Cytat:
|
Napisał trocse
Nie jestem specem od aut i mogę nie mieć racji. Ale myślę sobie tak, że skoro wybuch gazu gdzieś tam w okolicy kolektora ma siłę wywalić różne zabezpieczenia, to ma prawo wydmuchać lub nadpalić uszczelkę pod kolektorem. Przecież to jest delikatne. Natomiast czytałem gdzieś w temacie "wymiana parownika", że facet podejrzewa reduktor o brak przeciwdziałania wysysaniu nadmiernej ilości gazu.
Skoro ten gaz jest wysysany tylko w mieście, to jest to (wysysanie) proporcjonalne do otwarcia przepustnicy. Jak wyżej napisał waldi, ma to właśnie związek z obrotami i oczywiście mieszanką gazu. Na trasie natomiast wciskamy zaledwie 1-2cm pedału, jedziemy sobie 110km/h a wtedy 9-10 litrów wystarczy na setkę bo gazu mało bierze itd.
Tak być nie może, dlatego zdejmuję kolektor dla oceny sytuacji. Napiszę co zauważyłem.
Jednakże gdyby ktoś miał 100% pewności że wina leży w BRC TECNO i wie czym go zastąpić, bardzo proszę o informacje. mój cel: 13-14 litrów w mieście, gdy benzyny pali max 11. I to wszystko.
|
Moze tak być - bo mi 17litrów pali i podlaczylem tester diagnostyczny i caly czas walil blad 411 - kiedy mam wcisnac gaz do 3000tys obrotów to wciskam na 3000 tys i koniec testu blad 411 - "za malo wcisniety gaz podczas diagnostyki lub nieszczelny uklad dolotowy" a przeciez gaz dobrze wcisnelem....