Temat: [Mondeo 2000-2007] TDDI szarpnięcie przy ok 2 tyś obrotów
View Single Post
Stary 16-12-2008, 18:35   #61
arkady
ford::beginner

Domyślnie Re: [mk3] TDDI szarpnięcie przy ok 2 tyś obrotów

Witam. Już wyjaśniam zagadnienie. Po otwarciu maski trzeba ściągnąć ten plastikowy dekielek od amorka ( od strony pasażera ) odkręcić śruby od blachy co przykrywa amortyzator, wtedy dopiero jest dojście do opisanej kostki. Znajduje się ona ok 10 cm niżej na ściance grodziowej, jest przykręcona jedną śrubą do kompa ( podobno jest to główny komputer auta ). Kostka ma kształt prostokąta. Kajty... nie wiem co było spowodowane zawieszeniem EGR-u. Być może zapamietał jakiś błąd, w moim przypadku "usterka zaworu EGR". Przypuszczam, że odłączenie kostki od kompa zresetowało zawieszenie zaworu. Zapomniałem jeszcze o jednej ważnej sprawie. Przedmuchane zostały także kostki, które znajduja się wewnątrz auta za schowkiem od strony pasażera. Trzeba wyciągnąć schowek ( łatwizna ) i w dolnym prawym rogu znajduje się 5 kostek, każda z nich została wypieta i jak pisałem wcześniej przedmuchana powietrzem. Jeżeli będziecie się do tego zabierać, chyba dobrze by było na początku sprawdzić na kompie czy u Was tak jak i u mnie wyskoczy usterka zaworu EGR. Być noże to warczenie tylko w moim przypadku było spowodowane zawieszeniem zaworu, nie wiem.