Forum Ford Club Polska

Forum Ford Club Polska (https://forum.fordclubpolska.org/index.php)
-   Ford Mondeo (https://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=95)
-   -   [Mondeo 2014- ] Aktywny tempomat - upgrade z normalnego (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=264172)

x-box-2009 23-05-2017 11:53

Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Witam forumowiczów,

Chciałbym poruszyć temat dodania aktywnego tempomatu (ACC) do Forda Mondeo Mk5 (a dokładniej Fusion 2015 z usa - zakładam, że różnice do wersji eur są niewielkie). Auto, które mam ma zwykły tempomat.

Z tego co mi wiadomo, operacja zakończyła się sukcesem dla wersji Mk4 i temat częściowo był poruszany w wątku ogólnym przeróbek mk5, ale brak konkretów.

Zakładam, że należy zakupić moduł radaru (czy jeszcze jakiś dodakowy hardware?), pozostaje kwestia jego zamontowania, odpowiedniego ustawienia komputera oraz (ewentualnie) dodatkowych przycisków.

Czy któryś forumowiczów ma może zamontowane ACC w swoim aucie i byłby w stanie podesłać jakieś zdjęcia/schematy?

Z tego co wygrzebałem w necie potrzebne elementy to:
Sensor odległości: (DG9Z-9E731-L)
Uchwyt sensora (MOUNT BRACKET) - DG9Z-14C022-D (+ parę śrubek)

przyciski na kierownicę wymagają wymiany na:
9C888 (SW-7598) - Cruise Control Switch With Adaptive Speed Control; LH, Black (ok 25 usd)
lub
9C888 (SW-6979) - Cruise Control Switch With Sync, Sync II; RH, Black (ok 100 usd - skąd taka różnica w cenie?)

mrk26 23-05-2017 17:57

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
A czy czasem nie trzeba tylko tych z lewej strony wymieniać?

mm32 23-05-2017 20:25

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Warto zadać sobie pytanie,czy części do ACC z Mondeo mk5 będą miały takie same numery części jak do Fusiona.Mi wydaje się,że nie...

x-box-2009 23-05-2017 22:13

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Jest dostawca, który ma radar razem z mocowaniem za 999pln na allegrowni nr aukcji 6754769013

"RADAR DISTRONIC MODUL DOHAMOWANIA FORD MONDEO MK5"

ma chyba też wtyczkę (a może i fragment/całą wiązkę) i przyciski na kierownik

mam zagwozdkę czy podany part number będzie pasował, wg xportautoparts nr częsci takie jak wypisałem wcześniej w aukcji nieco inne... Zawsze to ryzyko, czy będzie to działać a nie ma jak sprawdzić, spróbuję się jakoś dogadać ze sprzedawcą

ponawiam prośbę jeżeli ktoś ma ACC lub dostęp do mk5 service manual to byłoby super

tedi_k 23-05-2017 22:29

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Przyciski tempomatu (i zwykłego i aktywnego) EU - USA są różne.
Amerykanie jeszcze nie wynaleźli limitera prędkości i ich klawisze nie maja tej funkcji (mają jeden przycisk mniej).
Jak napisano wyżej - wystarczy sama lewa strona klawiszy, byle z USA.

x-box-2009 23-05-2017 22:59

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
oki będę szukać

na bartowford.com są dostępne tylko dwa switche po lewej na kierownicę:

DG9Z-9C888-BB - ok 15usd

oraz

DG9Z-9C888-AB - ale ten jest bez cruise control (więc taki jak mam)

przyciski - rozumiem, że szukam chyba czegoś takiego?:
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

cattani75 23-05-2017 23:08

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Cytat:

Napisał tedi_k (Post 2806739)
Amerykanie jeszcze nie wynaleźli limitera prędkości

Właśnie, Tadeusz, jest jakaś niezerowa szansa na tego ISLa, czy odpuściłeś temat? :-(

tedi_k 23-05-2017 23:55

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Cytat:

Napisał cattani75 (Post 2806760)
... jakaś niezerowa szansa na tego ISLa, ...

"...póki my żyjemy..." :one:
Na razie jestem całkowicie pochłonięty projektem "upgrade Sync3".
Jest tu już pełen sukces w części "non NAV" -> "EU NAV" i "USA NAV" -> "EU NAV" - czyli w projekcie "przeróbka sprzętu". :one:

Jeszcze muszę dopracować update Sync3 map 4 14 do 4 15 z USB.

