach. Koniec kropka.

stmartin
20-11-2011, 19:25
Licznik mam z tarczami jak w drugiej aukcji,
http://moto.allegro.pl/zegary-liczniki-benzyna-mondeo-mk3-wawa-ang-i1939722193.html
przyjrzałem się dziś uważniej, bo tak to nie zwracałem na to uwagi, nie mam tylko tych wskazań w milach.
Czy to są te poliftowe zegary ?

Dzięki za info.

bluebob
20-11-2011, 21:08
No to masz odpowiedź! Masz podmienione zegary w swoim Mondku i dlatego Ci nie działa podgrzewana szyba. Powtórzę się (sorry), ale tak jak pisałem. Zapomnij, przynajmniej na jakiś czas, że szyba przednia będzie Ci działać w temperaturze 4 st i poniżej za raz po odpaleniu auta. Może ktoś coś kiedyś wymyśli i w naszych przedliftowych Mondkach będzie działała przednia szyba z poliftowymi budzikami.

Czekaj cierpliwie tak jak wielu z nas, którzy mają wymienione zegary. Może się kiedyś komuś coś uda w tym temacie wykombinować.

dwyanewade
21-11-2011, 09:27
A może spróbuj wyjąć bezpieczniki od szyby i wtedy, po uruchomieniu silnika ją włączyć. Szyba nie będzie obciążała akumulatora, nie będzie spadku napięcia, to może się włączy. Jeżeli jest to spowodowane zbyt dużym spadkiem napięcia, to już będziesz wiedział, o co chodzi.

U mnie tez tak bylo w mondeo mk3, an slabym aku nie wlaczala sie automatycznie przy niskich temperaturach. jak zmienilem aku to startowala bez problemu. mondeo bylo z 2004 roku.

bluebob
21-11-2011, 18:19
U mnie tez tak bylo w mondeo mk3, an slabym aku nie wlaczala sie automatycznie przy niskich temperaturach. jak zmienilem aku to startowala bez problemu. mondeo bylo z 2004 roku.

No tak, ale Ty miałeś Mondka poliftowego, a my mamy przedliftowe, a to jest niestety różnica, która ma znaczenie.

stmartin
21-11-2011, 20:02
A myślałem o czymś takim, skoro nie mogę włączyć ogrzewania przedniej szyby po niżej 4 C, a po przejechaniu kawałka, i rozgrzaniu wnętrza z nawiewu gdy nadal na zewnątrz jest zimno po niżej 4C mogę włączyć ogrzewanie przedniej szyby, to może odłączyć wewnętrzny termometr, żeby ten nie zbierał i nie przekazywał danych do komputera.
Czy może ktoś próbował coś takiego ?

Bo jak nie przyniesie to żadnego efektu to pozostaję wymiana zegarów albo przeprogramowanie, ale zawsze warto spróbować czegoś innego :)

RECONDO
21-11-2011, 20:05
Odpięcie czujnika temp zew powoduje że szyba grzeje....

stmartin
16-01-2012, 19:23
Zewnętrzny ? czy wewnętrzny, bo jak jest zimno na zewnątrz (czerwona, pomarańczowa śnieżka) a auto się w środku ogrzeje z nawiewu to mogę włączyć ogrzewanie przedniej szyby. Więc logicznie myśląc zależy to od temperatury wewnątrz auta.

dziemii
03-02-2012, 22:21
Witam.
Od czasu kiedy temperatura w nocy spada poniżej -20 stopnia rano nie mogę w aucie uruchomić ogrzewania przedniej szyby (naciskam i brak reakcji- światełko się nie świeci) . Po przejechaniu kilku kilometrów jakby się odblokowuje i po naciśnięciu przycisk się podświetla. Ma któryś z szanownych kolegów odpowiedź na pytanie dlaczego tak się dzieje?
Z góry wielkie dzięki

1olek
04-02-2012, 00:08
masz przedliftowe auto i poliftowy licznik

dziemii
04-02-2012, 13:59
Mam auto poliftowe i poliftowy licznik. Nie ma możliwości żeby było przedliftowe. Jest z połowy 2003 r i jest to wersja po liftingu.

1olek
04-02-2012, 14:07
wiec odepnij czujnik temperatury zewnetrznej, jak bedze sie wtedy szyba wlanczala to znaczy ze masz licznik z wadliwym softem, byla taka seria, musisz wgrac inny soft lub szukac licznika, moze byc przedliftowy lub poliftowy ale pozbawiony tej wady, wadliwy soft byl na poczatku produkcji polifta i w pewnym okresie 2004. Data produkcji licznika jest na jego naklejce znamionowej. Tutaj na 2 zdjeciu widac date produkcji: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=58212&highlight=numer+czesci+licznika

darmodziej
04-02-2012, 14:12
Podobno podgrzewanie szyby jest włączane tylko, gdy akumulator posiada wystarczającą ilość energii, w przeciwnym wypadku nie da się uruchomić. Przy dużych mrozach akumulator jest osłabiony. Przy rozruchu dodatkowo sporą ilość energii pobiera rozrusznik, więc w akumulatorze może być za mało prądu, by podgrzewanie szyby się załączyło. Po jakimś czasie alternator uzupełnia pobraną z akumulatora energię i wtedy podgrzewanie da się uruchomić. Taka jest moja teoria, ale nie jestem pewien, czy tak jest naprawdę.

RECONDO
04-02-2012, 14:16
Teoria piękna, jak bajka, ale zapytam jak humanista: na uruchomionym silniku elektryka (wszelka) w aucie "idzie" z aku czy z alternatora?????

ocznik
04-02-2012, 14:19
Panowie,

aktualnie kupiłem MK4 i szyba grzeje tylko w połowie, może w 1/3 szerokości po stronie kierowcy. Nie ma żadnych pasków (no można powiedzieć że dwa - jeden gdzie grzeje, drugi gdzie nie grzeje) czy jest szansa, że to kwestia nie kontaktu/braku styku czy cała szyba do wymiany? w ASO taka przyjemność to 3,5 tys. zł, czego bym chciał uniknąć.

1olek
04-02-2012, 14:20
darmodziej tez tak na poczatku myslalem ale niestety mialem licznik w reku, wsadzam poliftowy, ogrzewanie nie dziala, wsadzam przedliftowy i ogrzewanie dziala, potem nabylem poliftowy od st i podgrzewanie dziala. Byl naprawde ogromny temat i dyskusja po czym doszlismy z pomoca kolegi docento ze byla wadliwa seria licznikow ktora blokowala grzanie szyby, niestety nawet ford nie byl w stanie powiedzic ile wadliwych licznikow wypuscil

ocznik szyba do wymiany

darmodziej
04-02-2012, 14:24
Oczywiście, że instalację zasila przede wszystkim alternator, dopiero, gdy brakuje prądu z alternatora pozostała ilość prądu pobierana jest z akumulatora. Jednak ładowanie akumulatora to też obciążenie dla alternatora, więc może być jej już za mało, by zasilać jeszcze szybę. Ja nie twierdzę, że na pewno tak jest, ale spotkałem się już kiedyś z taką teorią na tym właśnie forum i do mnie to przemawia.

