View Single Post
Stary 10-11-2008, 21:28   #52
JAREK73
ford::average

Model: FORD MONDEO KOMBI
Silnik: 2.0 TDCI automat
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: [Mk3] ząbkowanie opon

Cytat:
Napisał jvc
Cytat:
Napisał JAREK73
symetryczne też są kierunkowe...z tym że mają napisane na boku odpowiednio: inside outside...
Mylisz się kolego , to o czym mówisz to opony asymetryczne ,czyli pół bieżnika inne ,pół inne ,symetryczne opony nigdy nie będą kierunkowe i nigdy nie będą miały napisów typu inside-outside :fcp4

Czy widział ktoś wyząbkowane opony w samochodzie 10-15 letnim ? bo ja nie widziałem ,więc już wiecie co jest powodem ząbkowania - nie opony tylko samochody a raczej ich obecne zawieszenia ,bo jak inaczej można wytłumaczyć nowe samochody które maja przebieg 10 tyś km i opony w nich ząbkują, naprawdę widziałem już tyle marek z tym objawem że można powiedzieć że jest to jeden z większych problemów obecnie produkowanych samochodów klasy średniej i wyższej a szczególnie kombi, oczywiście jedne opony są bardziej podatne inne mniej na ząbkowanie :fcp1

Cytat:
Napisał Cobretti

BTW - czekam na wynik reklamacji :fcp2
Prędzej wygrasz totka niż Ci uznają wyząbkowane opony :fcp2
aaaaaaaaaaaa oczywiście miało być Asymetryczne...chyba z głodu zjadłem literkę...przepraszam...
powiem szczerze że ja też się "wyząbkowałem"....czy któś z kolegów mógły w skrócie i łopatologicznie wytłumaczyć które są ok a których unikać do naszych "wielowahaczowych kombiaków"?
czy takie np, dunlopy sport maxxy? beda dobre? czy obecnie używane (kończące się) goodyery exellency też są ok? (nie wyząbkowyały sie tylko straciły robki co niektóre...)
z góry dziekuje i pozdrawiam Jarek
JAREK73 jest offline   Odpowiedź z Cytatem