Re: zawór EGR
Witam, ajk nie jednemu z was mnie rowniez pali sie kontrolka silnika. Bylem na kompie i kilka testow ewidentnie wskazuje na zator EGRu. Mialem sie zabrac dzis do niego lecz na pozna pore przesune to do soboty bo nie dysponuje garazem a nie mam zamiaru zostawic rozebranego samochodu na ulicy by cos sie nie dostalo do silnika i tp. Lecz mam pytanie takie gdy zdjolem plastik pokrywy silnika i "lokalizowalem" egr i sposob dostania sie do niego to moja uwage przykulo cos w rodzaju koncowki tloczka, ktora jak wydaje mi sie wchodzila do EGRu, bylo to rozlaczone, gdy polaczylem to uslyszalem drobny syk jak by cos sie otwarlo lub domknelo. Mala jazda testowa i wynik byl typu tego jak by sie troche obroty wyregolowaly nie spada po nizej 700 - 800 obr/min. pytanie typu do czego ten tloczek sluzy? Silnik benzyna 1,8 zetech model mk3 w Mondeo.
P.S.
kontrolka dalej swieci, ale moze to byc tez, ze trzeba rozjezdzic (czasem po dolaniu clinera lub nie, to po kilkunastu km kontrolka gasla.
Dzis majac czas rozkrecilem to wszystko i jak wydaje mi sie dostalem sie do EGRu, ale na wszystkich zdjeciach zawor jest metalowy ja mam cos co przypomina ten zawor lecz jest plastikowe i ze wspomnianym wyzej tloczkiem, malo tego to jest tam tylko jeden wezyk i nic po zatym (chyba powinny byc dwa wlou i wylotu) tak wiec juz nic nie wiem
|