Snajper_881
04-02-2012, 14:26
Czy podczas dużego oblodzenia szyby przedniej ogrzewanie u Was daje rade ?
Bo ja muszę ze 3, 4 razy podgrzać przednią by lód puścił...

darmodziej
04-02-2012, 14:32
Zgadza się, olek1, że to może właśnie ten licznik blokuje włączenie ogrzewania szyby, pytanie tylko, dlaczego blokuje zaraz po uruchomieniu, a gdy silnik trochę popracuje, to ogrzewanie można włączyć. Na miejscu kolegi dziemii zrobiłbym takie doświadczenie: wziąłbym wieczorem akumulator do domu i podłączył do prostownika, a rano, świeżo naładowany akumulator do samochodu, rozruch silnika i próba włączenia ogrzewania. Jeżeli w takim przypadku ogrzewanie zadziała, to moim zdaniem będzie świadczyło o małej ilości energii w zimnym, rozładowanym przez rozrusznik akumulatorze.

1olek
04-02-2012, 15:55
pytanie tylko, dlaczego blokuje zaraz po uruchomieniu,

bo jest wadliwy soft w zegarach.

darmodziej
04-02-2012, 17:36
No właśnie, może ma wbudowaną funkcję, która nie pozwala na uruchomienie odbiornika pobierającego bardzo dużo prądu, nim napięcie w instalacji nie osiągnie np. 14V. Nie twierdzę, że tak jest, tylko, że tak może być. Zastanawiam się, czy nie ma takiej informacji w instrukcji do tego konkretnego modelu.

dziemii
04-02-2012, 21:51
Zrobiłem tak jak kolega darmodziej poradził i wziąłem aku do domu. Podłączony do prostownika, zobaczymy rano czy ogrzewanie szyby zadziała. A przy okazji czy auto zapali za pierwszym.
Pzdr i dzięki za wszystkie odpowiedzi

hastur
30-08-2012, 16:39
Hej, a ja mam takie pytanie. Mam podgrzewaną przednią szybę ( bynajmniej na szybie są te mikroprzewody ), ale nie mam przycisku, który włącza ogrzewanie. Ktoś coś z tego rozumie ?

Mariusz
30-08-2012, 18:30
hastur

Widocznie poprzedni właściciel wymienił przednią szybę na taką z ogrzewaniem, może taką kupił używkę za dobrą cenę.
Podaj VIN, to sprawdzimy, czy miał w oryginale ogrzewaną.

benio
30-08-2012, 20:28
Tak jak napisał Mario.
Może na szybie jest też termin jej wyprodukowania - kropki i cyfra, i czy na pozostałych szybach jest podobnie,
np.:
******5 - czerwiec (6 kropek) 2005 (kropki przed cyfrą oznaczają I połowę roku),
5****** - grudzień (6 kropek) 2005 (kropki po cyfrze oznaczają II połowę roku).

hastur
30-08-2012, 21:59
Szyba nie jest oryginalna, założona nowsza. Dla pewności podaję VIN, może się przy okazji czegoś ciekawego dowiem : WF0WXXGBBW3L60719

darmodziej
31-08-2012, 06:33
Jak już szyba jest, to warto się pokusić o jej uruchomienie, ale najpierw sprawdź, czy jest sprawna.

benio
31-08-2012, 07:08
... WF0WXXGBBW3L60719
Główne funkcje
Data produkcji: 26.06.2003
Model pojazdu: Mondeo 2001-2007
Typ nadwozia: Kombi
Wersja: Seria 40
Silnik: 2.0L Duratorq DI CR (130PS)
Przekładnia: 6-bieg. przekł. ręczn. - MMT6
Napęd: LHD FWD
Przełożenie przekładni głównej: 4.071/2.850
Norma emisji spalin: 2000 EEC (EEC 7)
Klimatyzacja: Automatyczna Regulacja Temperatury
Obszar: (+)"D"
Lakier: Metropolis Blue (met)
Materiał we wnętrzu: Partial Leather Type 1
Mniej ważne funkcje
Płytki ze stal.nierdz.w drzw.przed.
Wyprodukowany W Zakładzie Genk
Wielofun.pak.do celów marketin.14
Bez lakieru zamawianego specjalnie
Z wyposazeniem/znakiem SVO
'Ebony'
Z elektroniczna kontr.statecznosci
Naklejka aplikacji VP
Spare Wheel Warning Sticker
Ok. przednie zamykane 1 dotknieciem
Okna tylne zamyk./otwierane 1 dotkn
Szyba ciemna
Z przednimi dywanikami podlogowymi
Z tylnymi dywanikami podlogowymi
Bagaznik dachowy bez poprzeczek
Z Górnym Spoilerem Tylnej Szyby
Z Regulowanym Lusterkiem Wstecznym
Elekt.ster.ogrz.podwój.luster.zewn.
Z lust. zewn. w kolorze nadwozia
Z Ogrzewanym Fotelem
Z Ogrzewanym Fotelem
Bez zintegrow. fotelika dziecięcego
Z Elektr. 2-Kier.Reg.Siedz.Kierowcy
Z reczn.2-kier.reg. siedz.pas
Ze sportowš skórzanš gałkš dŸwigni
Pilot drzwi - 2 kluczyki
Z Wycier./Spryskiwacz. Szyby Tylnej
Z wycier./sprysk. reflektorów
Okno dachowe uchylane/przesuw. elek
Air Crtn Rstrnt LH
Kurtyna powietrzna - prawa strona
Deployable Anti-W'Lash Restr
Z intel.ograniczn. pod.pow.kierowcy
Z 'intel.'ograniczn.pod.pow. pasaz.
Z bocznš podusz.pow.- str. kierowcy
Z bocznš podusz.pow.- str. Pasażera
Z małym stalowym kołem zapasowym
Z standard.amortyz.tylnym samopoz.
Koła f.dz.ze st. lekk.18" X 7.5 5
Opona koł.zapas. Mini o ogran.zast.
Specjalne zawieszenie
Układ ABS na wszystkie koła
Z Przeciwobrot. Systemem Trakc.
Wlot filtru zapachów w pasie podok.
Z podgrzew.wspomag.elektronicznie
Ze Sterowaniem Prędkoœciš
Z dod. nagrzewnicš/programowalnš
Z komputerem paliwowym (symbol)
Z czujnikiem odlegl. przy cofaniu
Z obwodowym urzadz.p/kradziezy
Bez dod. odtwarzacza CD
5000 RDS EON
Pakiet wyposaz. systemu ICE 18
Bez anteny szerokopasmowej
Z Czterema Głoœnikami
Z pakietem telefon. - Wzór A
Bez syst. multimedialnego/Telematik
Bez ukł. zapewn.rozrywki rodzinie
Ze Sterow.Radiem Na Kolumn. Kierown
Reflektor ksenonowy
Z Przednimi Lampami Przeciwmgieln.
Z autom. reg. poz. œwiec. reflekt.
Z przyciemniani oswietl zest wskaz

hastur
31-08-2012, 07:27
O super, więc nie doczytałem się nic odnośnie podgrzewanej przedniej szyby. Czy jeśli jest już taka zamontowana można przerobić instalację, żeby to działało ? Gdzieś w temacie przewinęła się wzmianka o automatycznym wł/wył. podgrzewania przedniej szyby, może to jest to ?

benio
31-08-2012, 07:39
Zawsze przy ogrzewanej przedniej szybie jest klawisz włączający - czyli obok siebie są dwa - dla przedniej i tylnej szyby. Dodatkowo przy posiadaniu szyby ogrzewanej z przodu pojazd wyposażony jest w elektroniczny automat, który powoduje jej automatyczne włączenie przy temp. zewn. poniżej +4st.C po uruchomieniu silnika.
W opisie:
Z podgrzew.wspomag.elektronicznie
Z dod. nagrzewnicš/programowalnš
Albo masz PTC (grzałki cieczy chłodzącej) albo webasto.:lol:

hastur
31-08-2012, 14:13
Wiersz co mam pod maską naklejkę WEBASTO z jakimiś danymi, ale co w związku z tym ? Nie mam żadnego włącznika WEBASTO. Chyba będę musiał oddać to jakiemuś elektromechanikowi.

hastur
19-09-2012, 20:52
To może ktoś odpowie na moje pytanie:

Jak już wyżej wspomniałem nie mam włącznika ogrzewania przedniej szyby ( jest tylko grzanie max na konsoli climatronica ), ale szyba, która jest zamontowana ma żyłki do ogrzewania. Jak sprawdzić czy istnieje instalacje pod ogrzewanie szyby ? ( Swoją droga zastanawiam się po co ktoś miał by płacić więcej kasy za zamontowanie ogrzewanej przedniej szyby bez możlwości jej uruchomienia ?! ) Co wy na to ?

RECONDO
19-09-2012, 20:57
Możliwości jest wiele = fabryczna była uszkodzona a obecnie zamontowana "okazyjnie tania" najpierw sprawdź czy ta co masz działa. Auto masz przed czy po FL?

hastur
20-09-2012, 16:20
Jak sprawdzić ? Nie mam włącznika ogrzewania szyby ?!

ps. gdzie było montowane seryjnie webasto ( sterowanie ) mam po prawej stronie od kierownicy ( w innych autach zazwyczaj sa tam jakieś migające diody alarmu itp ) dwie dziurki, a gdzieś na zdjęciach innego mondeo widziałem własnie w tym miejscu zamontowany sterownik webasto, a wspomnę, że pod maską widnieje naklejka webasto.

Zajrzałem też pod samochód i wydaje mi się, że mam PTC, taka niewielka tuleja, zk tórej odchodzą wężyki w otulinie aluminiowej, czy to aby na pewno to ?

Co do tego czy auto jest po liftingu - ciężko powiedzieć, mam :

- zderzak przedni FL
- grill FL
- migacze boczne FL

- konsola clima, radio przed FL

autko z 07.2003

strzalkozi
25-09-2012, 09:03
witam a co jeśli zapala się lampka na przycisku a szyba nie grzeje, nie słychać żeby włączał się przekaźnik gdzie on się znajduje czy jest taki sam w aucie żeby ewentualnie podmienić i sprawdzić działanie

hirotaro
14-10-2012, 19:48
co jeszcze może być przyczyną nie grzania jednej części szyby przedniej po za bezpiecznikami które są sprawne?? Czy przyczyną mogą być połączenia na podszybiu? w MK1 pamiętam że miałem potopione kostki i grzanie nie działało

Mariusz
14-10-2012, 22:46
A pewnie, że mogą, jak najbardziej.

RECONDO
15-10-2012, 06:00
I tak zapewne jest na 100% = pod warunkiem że sprawne są druciki w samej szybie.

Mariusz
15-10-2012, 06:33
W przypadku uszkodzenia jednej lub więcej sekcji drucików w połówce szyby, tylko i wyłącznie one nie grzeją, pozostałe sekcje grzeją. Wynika to z równoległego połączenia sekcji w połówce (nie mylić z flaszką!) tak jednej jak i drugiej.

hirotaro
15-10-2012, 08:42
a tak jeszcze zapytam wymienic kostki czy poprostu spiąć to bez kostek zaizolować dobrze i po sprawie ??

Mariusz
15-10-2012, 11:51
Na pewno lepiej będzie wymienić złączki niż łączyć to na "barana". W obwodzie tym płynie dość znaczny prąd i w przypadku niepewnego połączenia może dojść do rozgrzewania się styku przewodów. Jeśli już nie chce Ci się bawić w nowe złączki, to najlepiej połączyć na lut i pewnie zaizolować.

hirotaro
15-10-2012, 13:57
w ASO będą miec coś takiego?? ciekawe ile może to kosztowac

bronek9
27-10-2012, 11:28
Witam,
U mnie tez nie dziala ogrzewanie przedniej szyby z prawej strony(wersja angielska).Bezpieczniki sa ok,przekaznikow jeszcze nie sprawdzalem.Czytalem ze ktos ma ten sam problem.Jezeli udalo sie Wam to naprawic to bede wdzieczny za wskazowki

sawekfan
28-10-2012, 00:47
Tak czytam odnośnie automatycznego włączania sie podgrzewania przedniej szyby poniżej 4 stopni C i u mnie nie zaobserwowałem tej funkcji. Dzisiaj było 0 stopni, zapaliła sie czerwona gwiazdka ale szyby sie nie włączyły. Przy ręcznym włączeniu wszystko działa jak trzeba, przednia podgrzewa i tylna też. Ten automat to występuje w każdej wersji czy tylko w jakiś lepszych?