Potem będą kolejne projekty - pewnie też wróci ISL...

x-box-2009 24-05-2017 01:09

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Panowie,

Sync 3 - wypas - jak tylko coś się ruszy prosimy o info na forum, kupa chętnych się pewnie znajdzie (a gdyby tak softem się dało z sync 2 na sync 3 upgrade zrobić to byłby nobel zapewne)

ILS super

Lane Assist - następny w kolejce?

oraz

Adaptive Cruise Control with Stop-and-Go - to nawet przed ILS był zaproponował...

jedna prośba - może założyć nowe wątki do tych innych tematów, bo zrobi się bałagan, a ten wątek zostawmy dla upgrade do ACC? co o tym sądzicie?

cattani75 24-05-2017 07:30

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Super pomysł. Załóż. Jest też wątek zbiorczy dot. Modyfikacji, konfiguracji.

Tommek1976 22-06-2018 23:22

upradge tempomatu z normalnego na aktywny
 
Witam
czy ktoś na forum z sukcesem zmienił normalny tempomat na aktywny tempomat mondeo mk5 2.0 tdci biturbo.
ewentualnie czy ktoś moze podrzucić vin z takim wyposażeniem

krystianen 29-06-2018 23:52

Odp: upradge tempomatu z normalnego na aktywny
 
Tak, można to zrobić taki upgrade.

kivlov 30-06-2018 08:25

Odp: upradge tempomatu z normalnego na aktywny
 
A jak to zrobić?

Jasku 15-04-2019 20:41

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Odkopie stary temat
Szukam info o przeróbce normalnego tempomat na ACC
Czy komuś udał się taki upkgard?

mm32 15-04-2019 20:45

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Cytat:

Napisał Jasku (Post 3119267)
Czy komuś udał się taki upkgard?

Mi się udało :)

Korchez 15-04-2019 20:54

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Ile by kosztowała taka zabawa? Podjąłbyś się?

mm32 15-04-2019 21:06

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Nie ma specjalnie dużo pracy.Ilość rzeczy potrzebna do montażu/aktywacji jest uzależniona od wyposażenia auta.
Pytania dotyczące pomocy proszę kierować nie tutaj tylko na PW.

Hansolo 16-04-2019 00:07

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Cytat:

Napisał mm32 (Post 3119270)
Mi się udało

Tak zastanawiam się powoli i rodzi mi sie pytanie. Potrzeba jest zmiany żaluzji chłodnic ?

mm32 16-04-2019 03:54

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Cytat:

Napisał Hansolo (Post 3119347)
Potrzeba jest zmiany żaluzji chłodnic ?

Nie ma innej opcji,trzeba to zrobić.

Hansolo 16-04-2019 06:11

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Dzięki za informację. Miałem nadzieję że chociaż tego nie trzeba. Czyli jak dobrze rozumiem. Do wymiany/dołożenia, dolny grill, żaluzje chłodnic, radar+ mocowanie, elektryka , moduł ? , przyciski na kierownicy. Pewnie coś jeszcze, bo kwestia hamowania zostaje, a mam aktualnie tylko asystenta pasa, znaki drogowe i automatykę świateł.

kasprzak 17-04-2019 08:12

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Cytat:

Napisał Hansolo (Post 3119361)
Dzięki za informację. Miałem nadzieję że chociaż tego nie trzeba. Czyli jak dobrze rozumiem. Do wymiany/dołożenia, dolny grill, żaluzje chłodnic, radar+ mocowanie, elektryka , moduł ? , przyciski na kierownicy. Pewnie coś jeszcze, bo kwestia hamowania zostaje, a mam aktualnie tylko asystenta pasa, znaki drogowe i automatykę świateł.

Cytat:

Napisał mm32 (Post 3119353)
Nie ma innej opcji,trzeba to zrobić.


Właśnie z tym najgorzej, bo ciężko coś w dobrej cenie wyrwać, a jeszcze gorzej jest z grilem pod ACC do ST-Line'a :/

kasprzak 16-05-2019 14:07

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Jak działa ACC w przypadku manualnej skrzyni? Jedziemy na 6-biegu i np. samochód przed nami zwalania aż go zdusi?

Juzek 16-05-2019 14:31

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której kierowca nie zauważy znacznego spadku prędkości ze 140 na np. 60 i doprowadzi do z duszenia silnika.

Ja np już dawno bym hamował i wykonał jakiś manewr umożliwiający mi dalszą jazdę (np. wyprzedzanie).

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

kasprzak 16-05-2019 15:48

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Cytat:

Napisał Juzek (Post 3131702)
Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której kierowca nie zauważy znacznego spadku prędkości ze 140 na np. 60 i doprowadzi do z duszenia silnika.

Ja np już dawno bym hamował i wykonał jakiś manewr umożliwiający mi dalszą jazdę (np. wyprzedzanie).

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Nie pytam co kierowca ma zrobić, bo oczywiste, że nie będzie czekał aż go zdusi tylko zredukuje i wznowi ACC przy normalnym użytkowaniu. Pytam pod kątem samej funkcji czy ACC się wyłączy dopiero po naciśnięciu hamulca?

