Forum Ford Club Polska

Forum Ford Club Polska (https://forum.fordclubpolska.org/index.php)
-   Ford Focus (https://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=94)
-   -   [Focus 2004-2008] 2.0 TDCI brak przyspieszania (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=307515)

qaz3011 22-03-2020 09:49

2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Witam. Mój focus dobrze przyspiesza do 3 biegu a od 4 do 6 to trochę przyspieszy, brak mocy, trochę przyspieszy brak mocy itd. Filtry wymieniłem 5 tyś km temu.

Macie jakiś pomysł gdzie może być problem?

gibaj 22-03-2020 09:55

Odp: Focus mk2 2.0 TDCI problem z przyspieszaniem
 
turbina,wtryski,złe paliwo, przepływomierz ,dziurawy dolot
pisać dalej?
podłącz kompa

bartecki92 23-03-2020 08:28

Odp: Focus mk2 2.0 TDCI problem z przyspieszaniem
 
Cytat:

Napisał qaz3011 (Post 3236366)
Witam. Mój focus dobrze przyspiesza do 3 biegu a od 4 do 6 to trochę przyspieszy, brak mocy, trochę przyspieszy brak mocy itd. Filtry wymieniłem 5 tyś km temu.

Macie jakiś pomysł gdzie może być problem?

W 80% to czujnik kopiowania turbiny, niektórzy zgłaszają, że pomogła im wymiana elektrozaworu sterowania turbiną (ten brązowy pod maską Pierburg)
Jeszcze inni mówią, że dopiero po wymianie turbiny przeszło. Jednemu agentowi przeszło po wgraniu nowej mapy do silnika.

Ja bym szukał problemu w turbinie i jej sterowaniu.

lucas4891 23-03-2020 19:44

Odp: Focus mk2 2.0 TDCI problem z przyspieszaniem
 
Cytat:

Napisał qaz3011 (Post 3236366)
a od 4 do 6 to trochę przyspieszy, brak mocy, trochę przyspieszy brak mocy itd.

Przy bucie w podłodze taki fenomen czy bez znaczenia ?

qaz3011 04-04-2020 15:29

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Jeśli chodzi o zawór Pierburg, była w nim taka gąbeczka którą wyczyściłem chodziaż nie wyglądała na brudną - nie pomogło, wyczyściłem przepływomierz na tyle na ile było to możliwe - też nie pomogło ale jak odpiąłem wtyczkę od przepływomierza to przyspiesza dobrze...Czy w takiej sytuacji można stwierdzić że winny jest przepływomierz?

Dzięki

gibaj 05-04-2020 06:57

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
tak

Lukasz2525 05-04-2020 12:37

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
A co powinno się dziać po odlączeniu przepływomierza? I czy jest to faktycznie zauważalne?

schizm 05-04-2020 18:52

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Zamuli Ci auto i w ogóle nie będzie przyspieszać.

Lukasz2525 05-04-2020 20:16

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Czyli u mnie jak nie ma zauważalnej różnicy to przepływomierz źle pokazuje? Bo po odłączeniu się w sumie nic nie dzieje, ale po zasłonięciu go taśmą był dosyć słaby, przygasał przy ruszaniu, tylko wyjechałem z podwórka i musiałem go rozwinąć. Więc wiem ze cos tam działa, a po odłączeniu go auto powinno chodzić na takich domyślnych ustawieniach i nadal pracować w miarę poprawnie. Dla tego pytam co powinno się wydarzyć i czy tym sposobem można to na 100% zdiagnozować, bo jak kiedyś patrzyłem to przepływomierze kosztowały 350-550 zł, nie wiem jak teraz, więc ogólnie szkoda byłoby wtopić pieniądze bez pewności.

Dobra, trochę potaniały, jest Delphi za 200 złotych lub Pierburg za 270. Więc czy przepływomierz można zdiagnozować lub pomierzyć i czy przez niego może palić 4-5 litrów za dużo, ale mieć moc i jeżdzić normalnie?