Mariusz
28-10-2012, 07:35
sawekfan

Jest to kwestia oprogramowania GEM-u. Masz widać niedoprogramowaną tę opcję.

zabigaj
28-10-2012, 08:07
u mnie tez nie dziala podgrzewanie przedniej szyby ale przyczyna jest alternator a dokladniej regulator napiecia ale jeszcze nie zrobilem tego bo nie mam czasu

fundil
28-10-2012, 08:11
Tak czytam odnośnie automatycznego włączania sie podgrzewania przedniej szyby poniżej 4 stopni C i u mnie nie zaobserwowałem tej funkcji. Dzisiaj było 0 stopni, zapaliła sie czerwona gwiazdka ale szyby sie nie włączyły. Przy ręcznym włączeniu wszystko działa jak trzeba, przednia podgrzewa i tylna też. Ten automat to występuje w każdej wersji czy tylko w jakiś lepszych?

Mi automatycznie załącza się dopiero po wymianie GEM-u na poliftowy

sawekfan
28-10-2012, 20:33
12345mario:

Czyli rozumiem, że się kłania wizyta w ASO aby to doprogramować? Czy wystarczy ktokolwiek z komputerem? Opcja ta nie jest jakoś niezbędna bo mogę z przycisków włączać szyby i płacić specjalnie za dogranie mi się nie chce ;)

fundil:

Gdybyś nie zauważył to mam rocznik 2006 więc po wszelkich liftach :P

Mariusz
28-10-2012, 21:24
sawekfan

Czyli rozumiem, że się kłania wizyta w ASO aby to doprogramować? Czy wystarczy ktokolwiek z komputerem?

I wersja- dużo droższa
II wersja- bardziej rozsądna (da się)

fundil
29-10-2012, 03:34
Jest jeszcze wersja III wymienić GEM. ja upolowałem za 20PLN od kolegi z forum.
Jak kolega poszuka to znajdzie.

Mariusz
29-10-2012, 07:29
Jest jeszcze wersja III wymienić GEM.

Widać, że z tym GEM-em to jakaś loteria, bo kolega ma mondzia z 2006r. No chyba, że I właściciel wymienił uszkodzony GEM na starszy model.

LED
01-11-2012, 22:30
witam . szyba przednia nie grzeje .wszystko jest sprawne ,bezpieczniki styczniki przekażniki są ok więc co ? czy ktoś wie coś na ten temat ? może ma coś wspólnego z tym przekaznik oszczędności energii . LED

Mariusz
01-11-2012, 22:49
A grzała wcześniej?
Może połączenia gniazdo/wtyk przy szybie nie teges.

dexter-79
09-11-2012, 15:37
witam jestem pierwszy raz na forum. mam pytanie odnośnie szyby przedniej. grzeje mi tylko połowa oraz zauważyłem że podgrzewa mi tylko jeden fotel czy to jest jakoś powiązane ze sobą? A dokładnie prawa stona ani szyba ani fotel nie działa?

darmodziej
09-11-2012, 16:04
Sprawdź bezpieczniki.

dexter-79
10-11-2012, 11:03
ok. dzięki za podpowiedź

nerwik_ns
16-11-2012, 10:20
ok. dzięki za podpowiedź

Witam.
Mi dzieje się to samo tylko prawa strona nie działa:) Czy sprawdziłeś ten bezpiecznik i to coś pomogło?
Czy mógłby ktoś dać fotkę, który to jest bezpiecznik.

łapa76
30-11-2012, 15:30
witam mam mondka mk3 po peknięciu szyby wstawiłem grzaną wszystkie kable i prekażniki byly oprucz włacznika po zamontowaniu nic sie nie działo wybrałem się do serwisu i lipa niedali rady jej uruchomić koszt 00 zł.Proszę o pomoc.Słyszałem ze mozna to zrobić bez kompa ,może ktoś psiada taką wiedze na ten temat?

RECONDO
30-11-2012, 15:59
Wszystkie kable i przekażniki były? Bezpiecznik też?

darmodziej
30-11-2012, 16:59
Bezpiecznik też? Sądzisz, że w serwisie by się nie zorientowali, że nie ma bezpiecznika?

RECONDO
30-11-2012, 18:38
Może tak, może nie, w ASO nie bywasz?

darmodziej
30-11-2012, 18:49
w ASO nie bywasz? Omijam szerokim łukiem. Sam z wykształcenia jestem mechanikiem samochodowym i nie wierzę, żeby jakikolwiek mechanik nie sprawdził w takiej sytuacji bezpieczników.

Jachul
18-01-2013, 13:08
Czytałem prawie wszystkie wątki na naszym forum dotyczące ogrzewanej przedniej szyby i nie znalazłem dokładnego opisu jak taką szybę sprawdzić.
Nie złamię chyba regulaminu podając link do podobnego forum.

http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/98800-Podgrzewanie-przedniej-szyby-problem

Dla wszystkich zainteresowanych z problemem przedniej szyby - jest tam dokładny opis co i jak sprawdzić, myślę że na pewno rozjaśni temat ogrzewanej szyby

passsatt
19-01-2013, 11:13
A może masz gdzieś min uszkodzenie szyby od kamienia.
Nie miałem wtedy też ogrzewania

A co temperatury?
Ogrzywanie szyby powinno działać zawsze

wojtekp27
05-02-2013, 01:36
Czytałem prawie wszystkie wątki na naszym forum dotyczące ogrzewanej przedniej szyby i nie znalazłem dokładnego opisu jak taką szybę sprawdzić.
Nie złamię chyba regulaminu podając link do podobnego forum.

http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/98800-Podgrzewanie-przedniej-szyby-problem

Dla wszystkich zainteresowanych z problemem przedniej szyby - jest tam dokładny opis co i jak sprawdzić, myślę że na pewno rozjaśni temat ogrzewanej szyby

Witam Powiem tak najprościej:?: zwykłym miernikiem elektrycznym takim uniwerszalnym. W szybie jest drut oporowy:shock: i dzięki napięciu grzeje :!:jeśli weźmiemy i odepniemy wtyczkę od szyby i wetkniemy końce przewodów miernika we wtyczke to powinniśmy odczytac na "omach" wartość oporności - jeśli jej brak to biada szyba nie grzeje i tyle;)

shrekov
25-11-2013, 16:18
Witam!
Mam problem z podgrzewaniem przedniej szyby. Kupowałem Mondeo Mk3 latem wiec nie było jak sprawdzic zapewnień właściciela o działaniu podgrzewania. Teraz pierwszy szron i niestety okazuje sie ze szyba nie grzeje.
Objawy są następujące:
1. po wciśnięciu guziczka w kabinie, zapala się na nim dioda.
2. słychać tyknięcie, jakby od przekaźnika
3. nie przygasa żadne podświetlenie w chwili włączenia, ani wyłączenia,
4. po upływie kilku minut grzanie przedniej szyby samo się wyłącza, tzn. dioda na przycisku gaśnie.
5. Bezpieczniki są dobre - oba.
6. brak zmian napięcia na akumulatorze w chwili włączenia/wyłączenia podgrzewania - sprawdziłem miernikiem.
7. uruchamiam podgrzewanie na włączonym silniku.
8. podgrzewanie tylnej szyby i lusterek działa.

Jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny?

Mariusz
25-11-2013, 16:27
Po pierwsze- sprawdzić, czy masz grzaną szybę (może poprzedni właściciel po pęknięciu wymienił na szybę bez ogrzewania). Jak się przypatrzysz to widać wtopione drobniutkie druciki w deseń zygzaka.
Po drugie- (jeśli grzana) sprawdzić na podszybiu prawidłowość połączeń typu wsuwka po obydwu stronach podszybia. W tym miejscu lubi wdać się korozja i elektroliza pod wpływem przepływającego prądu o dość dużych wartościach. Mógł upalić się przewód, skorodować wtyczka (brak styku).
Po trzecie- to, że słychać przekaźnik o niczym jeszcze nie świadczy. On może nie podawać napięcia na przewody do szyby. Może być w nim spalony/wypalony styk wysokoprądowy. Należy zatem sprawdzić, czy po obydwu stronach podszybia dochodzi napięcie +12V względem masy.
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/98800-Podgrzewanie-przedniej-szyby-problem?p=1876923&viewfull=1#post1876923
Grzana szyba podzielona jest w pionie na dwa niezależne obwody załączane jednym wyłącznikiem i podającym napięcie przez dwa bezpieczniki na dwie połówki szyby.

Dla pewności rozpiska bezpieczników:
http://www.fotoszok.pl/out.php/t1800521_21.jpg (http://www.fotoszok.pl/show.php/1800521_21.jpg.html)
http://www.fotoszok.pl/out.php/t1800522_22.jpg (http://www.fotoszok.pl/show.php/1800522_22.jpg.html)

Jotka01
27-11-2013, 20:59
Czy tutaj mogę zadać pytanie odnośnie ogrzewanej przedniej szyby w Focusie MK1? Pytam, bo temat zasadniczo dotyczy Mondeo :oops:

Mariusz
27-11-2013, 21:55
Jotka01 możesz, pewnie. Tak samo możesz tutaj:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=150570&highlight=podgrzewana+przednia+szyba
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=115866&highlight=podgrzewana+przednia+szyba
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=66707&highlight=podgrzewana+przednia+szyba

kpkp1985
18-12-2013, 15:21
Jak w temacie ma około 1.5 roku koszt ponad 1000zl w tamta zimę było ok obecnie nie działa cała tylko środkowy szeroki pas od pasażera tez mały pasek i tyle.

Nie widać na szybie rys ani pęknięć, bo wiem, że zaraz napiszcie o mikropekniecia i ze szyba jest napewno uszkodzona dlatego zakładam nowy temat.

Guzik się świeci nie słyszę tykniecia jak robi przekaźnik tylnej podgrzewane szyby ale zegary się w momencie wcisniecia guzika przyciemniane.

Myślałem o bezpiecznikach nawet pisałem o tym na forum, ale mowa była, że wtedy napewno pól szyby by musiało niegrzac a mi grzeje środek i trochę od strony pasażera....

Co myślicie o tym.

Mariusz
18-12-2013, 15:29
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=99998
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=149906&highlight=podgrzewana+szyba

lukaszek_socho
18-12-2013, 15:40
kpkp1985 - proszę używać wyszukiwarki przez założeniem nowego tematu. Nie dublujemy tematów.

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988

Twój temat dołączyłem do już istniejącego i dość obszernego tematu.

kpkp1985
18-12-2013, 19:13
Ale ja widziałem czytałem ten temat i rozwiązania tylko obrazu zepsuta szyba. To tak jak z mechanikami idziesz mówisz, że coś jest ze sprzeglem to oni obrazu dwumas tak samo kopci to wtryski... Doradźcie czy w moim przypadku mogą to być te styki w podszybiu czy bezpieczniki jak pisałem szyba jak nowa i Grzala ok.

Mariusz
18-12-2013, 19:22
kpkp1985, jak już wiesz grzana szyba podzielona jest na dwie połówki i grzeją one niezależnie. Ich wspólnym elementem jest jedynie przycisk. Skoro część grzeje w danej połówce, to ewidentnie ta połówka szyby jest uszkodzona. Gdyby nie grzała cała połówka, to można by szukać przyczyny- bezpiecznik, przekaźnik, styki itp. W tym wypadku ewidentnie uszkodzona szyba.

kpkp1985
18-12-2013, 19:37
To masakra szyba niecałe 2 lata i co wszystko było ok i nagle tu tam u sam nie grzeje przecieżto nawet nie realne nie uważacie? Środek grzeje potem druga jakąś część odpasazera i potem nic...

Mariusz
18-12-2013, 20:00
Jeśli tej firmy http://www.nordglass.pl/pl/samochodowe,c7/wymiana-szyby,a16.html , to akurat się nie dziwię. Wielu narzakało na jakość tych szyb.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=97620&page=2

TomCat
18-12-2013, 21:00
To masakra szyba niecałe 2 lata i co wszystko było ok i nagle tu tam u sam nie grzeje przecieżto nawet nie realne nie uważacie? Środek grzeje potem druga jakąś część odpasazera i potem nic...

jakiej marki ta szybka ?

kpkp1985
19-12-2013, 16:39
Kurde nie wiem to były właściciel wymieniał chyba w Rybniku może popatrzeć w papierach

Bump: I moje pytanie, na które próbuje uzyskać odp jak może przestać działać teoretycznie szyba po krótkim czasie w tak różnych miejscach nie uważacie to za dziwaczne?

Mariusz
19-12-2013, 16:45
Teoretycznie, to szyba działa/grzeje, bo się nawet kontrolka świeci. Ona nie działa praktycznie i nie ma w tym nic dziwnego, czy szczególnego. Jest to po prostu produkt/wyrób, który ma prawo się zepsuć jak każdy inny. Przy tym jeśli jest on wątpliwej jakości/firmy, to ma prawo spalić się dużo szybciej/wcześniej niż taki sam wyrób markowej firmy.

A trudno to zerknąć na szybę i sprawdzić logo jej producenta?

TomCat
19-12-2013, 18:15
K
Bump: I moje pytanie, na które próbuje uzyskać odp jak może przestać działać teoretycznie szyba po krótkim czasie w tak różnych miejscach nie uważacie to za dziwaczne?

na taką szybę jest gwarancja więc może spróbuj ją zareklamować.
Niestety z tymi grzanymi szybami tak jest że lubią padać, więc to nic dziwnego i nie dorabiaj sobie znów do tego jakiejś teorii. Skoro działa po części to jest ubita i koniec.
W prawym dolnym roku jest marka - sprawdź co to za badziew.

