[Mk1] wymiana śruby mocującej sanki
Witam serdecznie.
ZAcznę od początku. Sanki mocowane są do podłużnic czterema śrubami (roz.21). Czasem trzeba je wykręcić przy niektórych naprawach. Wkręcają się w czterokątne nakrętki, które jako że nie ma do nich dostępu są zamocowane na stałe. Pytanie co zrobić jak np śruba się ukręci, albo nakrętka straci gwint.
Dodam że zanim to naprawiłem to chwilę na kręcącej się jednej śrubie pojeździłem. Chrobotanie na zakrętach już przy małych prędkościach. Myślę że i spore niebezpieczeństwo
W 2 warsztatach jak i na forum radzi się rozcinać podłużnicę, aby dostać się do nakrętki. ZAtem rozciąłem jak na drugim zdjęciu. Okazuje się że następna blacha(pierwsza gruba jak cholera). Aby dostać się do nakrętki musiałbym strasznie zdemolować podłużnicę, pełno spawania i zachodu. Tymczasem (pierwsze zdjęcie) od strony kabiny jest dojście bezkolizyjne do nakrętki. jeśli nie liczyć wycięcia kwadracika w macie z tworzywa sztucznego to banalnie prosta naprawa i o niebo lepsza niż demolka podłużnicy. Niepotrzebnie uzyłem na początku szllifierki. trzeba było od razu sprawdzić informację przeczytaną na forum (jedna wzmianka).
Polecam sposób