Kilka dni temu zakończyła się u mnie operacja wymiany przednich tarcz + klocki.
To już był przymus, już podczas wymiany opon na zimówki dokładnie było widać
ich stan, nędzny oczywiście.
Wymiana miała nastąpić dopiero na wiosnę, ale uciążliwy "udar" (normalnie jak przy wiertarce :fcp2 )
pedału hamulca znacznie przyspieszył cały proces.
Tarcze Motorcrafta + klocki tej samej firmy, niby są zamienniki ale jakoś nie miałem przekonania i
wybrałem dedykowany zestaw.
Tak wiem, słyszałem już wykłady na temat UE, norm jakościowych itp. a płacimy tylko za znaczek
producenta... może to prawda, i sprawdzę samodzielnie jednak jeszcze nie tym razem :562:
Wymiana przebiegła sprawnie, no może po za wybijaniem starych tarcz za pomocą najlepszego
narzędzia w historii boba budowniczego czyli młotka.
Sporo rdzy, wszystko oczyszczone za pomocą szczotki drucianej (nowe tarcze za pomocą benzyny )
i to chyba całe przygotowanie pod nowe tarcze.
Poniżej wizualne przedstawienie części:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po starciu młotek vs stara tarcza posypało znaczną ilością rdzy i sporą ilością drobnych kawałków tarczy :fcp4
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I pomyśleć że "ta" wyżej wyglądała kiedyś jak "ta" niżej :fcp2
Klocuszki były w całkiem niezłym stanie, ale i tak time to say goodbye :fcp23
Niby oryginalne, ale różniące sie od tych nowych. Ktoś orientuje się kiedy wycofano je z produkcji?
"...zastępuje wcześniej stosowane 1151049..."
Obecnie zestaw jest testowany i póki co sprawuje się bardzo dobrze, szczególnie daje sie to odczuć w przedziale
z 100 do 0 km/h hamuje łagodnie, żadnych drgań czy innych niedogodności.
Jedyne co zostaje jeszcze do obadania to metaliczny dźwięk (przed wymianą to samo) dobiegający z okolic lewego koła.
Dźwięk pojawia się tylko wtedy kiedy auto jest w ruchu: jego długość oraz częstotliwość jest nieregularna.
Dodatkowo z tej strony auta tarcza była nierówno starta po obu jej stronach, ale podczas wymiany na nowe wszystko
wyglądało ok.
Opony (zimówki) na alu, wszystkie wyważone, jedyne co jeszcze muszę zrobić to sprawdzić zbieżność.
Jak ktoś ma pomysły co do "tajemniczego dźwięku" to chętnie sprawdzę każdą możliwość, thx.