View Single Post
Stary 05-12-2008, 12:29   #116
stanisz
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: FORD MONDEO MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: [MK3] TDCI 130KM automat - kto ma ? opisy samochodu-problemy

Panowie od automatów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wcześniej gdzieś już pisałem o niektórych objawach które mnie niepokoją, teraz opiszę całą sytuację.

Od jakiegoś czasu zauważyłem że skrzynia dziwnie pracuje, tzn. przy dosyć wysokich obrotach dopiero przekłada między 1-2-3, czyli późno, a 4-5 moim zdaniem za wcześnie (5 czasem zaraz po 4) co powoduje moim zdaniem zbyt wysoki bieg przy małej prędkości i obrotach. Czasem pojawiają się też mocniejsze szarpnięcia.
Do tego wydaje mi się że wszystko głośniej pracuje, zdaję sobie sprawę że diesel, że zimno ale jak kupowałem samochód w lipcu 2007 i jeszcze długo potem silnik praktycznie nie był słyszalny, wszystko chodziło cichutko i mile dla ucha.
Odpala normalnie, czasem tylko przy bardziej deszczowej pogodzie robi to za drugim razem.

Od jakiegoś czas zauważyłem też trochę kopcenia (raczej szarego) przy gwałtownym przyśpieszaniu, przy spokojnej jeździe lub jeszcze na parkingu po odpaleniu nic się nie dzieje, silnik pracuje równo i na właściwych obrotach, nic nie zarywa.

Moje aktualne spalanie w mieście to nawet 10-11 L/100 km chociaż komp pokazuje w tej chwili 9,7 L.
Większość jazdy o raczej korki Warszawskie + automat to może dlatego i takie spalanie.
Natomiast robiłem ostatnio trasę, łącznie ok. 600 km i średnie spalanie 6,3 L/100 km więc tu nic nie mam do zarzucenia.

Z odrzutem też nie ma problemu, nie ma spadku mocy itp. tyle że jakoś głośniej wyje i później przekłada biegi.

Ktoś, coś podrzuci co sprawdzić ?