Temat: [Galaxy 1994-2000] Brak ciśnienia oleju w 2.3 16V
View Single Post
Stary 18-12-2008, 10:09   #34
MarcusGawin
ford::advanced

Model: Hyundai ix35
Silnik: 2,0 VVTC
Rocznik: 11
Domyślnie Re: BRAK CIŚNIENIA OLEJU!!!

Dokładnie tak Kolego gorny7,a tu podaję opis jak to naprawić.Kiedyś inny użytkownik prosił o opis i jemu pomogło."Witam,tak jak pisałem to było rok temu-+,i z tego co pamiętam to miski raczej nie trzeba ruszać.Generalnie zdejmujesz koło z prawej strony,demontujesz koło pasowe od napędu alternatoa i klimy(pasek schodzi jak napinacz "podniesiesz"kluczem do góry.Najlepsza metoda wykręcenia śruby z wału to długie ramię od klucza i 1kg młot.Odkręcamy impulsowo(chyba że masz pneumatyczny klucz,wtedy bajka )Koło pasowe musisz ściągać ściągaczem ostrożnie(jest bardzo kruche!!!) ,potem dekielek i następnie odkręcasz kolo zębate na pompie i zciągasz łańcuch napędu pompy.Następnie pompa jest przykręcona na 2 lub 3 srubach i po ich wykręceniu masz pompę gotową do wyciągnicia.Napewno musisz nowy simering na wal zamontowć-on jest montowany na klej!!Pompę rozłóż m
na czynniki pierwsze.I sprawdz jak chodzi sam trzpień zaworka -czy luźno,czy zacina się,a może jest zablokowany.Ja tego nie sprawdziłem i musiałem dwa razy pompkę wyciągać.Jeżeli chodzi luźno i nakrętka się wykręcila(to jest przyczyna spadku ciśnienia oleju i świecenia kontrolki) to należy nakrętkę na specjalnym kleju do połączeń gwintowych solidnie dokręcić i odczekać parę godzin(lub wg.instrukcji producenta kleju).Jeszcze uważaj na uszczelki z tylu pompy-jeśli są w dobrym stanie mogą zostać,jeśli nie to tylko wymiana na oryginalne.Składasz wszystko w odwrotnej kolejności.Dekiel oczyść z resztek uszczelki lub silikonu odtłuść i nałóż cienki pasek silikonu wysokotemperaturowego.Blok też wyczyść i odtłuść (np.benzyną).jak już poskladasz wszystko poczekaj ze dwie trzy godziny i zrób próbę ciśnienia. "

w razie pytań służę pomocą

:fcp29
MarcusGawin jest offline   Odpowiedź z Cytatem