View Single Post
Stary 14-12-2008, 19:16   #18
suszi77
ford::beginner

Model: Mondeo MK 4
Silnik: 2.0 benzyna/gaz
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: -4 stopnie i problem !!

Też mam problem dzisiaj przy -1 musiałem kręcić 2 razy i dopiero po drudim dłuższym kręceniu zaskoczył. Zgadzam się z tym że kontrolka gaśnie wcześniej. podłączyłem miernik do zacisku przy śrubie na świecy z przewodem i do masy i po przekręceniu kluczyka kontrolka zgasła po ok 2 sekundach a napięcie na zaciskach co idą na świece zanikło dopiero po ok 5-7 sekundach . tak , że popieram wersję ze kontrolka gasnie wcześniej.
Mój problem jest taki że jak podłączyłem na zaciski świec żarowych napięcie z akumulatora to nie było widać żadnego iskrzenia co świadczy o tym że świece nie pobierały żadnego prądu. chyba że robiłem coś nie tak, ale przecież silnik jest połączony z masą więc jak podać bezpośrednio na świece napięcie (plus akumulatora)to prąd powinien popłynąć a nie jest on wcale taki mały więc powinno być widać jakiekolwiek iskrzenie a nie iskrzyło. jutro zobaczę czy zapalę bo jak nie to chyba trzeba będzie świece wykręcić i spradzić.
auto było sprowadzone z Hiszpani a kolega kiedyś mi powiedział ze on to by z hiszpani auta nie kupił bo tam diesle są konfigurowane na cieplejszy klimat i u nas to zimą ciężko z paleniem, ale moim zdaniem to pierdoły bo co, jedzie hiszpan na narty w piereneje i co zostaje na stoku bo mu przy niskiej temperaturze auto nie pali?
napiszcie co o tym sądzicie
i co z tym fantem zrobić bo zima już blisko
Dzięki z góry za informacje
focus 1.8 TDCI 2003r.
suszi77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem