Co do jazdy na 5 biegu w miescie, to musisz byc bardzo ostrożny. Zona mojego znajomego katowala przez kilka latek passata 1.9 TDI ( ato nie do zajechania).
Jej styl jazdy, to zbyt wysoki bieg przy niskiej predkości, 1,5tys obr/min i juz wyzszej... przy 60-70km/k w miescie na 5 biegu przecizala motor. W konsekwencji tego pękł wał korbowy- nie wyrzymał przeciązniea ( 300tyś km i kilka lat katowania silnika).
Co do oszczednej jazdy, to w swoim Golfie mam taki bajer jak komputer pokladowy, ktory oblicza srednie oraz chwilowe spalanie ON.
Z doswiadczenia wiem, ze najwiecej ropy ciagnie ostre przyspieszcznie, tj. 1, 2,3 w podlodze.
Jesli chcesz oszczedzać dieslem, to zmiana biegów w grniacach 2-2,2tyś obr, no i hamowanie silnikiem.
P.S. Ja raczej nie zważam specjalnie na spokojny styl jazdy, bo moje TDI na PD zawsze miesci sie w 6l ON
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
P.S. II, to normalne, ze nowy dieslowiec PYTA jak jezdzic, kazdy z nas kiedyś był zielony gdy przesiadł sie do diesleka- Kowalu troche wyrozumialości!
pozdrawiam
i zcyze bezawaryjnego uzywtkowania swojej