View Single Post
Stary 14-11-2008, 21:00   #9
peterpz
ford::professional

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012
Domyślnie Re: [mk1] TD korektor kąta wtrysku, małe obroty

Co do tego stukania to wszyscy na forum piszą, że tak puka korektor i wygląda na to że tak ma pukać.

Widzę, że muszę Cię jednak dokształcić w pompach wtryskowych. Nie ma czegoś takiego, że jest albo termostat woskowy albo korektor kąta wtrysku. Jest jedno i drugie i jeszcze wiele innych ustrojstw w pompie (jak choćby immobiliser). Zajmijmy się jednak tymi dwiema rzeczami (korektorem i dźwignią dodatkowej dawki sterowaną linką, która jest dalej sterowana termostatem woskowym).

Korektor ma za zadanie na zimnym przyspieszyć zapłon, bo jak silnik jest zimny to paliwo się wolniej spala, przez co główny moment spalania następuje zbyt późno i silnik źle pracuje. Więc wtryskuje się wcześniej dawkę paliwa, co realizuje korektor przyspieszenia kąta wtrysku (ha, wiadomo już dlaczego przyspieszenia, bo ma przyspieszyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Na pewno, jeśli porównamy pracę bez niego i z nim, na zimnym to z korektorem obroty powinny być jednak trochę większe, bo silnik pracuje i odpala jak trzeba. Jednak zadanie zwiększania obrotów spełnia tamta druga dźwignia obok dźwigni gazu - dźwignia dodatkowej dawki paliwa. Steruje ją jak już mówiłem termostat woskowy. Nie wiem, czy te układy są ze sobą powiązane (tzn, czy pociągnięcie dźwigni wpływa na korektor kąta wtrysku) w MK1 ale na pewno dźwignia sama w sobie odpowiada za co innego niż korektor. (Co do wpływu tej oto dźwigni to zdaje mi się, że w MK1 właśnie korektor od tej dźwigni może dostawać informację o zimnym silniku, bo jest to jakoś mechanicznie zrealizowane, ważne zatem, aby termostat woskowy dobrze działał).

Reasumując. Za podniesienie obrotów odpowiedzialna jest ta dźwignia. Odpal sobie silnik, nawet na ciepłym i pociągnij za tą dźwignię ręką. Zobaczysz, że obroty wzrosną aż do prawie 1200 RPM. Ręką tego nie będziesz robił codziennie rano, więc fabryka wymyśliła ten termostat, który pociąga dźwignię na zimnym.

W MK2 dźwignia sterowana jest już poprzez silniczek wolnych obrotów, którym steruje komputer. Jest to lepsze rozwiązanie, jesteś niestety skazany na ten termostat. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem działanie tego mechanizmu.