View Single Post
Stary 18-11-2008, 13:44   #20
mizi_dr
ford::average

Model: FOCUS II
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie Re: Jaki silnik Diestla w focusie

Ja mam prywatnie FFII z 1.6 TDCi 109 KM i jeździ się super póki co żadnych problemów. W robocie jeździłem 1.6TDCi 90 KM i powiem że mocniejszym focusem jeździ się przyjemniej. 109 KM ma mniej wyczuwalną dziurę turbo i łatwiej osiągnąć nim wyższe prędkości, żeby złapać 185 km/h 90 konnego trzeba było troszkę rozpędzać natomiast w 109 konnym odbywa się to szybciej. Co do spalania to powiem że różnica była nieodczuwalna.
Jak odchodziłem z firmy 90 konny to miał najechane 120 kkm i do tego przebiegu żadnych problemów z nim nie było a wiadomo jak się traktuje auto firmowe.

Poza tym jeżeli chodzi o silniki 1.6 TDCi to wystarczy przejrzeć wątki na tym forum i nie ma ich za wiele wiec silniczek raczej mało awaryjny. Jeżeli się dba o silnik, traktujesz diesla zgodnie z zaleceniami to nie jest bardziej awaryjny niż inne silniki.
Odnośnie paliwa no to nic nie poradzimy że na stacjach oszukują a że wrażliwe na jakość paliwa no to chyba cena za zaawansowanie techniczne nowoczesnych silników, wprowadzanie kolejnych norm czystości spalin itp.
Tak naprawdę nikt z nas nie wie jaki syf lejemy do baku i ile go trzeba przepalić żeby dieselek zaczął szwankować.

BTW Ciekawe jak to będzie z nowymi silnikami WV TFSI, czas pewnie pokaże.
mizi_dr jest offline   Odpowiedź z Cytatem