Matych 16-05-2019 16:15

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Polecam zapis instrukcji obsługi tam to jest opisane szczegółowo,Tempomat jest tak zaprojektowany że wyłączy się sam a nie zdusi silnik to chyba oczywiste.

kasprzak 16-05-2019 21:55

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Cytat:

Napisał Matych (Post 3131762)
Polecam zapis instrukcji obsługi tam to jest opisane szczegółowo,Tempomat jest tak zaprojektowany że wyłączy się sam a nie zdusi silnik to chyba oczywiste.

Dzięki

Mlynek404 20-05-2019 13:37

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
To i ja mam dodatkowe pytanie. Mój Fusion jest fabrycznie wyposażony w radar, tylko nie mam dolnej atrapy. Czy ona spełnia jakieś specjalne zadanie ? Czy bez niej też będzie działać ? A może macie jakieś namiary na nią w jakiejś normalnej cenie bo na allegro kosztuje 700zł :570:

Matych 20-05-2019 14:45

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Po pierwsze jaki radar ,a po drugie co jest nienormalnego w cenie 700 zł -coś kosztuje tyle ile ktoś za to chce i jeśli ktoś chce za to zapłacić tyle to cena jest normalna-możesz zapytać się w ASO

xkaderson 30-06-2019 19:53

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
X-box-2009 kolego czy udalo Ci sie zrobic ten Upgrade we Fusion’ie ?

Vingolf 01-07-2019 12:32

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Cytat:

Napisał Mlynek404 (Post 3133197)
To i ja mam dodatkowe pytanie. Mój Fusion jest fabrycznie wyposażony w radar, tylko nie mam dolnej atrapy. Czy ona spełnia jakieś specjalne zadanie ? Czy bez niej też będzie działać ? A może macie jakieś namiary na nią w jakiejś normalnej cenie bo na allegro kosztuje 700zł :570:

Bez dolnej atrapy wszystko będzie działać, ona jest tylko po to żeby chronić radar przed uszkodzeniami i zabrudzeniem. W ASO kosztuje koło 800 zł. Na allegro można kupić taką za 200 zł (używaną).

xkaderson 01-07-2019 20:14

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Panowie... macie namiar lub kogos kto ogarnie zmiane tempomatu ze zwyklego na aktywny ???

Mam graty i chcialbym to ogarnac i miec spokoj, moze ktos kogos polecic ???

leszcz 01-07-2019 20:32

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Cytat:

Napisał xkaderson (Post 3148223)
zmiane tempomatu ze zwyklego na aktywny ???

ale to w Fusion ?

xkaderson 02-07-2019 01:31

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Cytat:

Napisał leszcz (Post 3148230)
ale to w Fusion ?

Tak w fusion

Mam radar z fusion usa i przyciski aktywnego na fajere usa

Ktos pomoze ?

tedi_k 02-07-2019 08:04

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Cytat:

Napisał xkaderson (Post 3148329)
...Mam radar z fusion usa...

Ze stelażem radaru i z wtyczką z kawałkiem wiązki?
Jeśli tak, to pierwsza część operacji (montaż) jest dość prosta, choć wymaga oczywiście zrzucenia zderzaka i w związku z tym bardziej do ogarnięcia w jakimś sensownym warsztacie niż "pod domem". Jeśli jest wtyczka z kawałkiem wiązki, to na wstępie warto przygotować sobie wiązkę (to tylko 4 przewody - 2 przewody CAN, zasilanie oraz masa). Przygotowana wiązka powinna mieć długość tak ok. 2 metry.
Z taką wiązką można umawiać się u jakiegoś mechanika na zamontowanie radaru i wyprowadzenie wiązki w okolice skrzynki bezpieczników w komorze silnika. Od razu można wskazywać, że warsztat niczego nie musi podłączać, bo pewnie spanikują i nie będą chcieli gadać. Trzeba mówić, że do zrobienia jest relatywnie prosta robota mechaniczna.

Jak Wszystko będzie zamontowane i wiązka wyprowadzona w okolicy skrzynki bezpieczników w komorze silnika (bez jej podłączenia), to sprawę ogarnie dowolny z zorientowanych kolegów z Wawy. Podłączenie i uruchomienie zamontowanego radaru jest proste.

xkaderson 02-07-2019 08:38

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Cytat:

Napisał tedi_k (Post 3148347)
Ze stelażem radaru i z wtyczką z kawałkiem wiązki?
Jeśli tak, to pierwsza część operacji (montaż) jest dość prosta, choć wymaga oczywiście zrzucenia zderzaka i w związku z tym bardziej do ogarnięcia w jakimś sensownym warsztacie niż "pod domem". Jeśli jest wtyczka z kawałkiem wiązki, to na wstępie warto przygotować sobie wiązkę (to tylko 4 przewody - 2 przewody CAN, zasilanie oraz masa). Przygotowana wiązka powinna mieć długość tak ok. 2 metry.
Z taką wiązką można umawiać się u jakiegoś mechanika na zamontowanie radaru i wyprowadzenie wiązki w okolice skrzynki bezpieczników w komorze silnika. Od razu można wskazywać, że warsztat niczego nie musi podłączać, bo pewnie spanikują i nie będą chcieli gadać. Trzeba mówić, że do zrobienia jest relatywnie prosta robota mechaniczna.