EW1 06-04-2020 15:12

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Autorowi tematu polecam zacząć od szukajki i czytanie tego co już na tym forum jest a oto kilka podobnych tematów znalezionych w minutę
Cytat:

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

bartecki92 06-04-2020 18:01

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał EW1 (Post 3240359)
Autorowi tematu polecam zacząć od szukajki i czytanie tego co już na tym forum jest a oto kilka podobnych tematów znalezionych w minutę

W żadnym z tych tematów nie znalazłem nawet ułamka możliwej odpowiedzi na problem autora tekstu, z którym zmagam się i ja. Może uczynisz ten wyjątek i oświecisz mnie proszę jakie jest rozwiązanie problemu z falowaniem mocy podczas przyspieszania na wyższych biegach bądź pod dużym obciążeniem? Forum Mondeo mk4 też czeka na odpowiedź.

Auto nie szarpie podczas jazdy, nie falują obroty, nie kopci na biało. Jedyny problem to falowanie mocy przy przyspieszaniu. Ja nie widzę odniesienia do problemu z tego wątku w tym co podrzuciłeś, ale może ślepy od 3 miesięcy jestem. Pomożesz inaczej niż linkami?

schizm 06-04-2020 18:42

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Przepływkę można zdiagnozować. [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]
..a może to pompa vacum nie wyrabia?

Lukasz2525 06-04-2020 22:33

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Pompę można pomierzyć u byle mechanika lub kupić wakuometr. Na wolnych obrotach powinno być 0,9-1. Ja u siebie pompę czyściłem i ze skutkiem, prawdopodobnie zabrudza się w nich zawór zwrotny, bo pompa jest bardzo prosta w budowie, opisywałem to w innym temacie. Wyjęcie i włożenie pompy zajmuje tak z 15-20 minut. Trzeba ją zabrać do chaty, kupić benzynę, pędzelek, rozebrać na części pierwsze, do zaworu klucz 21 albo 22, komplet małych torxów i tyle, wyczyścić, żłożyć, włożyć do auta. U mnie pomogło, podciśnienie wzrosło do 1.

A przepływomierz sprobuję sobie sprawdzić, ale te podane wartości na tej stronie to maja dużą rozbieżność w zasilaniu, no zobaczymy.

bartecki92 07-04-2020 09:22

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał schizm (Post 3240400)
Przepływkę można zdiagnozować. [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]
..a może to pompa vacum nie wyrabia?

Trop wydaje się logiczny i chyba jeszcze nikt w to nie celował, pytanie czemu nie czuć tego na hamulcu, który też potrzebuje vacuum.

Miałem kiedyś taki przypadek w focusie, że w zimę po odpaleniu przez około 10 sekund nie było wspomagania na hamulcu i działał jak przy wyłączonym silniku, potem się odblokowywało i można było hamować. Wymieniłem ten zawór zwrotny, który jest super dostępny, ale nie pamiętam, żebym miał wtedy problem z przyspieszaniem, focus szedł jak burza.

schizm 07-04-2020 16:10

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał bartecki92 (Post 3240506)
Trop wydaje się logiczny i chyba jeszcze nikt w to nie celował, pytanie czemu nie czuć tego na hamulcu, który też potrzebuje vacuum.

Miałem kiedyś taki przypadek w focusie, że w zimę po odpaleniu przez około 10 sekund nie było wspomagania na hamulcu i działał jak przy wyłączonym silniku, potem się odblokowywało i można było hamować. Wymieniłem ten zawór zwrotny, który jest super dostępny, ale nie pamiętam, żebym miał wtedy problem z przyspieszaniem, focus szedł jak burza.

Mój znów hamować, hamował...niby nie jakoś bardzo źle ale na dwójce i trójce potrafił się "przytkać" i mocno szarpnąć. Po wymianie pompy przyspieszenie płynne, hamulce lala.