U mnie oryginalna 9-letnia nie grzała totalnie wcale, ani jeden pasek nie grzał i to był problem z szybą bo na wtyczkach było napięcie. Potem z powodu odprysku wymieniłem przez ubezpieczyciela na NordGlassa, szyba ma pół roku i już jeden pasek nie grzeje ale to szczegół bo ogólnie jest OK. Może i badziewna, z drugiego sortu, "miękkiego szkła" itp... ale grzana szyba za w sumie za 150zł - nie jest źle ;-)

kpkp1985
19-12-2013, 18:46
jak za 150zł?

Możecie mi powiedzieć średnią cene za nową podgrzewaną szybę?

ps; sprawdza firme szyby jutro w dzien.

i jeszcze jedno wydac 1000zł za coś co ma dzialać rok czy dwa to lepiej takiej szyby nie mieć po prostu porażka.,

Ile szyba na gwarancji?

kpkp1985
20-12-2013, 10:49
szyba jest firmy

NordGlass

safety laminated float

e 20 , 43R-00340

Pejotwroc
20-12-2013, 13:27
No i wszystko jasne. Szyba z dolnej półki. Nic gorszego na rynku nie znajdziesz :-)
Ale żeby było sprawiedliwie jest to najtańszy producent szyb na rynku.

metmusic
20-12-2013, 14:35
W dwóch mondeo wsadzałem tą szybę - w ramach ubezpieczenia szyby więc nie miałem specjalnie wyboru. W jednym już w ramach gwarancji wymieniłem bo kilkanaście nitek przestało grzać po ok roku a w drugim nie grzeje już prawie 1/3 szyby po ok 2 latach. Też przymierzam się do wymiany gwarancyjnej po nowym roku. We Wrocławiu w Nordglass bez zająknięcia wymienili mi. Gwarancja na grzanie dożywotnia.

kpkp1985
20-12-2013, 19:53
Myślałem, że rok lub dwa maks jest gwarancji na grzanie jesteś pewny, że gwarancja jest dożywotnia i czy to standard czy zależy od firmy to wtedy jak się to ma z firmą nordglass

Kuki 01
20-12-2013, 21:19
Witam,

Mam problem z podgrzewaniem przedniej szyby,mianowicie nie działa przycisk włączający funkcję podgrzewania szyby,co może być przyczyną takiej usterki?
Z góry dziękuje za pomoc

Mariusz
20-12-2013, 22:21
Kuki 01, może być uszkodzony sam przycisk, spalony bezpiecznik od sterowania cewki przekaźnika grzania szyby. Wymontuj przycisk i sprawdź, czy przechodzi przez niego prąd.

kpkp1985
21-12-2013, 10:38
dowiem się czy jest gwarancja dożywotnia na podgrzewanie w szybie czy rok lub dwa ważne to dla mnie

dziękuję ; )

TomCat
22-12-2013, 00:17
co to za problem ?0 znajdź w google najbliższy nordglass, zadzwoń tam i zapytaj co i jak. Troche inicjatywy

kpkp1985
23-12-2013, 19:18
Ale w z swojego doswiadczenia nie mozecie napisac ile jest gwarancji na waszym przykladzie.

metmusic
23-12-2013, 19:23
Dożywotnio na grzanie

kpkp1985
23-12-2013, 21:26
Dzieki

juri2069
23-12-2013, 21:51
U mnie dożywotnio na montaż i 2 lata na grzanie gwarancja

Juzek
23-12-2013, 22:49
macie jakiś patent na naprawę złącza masowego połówki szyby ?

odpowiedzi typu: "Kup se ubezpieczenie szyb, walnij młotkiem i jedź do nordglassa na wymianę" niemile widziane :)

daniel21
12-01-2014, 08:46
Witam
Mama problem z uruchomieniem grzania przedniej szyby, zauważyłem że nie mam przekaznika więc kupiłem i chciałem go zamontować ale okazało się że w miejscu w którym powinien on być nie ma żadnej kostki ani tych blaszek do których powinien być podpięty. Jeżeli ktoś wie o co tam chodzi to proszę o pomoc.

juri2069
12-01-2014, 08:51
A może nie posiadasz grzanej szyby?? A przełącznik ktoś taki wstawił kiedyś bo tak było mu na rękę?
Przednią szybę masz z 2002 r ? PAski na szybie masz? Bezpieczniki sprawdziłeś ? Najlepiej wszystkie ( pod maską i pod nogami )
Wtedy można siędopiero zagłębiać w przekaźniki.
A o tym co napisałem to ty ani słowa

daniel21
12-01-2014, 09:27
Szyba jest grzana, jest włącznik, bezpieczniki ok. na razie stanęło na przekazniku. martwi mnie ta puszka , może ktoś ją zmienił z innego modelu, dodam że mój to mk3 2.0 tdci 2002 kombi

Mariusz
12-01-2014, 09:50
daniel21 podaj VIN, to się sprawdzi, czy masz grzaną.

Krisukznw
06-02-2014, 17:09
Witam , a więc najpierw zacznę od tego ,że mam Forda Mondeo mk3 z 2005 roku , silnik 2.0 , diesel . Samochód kupiłem jakieś 2 lata temu i jakoś od miesiąca mam problem z podgrzewaniem przedniej szyby,wspomnę jeszcze że forum przeszukałem i nigdzie nie znalazłem tego co trapi mój samochód ,więc sprawa wygląda następująco jak cofniemy się z miesiąc to wszystko chodziło sprawnie ,rano jak było chłodno ,odpalałem samochód i automatycznie odpalały się oba włączniki od podgrzewania szyby tylnej i przedniej , i mamy sytuacje z teraz ,w której po odpaleniu samochodu samoczynnie odpala się tylko podgrzewanie szyby tylnej , (dioda tylko świeci w przycisku od podgrzewania tylnej szyby) przy próbie ręcznego przyciśnięcia włącznika podgrzewania przedniej szyby dioda od włącznika tylko mrugnie( tak na pół sekundy) , nie działa również jak próbuje włączyć jak silnik jest już ciepły , sprawdzałem to jak szyba była oszroniona,bo myślałem że tylko dioda się spaliła ,ale to nie to ,bo tylna szyba ładnie odmarzła ,a przednia nawet nie ruszyła i musiałem zrobić to dmuchawą ,dodam jeszcze raz,że jeszcze miesiąc temu oba te przyciski działały , auto w tym czasie nie było u mechanika ,elektryka ,nikt przy nim nie grzebał ,samo z siebie przestało działać i nie mam pojęcia co może być przyczyną tego i co mogę z tym zrobić ,bardzo prosiłbym o jakieś wskazówki,może ktoś miał taki sam problem i udzieli mi jakiejś rady ,czekam na odpowiedzi ,dziękuje z góry.