Jak Wszystko będzie zamontowane i wiązka wyprowadzona w okolicy skrzynki bezpieczników w komorze silnika (bez jej podłączenia), to sprawę ogarnie dowolny z zorientowanych kolegów z Wawy. Podłączenie i uruchomienie zamontowanego radaru jest proste.

Tak - stelaż także mam, właśnie tylko wiązki nie mam i to jest problem, ktos wie jak skad i gdzie ogarnać :) ?

xkaderson 08-07-2019 20:21

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
podejmie sie ktos, kto zalozy acc do fusion usa 2016 tit. mam full graty, nawet wiązkę, moze ktos mi pomoc ? nie jestem skapy na zlotowki dlatego prosze o pomoc...
widze same tu magiki a nikt nie umie zaoferowac pomocy, a jak ktos sie odezwie to zaraz nie odpisuje,no na logike panowie....
pomoze ktos czy nie ?

Matych 08-07-2019 20:50

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Bo tu każdy robi mody sam a żyje z czego innego i ludzie nie maja czasu rozbierać twojego samochodu ani gdzie tego zrobić oraz poświęcić na to całego dnia.Np ja nie mam gdzie ci tego pomóc zrobić, trzeba ściągnąć zderzak, pociągnąć wiązkę, zmienić przyciski.Mody zabierają czas i często robi je się po trochu,przez kilka dni, albo w wolnym czasie.Czasami ktoś zrobi mechanikę sam, ale nie ma pojęcia o USDS i jedzie do innego programować-tak jest np w moim przypadku.W wawie masz kolegę Mayak,lepszego brak.

tedi_k 08-07-2019 22:42

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Cytat:

Napisał xkaderson (Post 3150565)
...nikt nie umie zaoferowac pomocy,...

Napisałem wyżej dość precyzyjnie jak to zrobić. Wspomniałem, że trzeba zdejmować zderzak i montować radar od spodu auta - czyli na podnośniku. Napisałem, że "pod domem" to praktycznie niewykonalne.
Nie ma więc co narzekać, tylko trzeba jeszcze raz przeczytać co napisałem i zrobić jak radzę.

xkaderson 08-07-2019 22:53

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
Cytat:

Napisał Matych (Post 3150573)
Bo tu każdy robi mody sam a żyje z czego innego i ludzie nie maja czasu rozbierać twojego samochodu ani gdzie tego zrobić oraz poświęcić na to całego dnia.Np ja nie mam gdzie ci tego pomóc zrobić, trzeba ściągnąć zderzak, pociągnąć wiązkę, zmienić przyciski.Mody zabierają czas i często robi je się po trochu,przez kilka dni, albo w wolnym czasie.Czasami ktoś zrobi mechanikę sam, ale nie ma pojęcia o USDS i jedzie do innego programować-tak jest np w moim przypadku.W wawie masz kolegę Mayak,lepszego brak.

a Mayak robi takie doposażenia ? czy tylko opcje komputerowe i programowania ?
nie uwazam ze nikt nie ma czasu auta mi zrobić bo ja nie chce komus dać 2 zł za to a zapłacić konkretna sume w miare logiki

Bump:
Cytat:

Napisał tedi_k (Post 3150633)
Napisałem wyżej dość precyzyjnie jak to zrobić. Wspomniałem, że trzeba zdejmować zderzak i montować radar od spodu auta - czyli na podnośniku. Napisałem, że "pod domem" to praktycznie niewykonalne.
Nie ma więc co narzekać, tylko trzeba jeszcze raz przeczytać co napisałem i zrobić jak radzę.

ok a pompa ABS ? bo np. chce z systemem stop-go tp chyba trzeba ją wymienić tak czy nie ?
i kolejne pytanie czy do acc z stop-go trzeba kamere ? czy to zbedne ?
moze mechanicznie sam ogarne jak mi pomożecie odpowiedzieć na te pytania...

totek2 11-07-2019 08:04

Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
 
większość osób z forum które robią modyfikacje nie robi tego zawodowo czyli nie mają warsztatów, podnośników itd, żeby zrobić to na raz trzeba by wziąć urlop i mieć warunki. Jeżeli ktoś ma warunki to raczej ma warszat a te jak wiadomo nie chcą się bawić w takie mody, wolą rozrząd wymienić czy klocki np.
Więc to nie jest tylko kwestia ceny.


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 21:15.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP
serwis komputerowy


User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.