EW1 07-04-2020 18:57

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
bartecki92
Obecnie jest 133 strony z tematami wszelkich pytań i bolączek dotyczących focusa . Tematów dotyczących 2,0 tdci jest kilkanaście w skali roku i w większości wypowiedzi są sugestie co może być przyczyną i co należy po kolei sprawdzić i nawet widziałem kilka dobrych pomysłów i rozwiązań . Niestety za każdym razem jest nowy temat i stare problemy i to pojawia się w kilka tygodni bo mało jest takich ludzi którzy starają się zagłębić w problem i przynajmniej coś tam zrobić tanim kosztem i tanim nakładem wiedzy. Autor tego wątku nawet się nie wysilił do przeczytania czegokolwiek o czym świadczy jego pierwszy post . Kilka razy pisałem w różnych tematach co ma wpływ na dane zachowanie i od czego ja bym zaczął. I nie łudź się że znajdziesz rozwiązanie swoich problemów przykładając szablon bo objawy nie zawsze idą w parze z przyczyną i pragnął bym by wpierw zacząć od lektury i sprawdzenia podstaw czytanie błędów , szczelności, drożności i pomiarów podciśnień aż będziemy mieć pogląd że te podstawy są sprawne i wtedy szukać dalej , pytać po forach itp....

bartecki92 07-04-2020 19:09

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał EW1 (Post 3240637)
bartecki92
Obecnie jest 133 strony z tematami wszelkich pytań i bolączek dotyczących focusa . Tematów dotyczących 2,0 tdci jest kilkanaście w skali roku i w większości wypowiedzi są sugestie co może być przyczyną i co należy po kolei sprawdzić i nawet widziałem kilka dobrych pomysłów i rozwiązań . Niestety za każdym razem jest nowy temat i stare problemy i to pojawia się w kilka tygodni bo mało jest takich ludzi którzy starają się zagłębić w problem i przynajmniej coś tam zrobić tanim kosztem i tanim nakładem wiedzy. Autor tego wątku nawet się nie wysilił do przeczytania czegokolwiek o czym świadczy jego pierwszy post . Kilka razy pisałem w różnych tematach co ma wpływ na dane zachowanie i od czego ja bym zaczął. I nie łudź się że znajdziesz rozwiązanie swoich problemów przykładając szablon bo objawy nie zawsze idą w parze z przyczyną i pragnął bym by wpierw zacząć od lektury i sprawdzenia podstaw czytanie błędów , szczelności, drożności i pomiarów podciśnień aż będziemy mieć pogląd że te podstawy są sprawne i wtedy szukać dalej , pytać po forach itp....


No tak nie bardzo bym powiedział. My gadamy o zupie a Ty o tym co każdy ma własne. Podsyłasz linki do tematów z problemami które nawet nie maja nic wspólnego z obecnym, takie jak kopcenie na biało albo falujące obroty, po co ma więc sprawdzać rozwiązania tamtych problemów? Możesz tutaj wrzucić temat nawet o wymianie panewek i wniesie to tyle samo co tematy które wysłałeś jeszcze wtrącając uwagę o tym, żeby najpierw poszukać.

Mam problem z falującą mocą przy przyspieszaniu na wyższych biegach i mam sprawdzać rozwiązania które były związane z kopceniem na biało albo falującymi obrotami? Może od razu sprawdzę czy wieszak tłumika mi się nie urwał przy okazji.

Chłopaki podali chociaż trop z pompą vacuum, który raczej tutaj jeszcze przy tym problemie nie padł.
Masz jakieś ciekawe pomysły, czy w jeszcze jakiś innych tematach o kopceniu mam szukać?

EW1 07-04-2020 19:38

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Mój problem był podobny ...... zacząłem od wymiany wężyków podciśnień i było trochę lepiej ,dalej był egr i mimo że był w sadzach to jednak działał (choć to chyba już było jego apogeum) później pierburg i było bez zmian ( w moim tdci są 3 pierburgi) Potem przepustnica i jej regeneracja i też nie było różnicy , za nimi świece żarowe i ich instalacja a na koniec poszły wtryskiwacze i do dziś mam spokój. Więc nie ma stałego panaceum ale to szereg zabiegów i mimo że uważasz że kopcenie na biało to nie to, to jednak treść zawarta w tym temacie jest warta przeglądu jak i w tych linkach które dałem jako przykład . Inne wyjście to dobry serwis i oddaj auto w ręce fachowców niech po kolei sprawdzą co jest przyczyną ale wtedy będą większe koszta

bartecki92 08-04-2020 12:58

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał schizm (Post 3240591)
Mój znów hamować, hamował...niby nie jakoś bardzo źle ale na dwójce i trójce potrafił się "przytkać" i mocno szarpnąć. Po wymianie pompy przyspieszenie płynne, hamulce lala.

Miałeś problem z zanikaniem mocy i jej pojawianiem się podczas przyspieszania? Falowanie przy pełnym gazie na wysokich biegach?

Zamówiłem dzisiaj wakuometr. Jutro będzie u mnie i w weekend zbadam. Dzięki za podpowiedź.

schizm 08-04-2020 15:01

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał bartecki92 (Post 3240782)
Miałeś problem z zanikaniem mocy i jej pojawianiem się podczas przyspieszania? Falowanie przy pełnym gazie na wysokich biegach?

Zamówiłem dzisiaj wakuometr. Jutro będzie u mnie i w weekend zbadam. Dzięki za podpowiedź.

Tak jak pisałem wcześniej. Szarpał na biegach 2 i 3, ciężko przyspieszał. Wymieniłem vacum i po problemie. Teraz za to korpus przepustnicy do wymiany mam bo uszczelki puszczają w nim i przy mocniejszym bucie, słuchać jak doładowanie idzie w atmosferę :) kolejne 700 pln...ehhh ten Fordzik :) Później pewnie pompa paliwa pójdzie do wymiany bo co wymiana filtra paliwa widać "brokat".

bartecki92 08-04-2020 15:53

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał schizm (Post 3240801)
Tak jak pisałem wcześniej. Szarpał na biegach 2 i 3, ciężko przyspieszał. Wymieniłem vacum i po problemie. Teraz za to korpus przepustnicy do wymiany mam bo uszczelki puszczają w nim i przy mocniejszym bucie, słuchać jak doładowanie idzie w atmosferę :) kolejne 700 pln...ehhh ten Fordzik :) Później pewnie pompa paliwa pójdzie do wymiany bo co wymiana filtra paliwa widać "brokat".

No to nie to samo. U mnie idzie jak szatan, ale trasa szybkiego ruchu szóstka zapięta, pedał w podłogę i jakby ktoś mnie do tyłu ciągnął co chwilę i puszczał. To nie jest ewidentne szarpanie, to zanikanie mocy, jakby łopatki w turbinie się przestawiały i miejsca sobie znaleźć nie mogły. Nie wiem dlaczego to występuje tylko przy większych prędkościach, do 4-5 biegu nic nie czuć zazwyczaj nawet z pedałem w podłodze.

Niemniej zbadam to podciśnienie, czuję, że w tym leży problem, ale nie wiem gdzie dokładnie. Czujnik kopiowania turbo wymieniony, pamiętam, że jak zamieniłem Pierburgi miejscami to jeden pierdział przy gaszeniu. Po powrocie na swoje miejsca brak objawu. Może padnięty jest ten od przepustnicy a objawia się na turbinie, ciężko powiedzieć. Zwalę chyba przepustnicę i zobacze czy luzu nie ma, może to go hamuje bo klapka luźno lata i ogranicza przepływ powietrza. Im bardziej się w temat zagłębiam tym więcej jest do rozbierania :)

qaz3011 09-04-2020 18:30

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Wymieniłem przepływomierz i auto już dobrze przyspiesza. Podłączyłem też auto pod komputer i widać że działa.
Przed wymianą jak odłączyłem wtyczkę od przepływomierza to auto też odżyło.

Lukasz2525 09-04-2020 18:34

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Jakiej firmy kupiłeś? Po odłączeniu wtyczki od starego auto chodziło lepiej?

qaz3011 09-04-2020 20:15

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Kupiłem taki sam FoMoCo 7M51 12B579 BB
Po odłączeniu wtyczki auto zaczęło dobrze, płynnie przyspieszać. A gdy miałem wtyczke podpiętą to na biegach 4,5,6 miałem przerywane przyspieszanie

bartecki92 13-04-2020 11:14

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
U mnie jest światełko w tunelu. Dotarł wakuometr i przez weekend pomierzyłem podciśnienie w każdym możliwym miejscu podczas jazdy. Pompa daje odpowiednie podciśnienie. Podczas jazdy na wyższych znalazłem problem. Podciśnienie wariuje na wyjściu z zaworu sterowania turbo (brązowy pierburg). Podmieniłem zawory, to samo. Odłączałem kostki od wszystkiego po kolei i dopiero po odłączeniu czujnika ciśnienia w kolektorze ssącym auto zaczęło jechać poprawnie i nie było skoków podciśnienia za zaworem. Oczywiście pokazał się check i kontrolka trakcji, ale samochód idzie jak zły przez całą skalę prędkościomierza na najwyższych biegach.
We wtorek kupię nowy czujnik i u mnie tropy są 3. Albo właśnie czujnik, albo kolektor jest zawalony i ciśnienie w kolektorze jest za duże, bo jest w nim mniej miejsca przez nagar, albo mapa się rozjechała i bez czujnika jedzie na jakiejś awaryjnej.

Wnioski są takie, że wygląda na to, że każdy przypadek jest inny. Raz przepływomierz, raz czujnik ciśnienia, raz czujnik kopiowania turbo. Ja w końcu widzę światełko w tunelu.

Załączam film z zachowaniem podciśnienia między pierburgiem a turbiną.

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]

lucas4891 13-04-2020 12:11

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Zawór sterowania geometrią jest sterowany prądem taktowanym, więc wskazania wakumetra moim zdaniem nie świadczą o jego usterce.
Pytanie podstawowe. Jakie jest ciśnienie doładowania przy bucie w podłodze?
Zapewne 2.49 jak mniemam.
Jeśli tak to turbawka przeładowuje.
Czasami pomaga wymiana czujnika kopiowania, a zazwyczaj mechanizm sterowania geometrią lata jak szyt po pustym sklepie.
Ja już to przechodziłem. Miałem wymieniać turbine ale prowizorycznie dokrecilem zderzak maksymalnego odchylu mechanizmu. Już tak że trzy lata jeżdżę. Aczkolwiek mam świadomość że turbina do wymiany, ale biorąc pod uwagę że tylko regenerowana przez Garreta daje gwarancję poprawnego działania skutecznie mnie od tego odstrasza. Już wielu się nacielo na ''fachowe'' regeneracje, a Garret sobie śpiewa 720€ za naprawę

bartecki92 13-04-2020 12:24

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał lucas4891 (Post 3242088)
Zawór sterowania geometrią jest sterowany prądem taktowanym, więc wskazania wakumetra moim zdaniem nie świadczą o jego usterce.
Pytanie podstawowe. Jakie jest ciśnienie doładowania przy bucie w podłodze?
Zapewne 2.49 jak mniemam.
Jeśli tak to turbawka przeładowuje.
Czasami pomaga wymiana czujnika kopiowania, a zazwyczaj mechanizm sterowania geometrią lata jak szyt po pustym sklepie.
Ja już to przechodziłem. Miałem wymieniać turbine ale prowizorycznie dokrecilem zderzak maksymalnego odchylu mechanizmu. Już tak że trzy lata jeżdżę. Aczkolwiek mam świadomość że turbina do wymiany, ale biorąc pod uwagę że tylko regenerowana przez Garreta daje gwarancję poprawnego działania skutecznie mnie od tego odstrasza. Już wielu się nacielo na ''fachowe'' regeneracje, a Garret sobie śpiewa 720€ za naprawę


Czujnik kopiowania turbo był wymieniony, razem ze spadkiem mocy przy przyspieszaniu było widać odchylenia wakuometru. Sprawdzałem przy okazji sztangę i gruszkę i podciśnienie trzymała. Jeśli po wymianie czujnika nie pomoże to najpierw biorę się za kolektor co i tak miałem zrobić, potem mapa a potem dopiero turbo. Po odłączeniu czujnika w kolektorze wakuometr stoi równo przy przyspieszaniu i nie ma spadków mocy.

Dzięki za sugestię, będę walczył i dawał znać.

lucas4891 13-04-2020 13:03

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Żeby zobaczyć luzu w mechanizmie geometrii trzeba rozebrać turbine na części pierwsze.
Po odpięciu czujnika MAP sterownik przechodzi w tryb domyślny i sterowanie podciśnienia przestaje działać. Widać to nawet w parametrach czujnika kopiowania turbo.
Zrobisz jak uważasz. Już wiele było na forum o tym fenomenie. Ja już to przerabialem, też wymieniłem czujnik MAP, niepotrzebnie jak się okazało

Bump: Kolektor też czyscilem. Tak na marginesie ciężko to idzie. Dopiero w robocie 2 godziny w myjce ultradźwiękowej dało radę ten syf rozpuścić całkowicie

bartecki92 13-04-2020 13:19

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał lucas4891 (Post 3242106)
Żeby zobaczyć luzu w mechanizmie geometrii trzeba rozebrać turbine na części pierwsze.
Po odpięciu czujnika MAP sterownik przechodzi w tryb domyślny i sterowanie podciśnienia przestaje działać. Widać to nawet w parametrach czujnika kopiowania turbo.
Zrobisz jak uważasz. Już wiele było na forum o tym fenomenie. Ja już to przerabialem, też wymieniłem czujnik MAP, niepotrzebnie jak się okazało

Bump: Kolektor też czyscilem. Tak na marginesie ciężko to idzie. Dopiero w robocie 2 godziny w myjce ultradźwiękowej dało radę ten syf rozpuścić całkowicie

No to dziwna sprawa, bo właśnie jechałem ze 40km z odłączonym i turbo było dostępne przy każdych obrotach i wstawało tak jak zawsze. Pamiętam, że jak w volvo s40 z tym silnikiem odłączyłem ten czujnik to w ogóle turbo nie wstawało a w mondeo jak odkryłem, że wystarczy czujnik odłączyć i sprawdzałem wakuometrem to pracował w pełnym zakresie i podciśnienie malało wraz z naciskaniem pedału gazu.
Ja miałem jeszcze jeden objaw, że po nagłym wciśnięciu gazu, auto najpierw się przydławiło a dopiero potem jechało, teraz jest moc dostępna od razu.

lucas4891 13-04-2020 18:31

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Może źle się wyraziłem. Sterowanie turbiny działa cały czas ale wg procedury przewidzianej po awarii czujnika MAP. Sterowanie jest bardziej liniowe. Jak dobrze pamiętam to mechanizm geometrii stoi praktycznie w jednym miejscu. Moc jest w miarę prawidlowa i nie ma przerywania podczas przyspieszania

Lukasz2525 13-04-2020 18:33

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Ja teraz przerabiam sterowanie geometrią, jak stoi w miejscu to auto dużo gorzej jeździ, jest słabsze i moc ma dużo później.

lucas4891 13-04-2020 20:25

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał Lukasz2525 (Post 3242247)
Ja teraz przerabiam sterowanie geometrią, jak stoi w miejscu to auto dużo gorzej jeździ, jest słabsze i moc ma dużo później.

To zależy w jakim położeniu stoi

Lukasz2525 13-04-2020 20:43

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Powiem tak, po odłączeniu zaworu, czyli rozumiem w pozycji 0, do której cofa się geometria bez podciśnienia auto w ogóle nie jedzie, kompletnie zero mocy, ledwo ciągnie do 2 tysięcy obrotów, a dalej nic, w skrócie brak turbo w ogóle.