metmusic
06-02-2014, 18:56
W 3 tematach pytasz o to samo: w tym wątku, w http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2154592&postcount=50 oraz w wątku MK4 http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2154591&postcount=42

Krisukznw
06-02-2014, 19:27
Nie jest moja winą ,że nie mogłem założyć nowego teamu ,co by się nie przełożyło na spamowanie pod postami innych , po dwa chciałem mieć pewność ,że ktoś to przeczyta i udzieli mi jakiś wskazówek ,a po trzy Twoja odpowiedź raczej mi ich nie dała i nie wniosła nic ,do pytań które postawiłem

eclipse
06-02-2014, 20:04
Może postaraj się posprawdzać połączenia / bo gdzieś dobrze nie styka .

wojtekp27
06-02-2014, 23:25
Witaj
To może być brak masy - podają że jest w podsufitce z przodu, ale najprościej sprawdź czy nie przegniło złącze. U mnie też działała jak złoto i nagle przestała a wszystko jest ok. Zmierzyłem oporność grzałki na wtyczce po odpięciu a tu nic:shock: , nula , zero. A ponieważ to grzałeczka to oporność powinna być. Wtyczkę masz pod osłoną podszybia z prawej strony samochodu. Powiem więcej u mnie na przerwanej grzałce przełącznik normalnie się załącza:P i dioda świeci. Ford niefortunnie:mad: umieścił wprowadzenie zasilania do szyby z boku szyby i przewód schodzi w dół a nie od dołu i niestety włazi tam brud i wilgoć i cudeńko zdycha:oops:

lukaszek_socho
07-02-2014, 09:16
Nie jest moja winą ,że nie mogłem założyć nowego teamu ,co by się nie przełożyło na spamowanie pod postami innych , po dwa chciałem mieć pewność ,że ktoś to przeczyta i udzieli mi jakiś wskazówek ,a po trzy Twoja odpowiedź raczej mi ich nie dała i nie wniosła nic ,do pytań które postawiłem

1. Nie musiałeś a wręcz zgodnie z regulaminem nie powinieneś zakładać nowego tematu. Należało się dopisać do tematu istniejącego tak jak to zrobiłeś.
2.Posty piszemy w odpowiednim dziale. Ty mając MK3 z premedytacją się wbiłeś w temat MK4.
3. Nie powielamy postów. Pisanie w kilku miejscach forum o tym samym to łamanie regulaminu. Ty napisałeś dokładnie to samo w 4 tematach.
4.Wypowiedź metmusic dała Ci informację jak powinieneś postępować aby być w zgodzie z regulaminem.

Regulamin forum: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=62958

Pozdrawiam

Vegeta_1906
21-02-2014, 19:38
Witam. Ja miałem podobny problem kilka dni temu bo dokładałem całą instalacje podgrzewania przedniej szyby, i właśnie dioda od przedniej szyby zaświecała się tylko na pół sekundy, naprawiłem to wykonując test gem-u

aby uruchomić test należy:
-zapłon na 0
-zaciągnąć ręczny
-wrzucić luz lub automat na „P”
-zapiąć pas kierowcy (tylko niektóre wersje)
-zamknąć drzwi (ale nie centralny)
Aktywacja testu:
-zapłon na on
-zapłon na off
-naciskamy i trzymamy przycisk grzania tylnej szyby
-włączamy zapłon
-puszczamy przycisk ogrzewania tylnej szyby
Jesli GEM wejdzie w tryb testu to usłyszymy dźwięk i błysną kierunki

następnie włączamy wycieraczki na tryb czasowy i wciskamy guzik od grzania tylnej szyby aż zaświeci się przednia szyba. i u mnie działa

Jednak pojawił się inny problem, otóż dioda świeci że szyba grzeje, ale niestety tak nie jest... i tutaj prośba o pomoc, sprawdzałem napięcie i co dziwne przykładając woltomierz do przewodu masowego z szyby i plusa z akumulatora pokazuje 14.6V a mierząc prąd (miernikiem prądu stałego) pokazuje odpowiednio 3A na jednej części i 0,3A na drugiej... pewności czy szyba nie grzeje nie mam, ale dotykałem ją po tym jak się wyłączyła automatycznie i była zimna, a chyba powinna być ciepła.
Jeśli ktoś wie co może być przyczyną bardzo proszę o pomoc...
pozdrawiam

juri2069
21-02-2014, 19:51
Prąd może być tam gdzie sprawdzałeś ale mogły się popalić te paski ( spiralki) z góry na dół . Wtedy włącznik świeci ale szyba nie grzeje. W takim wypadku tylko i wyłącznie wymiana szyby.
Ja to przechodziłem , po wymianie wszystko gra,
Aczkolwiek nie mówię na 100 % , niech jakiś znawca się jeszcze wypowie :)

darmodziej
21-02-2014, 20:23
przykładając woltomierz do przewodu masowego z szyby i plusa z akumulatoraA dlaczego tak? Powinieneś zmierzyć napięcie na wyprowadzeniach z szyby. Zmierzony prąd jest stanowczo za mały, spodziewałbym się około 10 A na stronę. Powodem może być słaby styk, np. na podłączeniu do szyby.

eclipse
21-02-2014, 20:31
-prośba o pomoc, sprawdzałem napięcie i co dziwne przykładając woltomierz do przewodu masowego z szyby i plusa z akumulatora pokazuje 14.6V a mierząc prąd (miernikiem prądu stałego) pokazuje odpowiednio 3A na jednej części i 0,3A na drugiej... pewności czy szyba nie grzeje nie mam,

To zrób jeszcze tak ; zaparój wewnątrz szyby np kubek z wodą i grzałeczka kilka minut i po zaparowaniu przedniej szyby urychom jeszcze raz to podgrzewanie szyby , powinno natychmiast wyjść na szybie które grzałki nie grzeją .

Vegeta_1906
23-02-2014, 13:59
A dlaczego tak? Powinieneś zmierzyć napięcie na wyprowadzeniach z szyby. Zmierzony prąd jest stanowczo za mały, spodziewałbym się około 10 A na stronę. Powodem może być słaby styk, np. na podłączeniu do szyby.

Na wyprowadzeniach z szyby czyli gdzie? tam na wtyczce w podszybiu? czy od bezpiecznika do przewodu masowego szyby? Bo mierzyłem też napięcie po bezpieczniku do czarnego przewodu z szyby i było 14,6V więc prawidłowo...
Sprawdzę jeszcze jak podpowiada kolega z tym zaparowaniem i zobaczę czy w ogóle jakieś grzałki grzeją.

