Witam,
Mam prośbę o waszą opinię.
We wrześnie założyłem LPG na wtrysku w mojej Fuzji 1,4 2004.
Po około miesiącu jazdy po zatankowaniu gazu autko zaczęło się dziwnie zachowywać. Chodziło jak traktor (głośniej, jaby był uszkodzony tłumik) Pojawiła się kontrolka "silnika"
Wymienili świece + przewody wys. napięcia. Nie pomogło.... ale i tak były do wymiany
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Okazało się, że padła cewka zapłonu. Wymienili i autko jeździ ale...
No właśnie ...
Autko często ma dziwne objawy.
1) Jadąc np. 20/h na 2 biegu gdy dodaję gazu to szarpie/dusi jakby była zła mieszanka lub silnik za mało gazu dostawał i dopiero po chwili jedzie normalnie.
2) często nie jedzie normalnie tylko dalej szarpie nawet na 4 biegu. Muszę wtedy przełączyć na benzynę bo nie da się jeździć
3) czasem przy włączaniu się do ruchu ....normalnie ruszam (sprzęgło, gaz) a samochód gaśnie. Gorzej gdy autko rusza i toczy się na skrzyżowanie ale nie zbiera normalnie. To bardzo niebezpieczne przy dużym natężeniu ruchu.
Podjechałem na regulacje, kilka prób i nic.
Zwiększyli przepustowość dysz od gazu z 1,8 mm do 2 mm. Autko ciut lepiej chodzi ale nie ustąpiły ww. objawy.
Kolega twierdzi że może pomóć wymiana filtru gazu ze zwykłego na sportowy-bawełniany.
Licząc na wasze doświadczenia. Co myślicie sądząc po objawach ... w autogazie mają szukać właściwej mieszanki, zwiększyć przepustowość dysz czy może wymiana filtru?
Z góry dziękuję za info zwrotne i Pozdrawiam