Założę ten wątek jeszcze tutaj, wśród znawców diesli
Moje Mondeo dziwnie szarpie przy takiej prędkości na 5 biegu. Objawia się to tylko, gdy chcę jechać ruchem jednostajnym z prędkością ok 115 kmh. Jak przyspieszę i utrzymuję inną prędkość to jest OK. Spotkał się ktoś z takim czymś?
EDIT(10.11.0
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.:
Jest nowy trop. Otóż zauważyłem, że szarpie nie tylko przy jeździe 115. Również na innych biegach (2 i 3) przy 2200-2500 RPM i takim wciśnięciu gazu, że przyspiesza dość powoli to auto szarpie (ale tylko w tym zakresie obrotów i potem przestaje). Więc na 100% to szarpanie pochodzi od silnika.
Drugi trop. Dziś na mieście jak silnik się dobrze zagrzał to obroty mu zaczęły falować. Otworzyłem maskę i spowodowane to było tym, że silniczek poruszał tą drugą dźwignią obok dźwigni gazu tam i spowrotem. Zgasiłem, odpaliłem i przestał. Teraz jest spokój. Czy booster może być odpowiedzialny za oba problemy? Niestety nie mogę znaleźć linku do artykułu o naprawie boostera, a były opisane tam objawy jego uszkodzenia. Proszę o link zatem.