wujek75, jakie masz radio dokładnie?
Dla Fordów jest dostępny póki co tylko jeden rodzaj xCL - do starszych modeli, tj. 4050, 5000 RDS. To oficjalnie jest
deklarowane przez producenta, który nawiasem mówiąc, ma ogólnie w głębokim poważaniu wsparcie techniczne. Wg
mnie powinna także działać wersja 6000 RDS (to jest to samo co 5000, tylko zamiast kasety jest CD). Tutaj info, jeśli
ktoś posiada takie radio i chce przetestować, to służę.
W kwestii wyjaśnienia różnic w modelach, a co za tym idzie w cenach. Osobiście ściągam już tylko i wyłącznie wersje V
- tj. z obsługą BT. Posiadają one obsługę kart SDHC>4GB (poprzednie tylko SD do 2GB, choć znalazłem kartę SD 4GB
i z powodzeniem używam ją u siebie w starej wersji xCL), oraz możliwość przewijania utworów. Ogólnie działają nieco
sprawnej (szybciej) niż starsze wersje. Jak je rozpoznać i odróżnić? Wersja V ma port miniUSB w miejscu gdzie stara
wersja ma port AUX (jack) - czyi okrągła dziurka.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dodatkowo jest jeszcze wersja dla iPod - nie posiada w ogóle
portów SD/USB i nie można pod nią w żaden sposób podłączyć modułu BT.
karex testował xCarLinka u siebie, w radiu RDS 5000 z magnetofonem i działa podobno wyśmienicie.
Dostał do testów wersję z BT. Zresztą miał o tym napisać na forum, ale nie ma czasu ostatnio.
Może niebawem to uczyni.
Jakość - generalnie śmieszy mnie to "ciamkanie" na jakość MP3, biorąc pod uwagę takie "szczegóły"
jak jakość radia fabrycznego oraz instalacji, tj. kable i głośniki. Po za tym, xCarLink odtwarza max 320kbit.
Zatem jakość zależy od jakości przeprowadzonej kompresji. Dla jeszcze bardziej wymagających można
wrzucić i odtwarzać .wma które jak wiadomo jest formatem bezstratnym.
Tak gra xCarLink u mnie w M6:
http://pl.youtube.com/watch?v=_5D0o2hOxV4 Był to test przeprowadzony
na życzenie użytkownika - odnośnie umiejętności odtwarzania plików MP3 VBR w xCL. Jak widać odtwarza
i gra całkiem ładnie, nawet po przetworzeniu przez głośniki i mikrofon "kamery".