Re: [mkII] Koszt instalacji gazowej II Generacji i sekwencji
przebieg 10 tys rocznie to daje 830 km miesięcznie, czyli 74 litry PB95 przy cenie 4 zł za litr (i tak zawyżyłem przy obecnych cenach) i przy spalaniu średnim 9L/100 (też zawyżone) przekłada się to na niespełna 300 zł miesięcznie (trochę powyżej bak na miesiąc) LPG spali Ci o ok. 20% więcej co daje ok 89 litrów LPG przy cenie ok 2,20 zł daje miesięcznie 195 zł czyli o ok. 100 zł mniej niż w przypadku PB. Przy założeniu że założysz instalację za ok 2000 zł i będziesz ją spłacał przez 20 miesięcy i przy założeniu że jest to kredyt tzw. darmowy tj. bez kosztów to koszty przez 20 miesięcy wyjdą na 0. do tego dodatkowe koszty przeglądów (20 miesięcy to prawie 2 lata a więc dwa przeglądy droższe prawie o 100 zł i dodatkowe regulacje, filtry itp. itd. więc w przypadku tej tańszej instalacji masz zaklepane że przez 2 lata od montażu nie zarobisz na tym ani złotówki, a jeszcze trzeba "zarobić" na tym co zainwestowaliśmy, myślę że nie zadowolisz się oszczędnością na poziomie 500 czy nawet 1000 zł. więc przez następne dwa lata zaoszczędzisz na tankowaniu przy obecnych cenach obydwu paliw ok 2000 zł.
czyli mamy to mniej więcej wyliczone, i jak widać po 4 latach od montażu zaoszczędziłeś 2000 zł, co w skali miesiąca daje oszczędność na poziomie 41 zł. oceń sam czy warto się w to bawić, weź pod uwagę możliwy wzrost akcyzy na LPG dodatkowe koszty napraw i regulacji których nie uwzględniłem, oraz dosyć pokaźny okres czasu potrzebny na ewentualny zwrot zainwestowanych środków. Przy Twoich przebiegach miesięcznych uważam że jest to operacja całkowicie nieopłacalna
Oblicz sobie to samo w przypadku droższych (pewniejszych) instalacji, wtedy czas potrzebny na zwrot inwestycji jeszcze bardziej się wydłuży