A proszę mi jeszcze powiedzieć, bo może popełniłem błąd w instalacji podłączając oba czarne kable z szyby pod śrubkę do masy?

darmodziej
23-02-2014, 14:22
Na wyprowadzeniach z szyby czyli gdzie? tam na wtyczce w podszybiu?Najbliżej szyby, jak tylko możesz. Skoro napięcie jest ok, a prąd mały, to prawdopodobnie przepalone są elementy grzejne w szybie.

Vegeta_1906
23-02-2014, 16:16
a czy w takim wypadku jest możliwość naprawy? czy tylko wchodzi w grę wymiana szyby? Spróbuję jeszcze dziś sprawdzić czy grzeją jakiekolwiek ramelki na szybie czy nie i odpowiedź dam wieczorem.
pozdrawiam

darmodziej
23-02-2014, 16:35
a czy w takim wypadku jest możliwość naprawy?Jeżeli uszkodzenie jest w szybie, to tylko wymiana, ewentualnie pogodzenie się z tym, że szyba nie jest podgrzewana.

Vegeta_1906
23-02-2014, 18:41
Witam.
Zrobiłem doświadczenie z zaparowaniem szyb włączyłem podgrzewanie i efekt był taki że na środku grzeje jakieś 8 centymetrów szyby i bliżej kierowcy dwa razy po dwa centymetry a tak to tylko pojedyncze ramelki... i nie wiem jak jest oryginalnie, ale grzałem aż dwa razy żeby dokładnie było widać gdzie odparowywuje bo po pierwszym razie (ok 4 minuty) nie było dokładnie widać :(

Moje pytanie to takie czy ewidentnie mogę wykluczyć inne usterki niż uszkodzona szyba, czy jest jeszcze jakaś szansa że gdzieś jest słabe połączenie? Jeśli tak to proszę napisać gdzie szukać słabego połączenia.

I drugie pytanie to takie czy nie powinno to szybciej odparować? z tego co czytałem na forum to po jednorazowym włączeniu grzania (ok 4 minuty) to potrafi "odlodzić" całą szybę jak jest zaśnieżona...

Proszę o wyprowadzenie z błędu

Pozdrawiam

Bump: Natomiast problem z włączaniem się szyby tylko na pół sekundy powtarza się i ponownie musiałem zrobić test gem-a i udało się włączyć... Może jednak dzieś indziej widnieje błąd?

darmodziej
23-02-2014, 18:55
na środku grzeje jakieś 8 centymetrów szyby i bliżej kierowcy dwa razy po dwa centymetry a tak to tylko pojedyncze ramelki... Gdyby problem był poza szybą, to by cała nie grzała, w takim wypadku problem jest w szybie.

Vegeta_1906
23-02-2014, 19:02
Aha, więc skoro problemem jest na 100% szyba to proszę mi powiedzieć czy to że zaświeca się tylko na pół sekundy to też może być ten sam problem? Może moduł Gem wykrywa że szyba pobiera zbyt mały prąd i nie chce załączyć szyby do grzania? Jest taka możliwość?

W takim razie będzie trzeba ubezpieczyć szybkę :)

eclipse
23-02-2014, 19:34
Gdyby problem był poza szybą, to by cała nie grzała, w takim wypadku problem jest w szybie.

A czy nie jest tak ze szyba jest grzana z dwu miejsc zasilających ...?
Czyli podzielone ogrzewanie szyby na dwie połowy .?..

Wtedy nalezało by sprawdzić oba zródła zasilania grzałek .
Gdzieś czytałem że taśmy które wychodzą po obu stronach przedniej szyby mozna czasami naprawić .

hirotaro
23-02-2014, 19:39
Szyba przednia grzana jest podzielona na dwie sekcje (prawa lewa) kazda sekcja na swoje zrodlo zasilania swoj bezpiecznik i swoj przekaznik, przekazniki sa na podszybiu za kielichwm amora od strony kierowcy, u mnie grzeje tylko lewa strona i zamieniam przekazniki jutro zobacze co bedzie sie dzialo

Skrobniete z HiroTatkoFonu...

Vegeta_1906
23-02-2014, 20:04
Szyba przednia grzana jest podzielona na dwie sekcje (prawa lewa) kazda sekcja na swoje zrodlo zasilania swoj bezpiecznik i swoj przekaznik, przekazniki sa na podszybiu za kielichwm amora od strony kierowcy

a ja się z kolegą nie zgodzę.... jeśli mowa o mk3 to jest jeden przekaźnik w skrzynce bezpiecznikowej obok akumulatora, a w podszybiu są tylko złącza... ja nie mam tam żadnych przekaźników... bezpieczniki są dwa, owszem ale również przy akumulatorze. i u mnie oba bezpieczniki są ok. i na obu obwodach mam 14,6V

hirotaro
23-02-2014, 20:13
Jutro bede przy tum grzebal i jak nie zapne pstrykne foto

Vegeta_1906
23-02-2014, 20:39
ok, to bardzo proszę o zdjęcie, a instalacje masz oryginalną? Wersja Ghia?

hirotaro
23-02-2014, 21:38
2002 ghia x oryginalna dwie czarne kostki 2x2cm(przekazniki) na podszybiu o tym mi ktos mowil i czytalem na MKP

Juzek
24-02-2014, 08:31
w podszybiu są tylko złącza i wtyczki - przekaźnik jest jeden i jest on w skrzynce bezpieczników pod maską. Każda połówka jest zabezpieczona osobnym bezpiecznikiem. Więc MKP się myli w tej kwestii :)

benio
24-02-2014, 09:49
... przekazniki sa na podszybiu za kielichwm amora od strony kierowcy ...
Tam są przekaźniki od podgrzewaczy cieczy chłodzącej.

Vegeta_1906
28-02-2014, 21:10
sprawdzałem dokładnie schemat i nie ma innego przekaźnika oprócz tego w skrzynce bezpiecznikowej obok akumulatora. myślę że kolega podemną ma racje że to są od cieczy chłodzącej.
pozdrawiam

wojtekp27
01-03-2014, 01:33
pierwsze i najprostsze ::p odepnij wtyczkę od szyby i sprawdź miernikiem oporność szyby:pomysl:, jeżeli jest jakaś sensowna a nie mega omy albo przerwa to podlącz się bezpośrednio do akumulatora przez bezpiecznik i sprawdź czy na krótko grzeje:619:, jeżeli nie ma oporności albo miernik pokazuje totalne bzdury to masz po sprawie i potrzebna nowa szyba:oops:, układ w mondeo działa bezpośrednio i nawet instrukcja zaleca żeby włączać na krótki okres czasu, sama wyłącza się po około 2 minutach:shock: