View Single Post
Stary 26-10-2008, 20:55   #6
alims
ford::beginner

Model: Mondeo MkII Ghia
Silnik: 1.8TD
Rocznik: 1998
Domyślnie Re: [Mk2] Wtryskiwacz sterujący 1.8TD

Cytat:
Napisał Wilu117
Wtryskiwacz kupisz za 50 pln na allegro. Oczywiście używany. Po drugie opiłki to jakaś bzdura. Tak samo syf z baku. Na jakiej podstawie w ogóle stwierdzono że ten wtryskiwacz jest uszkodzony ? To nie jest TDCI żeby miał być czuły na paliwo itp. A elektronika w tym silniku to też absolutne minimum które jest bardziej z potrzeby zadbania o środowisko niż sterowania silnikiem.
No niestety kolego, ale używany wtrysk sterujący to koszt znacznie większy. Mi udało się właśnie kupić za 160 zł. Z czterech wtrysków jakie są w tym motorze to jeden ma "kabelki" i on jest najdroższy. Resztę można spokojnie kupić za ok. 100 zł (używki). Obdzwoniłem się po "szrotach" i po aukcjach na allegro ale niestety te wtryski sterujące schodzą jak ciepłe bułeczki.
To że wtryskiwacz jest uszkodzony stwierdził komputer pod który samochód został podłączony. Następnie wykręcili mi mój wtryskiwacz i wkręcili dobry testowy i wszystkie problemy z nierówną pracą i zapalaniem zniknęły.

Stwierdzili mi także uszkodzony potęciometr (chyba tak się to nazywało) położenia pedału gazu, który też kosztuje 700 zł, ale powiedzieli mi żebym tym akurat to się nie przejmował bo on tak naprawdę to dużego znaczenia nie ma dla pracy silnika.

Spróbuję może zadzwonić do Boscha i dowiedzieć się jak to jest z tą częścią.