View Single Post
Stary 23-10-2008, 18:33   #38
peterpz
ford::professional

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012
Domyślnie Re: [MK2] 1.8 TD Nierówna praca ( przerywanie )na zimnym silniku

Nie chce mi się czytać całego wątku, bo nie mam siły ale regeneracja wtrysków przy takich objawach to baardzo głupie! Na 95% nie pomoże. Dlaczego nie słuchasz mechanika, który powiedział, że to nie wina wtryskiwaczy, ponieważ gdyby tak było to dymiłby cały czas i nie na biało-szaro, tylko na czarno przy przyspieszaniu!!?? Ja zgadzam się z tym mechanikiem w 100%.

Moja diagnoza, jeśli tego nie sprawdzałeś, to na 99% będzie to: korektor wyprzedzenia kąta wtrysku. Gdy silnik jest zimny potrzebuje przyspieszonego kąta wtrysku, zaś zbyt późny wtrysk to właśnie dymienie i przerywanie (ale dymienie na jasny, szary dym). Jeden ze sposobów sprawdzenia korektora to prostu posłuchanie silnika jak jest zimny. Na zimnym powinien dużo głośniej klekotać niż na ciepłym.

No chyba, że to sprawdziłeś już wcześniej i jeśli korektor jest Ok, to w porządku. Co do pompki paliwa, to nie trzeba jej całej wymieniać, tylko kupić membrany i gumki do regeneracji, bo przy pompowaniu często lubią się poprzerywać i potem układ się zapowietrza - to może być też to ale czytałem, że sprawdzałeś zapowietrzanie się układu.

Jeśli wymienisz końcówki wtrysków, to napisz na forum o ich efekcie, bo chciałbym się dokształcać i jeśli się mylę to poprawić swoje wiadomości na temat 1.8TD i ogólnie silników diesla.