Re: Zaliczyliście jakiś przypał w swoim autku ??
Cholera nie moge sobie przypomnieć nic samochodowego, ale powiem, Wam inną historie drogowa.
Jeszcze 2 lata temu uprawiałem profesjonalnie, choć amatorsko kolarstwo.
Choć mój maksymalny dystans dzienny wynosi 300 km, to wtedy akurat biłem mniejszy rekord - 200 km.
Zebrałem 2 osoby z forum do tej trasy, trase obmyśliłem sam. Bielsko-Żywiec-Zwardon-Żywiec-Porąbka-Oświęcim-Pszczyna-Bielsko.
To co mi sie przytrafiło było tym bardziej obciachowe, że chciałem sie przed kolegami z forum jakos pozotywnie pokazac.
No i ujechaliśmy z żywca 20 kilometrów do zwardonia, gdzie zatrzymalismy sie w restauracji przy dużym placu.
Wioska mała, wszyscy widzieli że rowerzyści przyjechali.
Kiedy wreszcie skonsumowalismy posiłek ruszyłem rozpoczynając peleton.
Jade sobie po tymże wielkim placu na przełaj, po to żeby wyjechać na droge. Było lekko z górki, ale ze droga wolna to patrzyłem na podjeżdżający na pobliską stacje pociąg..... Nagle przed oczami wyrósł mi wysoki na metr łańcuch, który był rozwieszony pomiędzy słupkami, które to miały jakos odgradzać plac od tej drogi.
Nie wiem zreszta po co, bo obok i tak było kupe miejsca bez tegoż lancucha...
Zdązyłem tylko postawić rower do pionu przed tym lancuchem (dosłownie) i runac na ten łancuch, zostawszy przygneciony przez wlasny rower i słupek, który sie na mnie zwalił razem z lancuchem (na szczescie slupki nie byly zabetonowane w asfalcie).
Moja wielka eskapada miala szanse zakonczyc sie w tym uroczym momencie, jednak po zakupieniu wody utlenionej ruszyłem w dalszą trase która udalo sie przeprowadzic w 100% ;-)
kurde szkoda ze nie mam opowieści stricte samochodowych, albo niepamietam.
Jednak z takich hardcoroowych rowerowych pamiętam jeszcze Alpy 2006.
Mieliśmy obozowisko w Zell Am See, jednak tego dnia zwiedzaliśmy największe wodospady w Europie oddalone o 100 km od zell am see.
Zawiózł nas tam bus, z rowerami. Jednak zjednym z kolegów sie zbuntowałem i chciałem wracać na rowerze. Było już popołudniu, a nie zdązyłem zjechać ze szczytu góry, jak zerwała mi sie linka w przedniej przerzutce. W tej rpzerzutce brak napięcia linki = najwyższe przełożenie (jedynka) to oznaczało ze mialem przelozenia do prędkości powiedzmy do 10-15 kmh a przed nami 100 kilometrów walki z czasem, 800 kilometrów od domu, 100 kilometrow od noclegowiska, nie znając dobrze trasy powrotnej, bez wiekszej kasy ze sobą.
Na szczęscie miałem ze sobą rozkuwacz do lancucha, oraz "tips & tricks" w głowie.
Olśniło mnie, że można rozkuć łańcuch, wyprowadzić z prowadnicy przerzutki i manualnie na stałe założyć go na "trójce" z przodu" całkwicie poza prowadnicą przerzutki ;-)
udało sie, trafiliśmy, na miejscu czekał na nas posiłek przygotowany przez reszte ekipy ;-)
|