View Single Post
Stary 04-11-2008, 00:04   #28
dyda6joe
ford::professional

Model: Mondeo Mk1/sedan/ghia
Silnik: 2.0
Rocznik: marzec 1993
Domyślnie Re: [MK1] Opony bieżnikowane

Cytat:
Napisał VoyTasS
W nowej oponie może się zdarzyć jedno... guma..
Bieżnikowana opona ma o wiele większe szanse na to... w końcu jest nacinana aby bieżnik pogłębić... bo bieżnikowanie tak naprawdę to oznacza.
Nalewka...poza tym, że może złapać gumę, to jeszcze może się odkleić .... i lepiej nie myśleć, co się stanie w takim wypadku. Inaczej, jak taki zonk trafi się na bliźniakach w tirze... jeszcze dasz radę się zatrzymać .. a nawet pojechać. Ale w osobówce? Wolałbym nie ryzykować...
Życie jest jedno... szkoda tracić je przypadkiem tylko dlatego, że szkoda było wydać 250 na nową oponę i płaci się 70 za crap...
no dokładnie. ale mało tego - przecież jest masa firm dobrych, które oferują opony ekonomiczne, aczkolwiek nie sportowe, w cenie 150zł za letnie (np goodyear duragrip - piszę o nich bo akurat je sprawdzam - ogólnie dobre opinie), albo gorszych firm za tyle samo zimowe opony (piszę o gorszej firmie na zimę, bo chociaż przyczepność bardzo ważna ale po prostu preferuję ostrożną jazdę zimą bo na lód chyba tylko kolce pomogą, a chlapa? - jest malutki zakres prędkości w zależności od jakości opony podczas której jak zahamuje się to nie wpadnie się w poślizg. a druga sprawa to po prostu inne prędkości oczywiście). na zimę jak ktoś nie ma kasiury jak np ja to chociaż jakieś barumy a już będzie lepiej niż nalewka - może kiepskie w przyczepności ale nie rozlecą się i nie zużyją w jeden sezon

Jest to temat rzeka i mam wrażenie że pośredniego zdania nie ma - albo jest że bieżnikowana jest super bo kolega jeździ i jest ok, albo że się rozlecą i nie oszczędza się tam gdzie nie powinno bo to kuszenie losu. uważam że opony powinny byś przynajmniej średnie i nie nalewki bynajmniej, a jak cięcia to po prostu zamiast alufelg dobre opony, albo inne auto(tańsze auto ale z nowymi oponami). to dla mnie jest dziwne po prostu - ludzie kupują auto ładne itd ale nie biorą pod uwagę wydatków poza benzyną