Re: Problem z centralnym zamkiem na mrozie w focusie
Witam
Wysyłam dwie fotki tego nieszczęsnego mikrowyłącznika. Pierwsza fotka przedstawia mikrow. po rozebraniu z.c. i na nim nieszczęsną czerwoną gumkę uszczelniającą bolec od styków która nie przez wilgoć a niską temperaturę twardnieje i mikrow. nie działa jak należy!!! Trzeba ją usunąć - najszybciej żeby to zrobić należy:
-wyjąć cały centralny zamek wraz z klamką
- powiększyć okienko w obudowie centr.zamka w którym widać mikrowył. ( fotka druga) i szpilką wygiętą jak haczyk rozerwać tą czerwoną gumkę uważając żeby nie podrapać plastikowego bolca owiniętego tą gumką.
-po zabiegu prysnąć w owe okienko na mikrowyłącznik wd-40 (nie zaszkodzi a pomóc może)
-zakleić to i sąsiednie okienko jakąś naklejką przed ewentualnym kurzem.
-zmontować w drzwiach i odbierać gratulacje!!! :fcp29
Żeby dostać się do wewnątrz c.z. ( do samego mikrowyłącznika) trzeba poświęcić więcej czasu i nie jest to łatwe a uważam że nie ma większej potrzeby. Ja rozebrałem ponieważ postanowiłem znaleźć 100 % przyczynę i uwierzcie mi że problem tkwi właśnie w tej gumce.
Dla potwierdzenia mojego podejrzenia że problem to gumka , włożyłem c.z. do lodówki i po wciśnięciu bolca mikrowyłącznika przez to małe okienko które wcześniej powiększyłem zauważyłem że bolec nie powraca!!! Po zagrzaniu w temperaturze otoczenia chodzi bez zarzutów. Postanowiłem więc ja usunąć i po ponownym zamrożeniu ale już w zamrażarce bolec chodzi jak należy. Dla tego jeżeli macie problem z c.z że działa jak chce, usuńcie gumkę o której właśnie piszę i należy to zrobić od razu w obydwu przednich drzwiach a problem zniknie. Jeżeli coś pominąłem albo nie zrozumieliście czegoś piszcie.
Pozdrawiam
|