Ale raczej u siebie tego nie sprawdzicie, ponieważ ja prawdopodobnie mam wyłączony/przestawiony ten zawór w sofcie przez ostatniego elektronika i auto nie reaguje na odpięcie go. Próbowałem zrobić to w mondeo mk4 z tak samo wyglądającym silnikiem, 2.0 tdci 140 km i po odłączeniu zaworu od razu wywala usterkę silnika i wyłączania zasilanie tego zaworu. U mnie nic się nie działo i mogłem jeździć, będę poprawiał ten soft.

U mnie zawór stoi w miejscu, ale na konkretnym podciśnieniu, 0,6, zmierzone w serwisie turbosprężarek, i na takim podciśnieniu tak jak napisałem, auto słabsze i przyspieszane około 500 obrotów później. Zawór nie reaguje na obroty, nie zmienia podciśnienia za zaworem, mechanik mówił że powinno schodzić do 0 przy gazowaniu. Ktoś mi napisał, że jest mapa w której można wyłączyć lub przestawić ten zawór i "tunerzy" czasami tak robią. Jak wgram inny soft, to sprawdzę czy zasilanie tego zaworu działa i czy już wywali mi usterkę silnika i dam znać dla potomnych.

Ale jak mechanik od turbosprężarek mówi, że przy wyższych obrotach podciśnienie powinno zejść do 0, czyli do pozycji wyjściowej, to znaczy że turbo bez podciśnienia stoi w pozycji do jazdy na wysokich obrotach. Dlatego auto ledwo przyspiesza do 2000 obrotów, zero mocy. Jakby przekroczył tą granicę to możliwe że dostałby kopa, ale nie chce mi się już sprawdzać, bo można by się napędzić do jakiejś większej prędkości, na przykład do tych 2000 na 4 biegu i zredukować na 3 i sprawdzić czy wtedy pojedzie normalnie na wyższych obrotach. Chyba że komputer odcina moc, ale u mnie nie wyskakuje usterka ani zmniejszone przyspieszenie. Jak to ogarnę to dam znać dla innych.

bartecki92 13-04-2020 21:07

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Miałem wymieniać turbine ale prowizorycznie dokrecilem zderzak maksymalnego odchylu mechanizmu.
Da się to zrobić bez zwalania turbo? Kanał mam, wymieniałem czujnik położenia turbo. Co tam trzeba zwalać, żeby dostać się do regulacji?

Przygotowuję się, jakby nowy czujnik nie wypalił.

Dokręciłeś zderzak, czyli tą kontrę na sterowaniu sztangi? W którą stronę trzeba to dokręcić te 2mm?

bartecki92 14-04-2020 13:42

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał lucas4891 (Post 3242088)
Zawór sterowania geometrią jest sterowany prądem taktowanym, więc wskazania wakumetra moim zdaniem nie świadczą o jego usterce.
Pytanie podstawowe. Jakie jest ciśnienie doładowania przy bucie w podłodze?
Zapewne 2.49 jak mniemam.
Jeśli tak to turbawka przeładowuje.
Czasami pomaga wymiana czujnika kopiowania, a zazwyczaj mechanizm sterowania geometrią lata jak szyt po pustym sklepie.
Ja już to przechodziłem. Miałem wymieniać turbine ale prowizorycznie dokrecilem zderzak maksymalnego odchylu mechanizmu. Już tak że trzy lata jeżdżę. Aczkolwiek mam świadomość że turbina do wymiany, ale biorąc pod uwagę że tylko regenerowana przez Garreta daje gwarancję poprawnego działania skutecznie mnie od tego odstrasza. Już wielu się nacielo na ''fachowe'' regeneracje, a Garret sobie śpiewa 720€ za naprawę

Biję się w pierś, miałeś rację. Wymienione wszystko i dalej jest problem. Wyskoczył błąd P003a, przekroczone doładowanie.
Dopóki nie ogarnę turbiny chciałbym przykręcić również ten zderzak.

Mógłbyś proszę opisać jak zrobić to najłatwiej i ile obrotów mniej więcej trzeba zakręcić śrubę, żeby ruszyć te 2mm?
Chciałbym to zrobić możliwie najmniej inwazyjnie, żeby sprawdzić, czy rzeczywiście to pomoże.

lucas4891 14-04-2020 16:59

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał bartecki92 (Post 3242462)
Mógłbyś proszę opisać jak zrobić to najłatwiej i ile obrotów mniej więcej trzeba zakręcić śrubę, żeby ruszyć te 2mm?
Chciałbym to zrobić możliwie najmniej inwazyjnie, żeby sprawdzić, czy rzeczywiście to pomoże.

Niestety nie robiłem żadnych zdjęć. Wiem byłoby łatwiej wytłumaczyć.
To jest srobka M6 lub M5 juz nie pamietam na imbus (bez lebka) z nakrętką kontrującą .
Jest z inoxu więc łatwo znaleźć bo chyba jedyna srobka koło strony gorącej niezezarta. Jest widoczna od spodu turbiny na lewo od gruszki trochę w głębi.
Ja chyba ja wkrecilem około 0,5 - 0,6 mm.
Musisz próbować ustawić po swojemu bo zużycie Twojej turbiny może być inne niż mojej.
Uprzedzam że jest to polsrodek zakrawajacy o druciarstwo. Ja dokrecalem na trzy razy aż ciśnienie nie przekraczało 2.3 bara.
Jak dobrze pamiętam na początku wywalalo P003a.
Po jakimś czasie i skasowaniu pamieci KAM,PCM przygarnal ten patent.
Może Tobie też się uda. Tylko jak pisałem wcześniej tak czy siak turbina do wymiany/naprawy.
Przyznam że noszę się z zamiarem wymiany, ale już długo tym autem nie pojeździe więc...

bartecki92 14-04-2020 17:27

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał lucas4891 (Post 3242515)
Po jakimś czasie i skasowaniu pamieci KAM,PCM przygarnal ten patent.

Próbowałeś kasować to po wymianie czujnika kopiowania turbiny jeszcze przed skręceniem ogranicznika? Gdzieś znalazłem, że powinno się go kalibrować, ale większości ludzi po wymianie samo ustępowało...

lucas4891 14-04-2020 20:52

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał bartecki92 (Post 3242520)
Próbowałeś kasować to po wymianie czujnika kopiowania turbiny jeszcze przed skręceniem ogranicznika? Gdzieś znalazłem, że powinno się go kalibrować, ale większości ludzi po wymianie samo ustępowało...

Nie pamiętam, ale myślę że wiele razy kasowalem parametry wyuczone przy okazji wymiany i podmiany roznych czujników . Zanim do tego doszedłem to już tyle rzeczy sprawdziłem że...

bartecki92 15-04-2020 07:53

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał lucas4891 (Post 3242567)
Nie pamiętam, ale myślę że wiele razy kasowalem parametry wyuczone przy okazji wymiany i podmiany roznych czujników . Zanim do tego doszedłem to już tyle rzeczy sprawdziłem że...

Przy kasowaniu pamięci KAM od nowa będzie uczył się też dawek wtrysków? Co się wtedy resetuje?

Pytam bo chciałbym wiedzieć, czego się spodziewać po resecie tego.

lucas4891 15-04-2020 19:43

Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania
 
Cytat:

Napisał bartecki92 (Post 3242650)

Pytam bo chciałbym wiedzieć, czego się spodziewać po resecie tego.

Kasują się wszystkie wartosci wyuczone czy adaptacje jak kto woli, i PCM jedzie na samych mapach. Niczego spektakularnego nie musisz się spodziewać. Wszystkie adaptacje robią się na bieżąco co jakiś przewidziany przez autora softu czas. Korekty wtrysku też są wykonywane co jakiś czas przez PCM . Więc niczego złego spodziewać się nie można


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 10:11.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP
serwis komputerowy


User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.