Lakierowanie, docieranie, matowanie - jaki papierek,co i jak
Witam jak w temacie. Samochodzik juz troche malowalem i szpachlowalem wiec ciemny w te klocki nie jestem ale prawdomowiac bralem to co mialem pod reka i na wyszucie robilem. Chcialem sie zapytac kogos kto sie na tym zna, wiec tak.
1. Po szpachlowaniu wiem ze formuje sie najlepiej grubym papierkiem ale potem zeby grubych rys nie bylo to jaki papierek radzicie przez kladzeniem podkladu?
2. Po polozeniu podkladu jakim radzicie papierkiem ladnie zmatowac ten podklad tak zeby juz nie bylo rysek widac?
3. Po pomalowaniu farba czym radzicie to ladnie wypolerowac czy juz nie trzeba polerowac?
4. Jakim prodkiem radzicie dotrzec zeby nie bylo widac progow farby? Uzywalem BRILL czy cos takiego ale troszke jakby za bardzo matowal mi lakierek czyli chyba za gruby troszke.
5. Przed kladzeniem lakieru bezbarwnego trzeba czym przygotowac pomalowane tylko farba wczesniej elementy? Trzeba czyms spolerowac?
6. Po polozeniu bezbarwnego lakieru czym radzicie to wypolerowac i czym radzicie spolerowac progi?
Bardzo bym prosil i podpowiedzi bo szykuje mi sie troszke wieksza robota u kumpla a nie chce znoww na wyczucie dobierac papierki i potem poprawiac pare razy. Z gory dziekuje.
|