View Single Post
Stary 18-12-2008, 10:24   #10
anrex
ford::advanced

Imię: Andrzej
Model: Fiesta MK6
Silnik: 1,3
Rocznik: 2006
Domyślnie Re: [Mk7] 5 kilometrów i brak prądu!

Miałem podobny przypadek. Było to 2 lata wstecz, w zimie. Jednak zachowanie było nieco inne. Przypadkowe. Dzialo się to dwa razy w tygodniu lub nawet dwa razy w ciągu dnia. Zachowanie było takie. Rano palil bez problemu. Jak był nagrzany, w czasie jazd, przy spokojnym dodawaniu gazu zachowywal się poprawnie. Wystarczylo mocno depnąć gaz a silnik tracil obroty i gasl. Ponowne odpalanie nie dalo rezultatu nie chcial zapalić . Wystarczylo odczekać jakieś 30 sekund . Odpalal. Zachowywal się wzorowo aż do nastę pnego przypadku. Ponieważ dokladnie ?zglupialem?, pojechalem do znajomego elektryka. Elektryk ?poglówkowal? i stwierdzil: styki w elektryce. Poradzil co zrobić. W komorze silnika rozpiąć wszystkie styki (wtyczki) przemyć przy pomocy pędzelka, najlepiej spirytusem, spiąć z powrotem i zobaczyć co wyjdzie. Zrobilem tak. Na razie nie myłem, każdą wtyczkę kilkakrotnie rozpiąłem i połączyłem. Pomogło. Nie zgasł ani raz. Wiosną ponowiłem operację ale już z przemyciem. Od tego czasu problem się nie pojawił. Gdzie był zły styk do dzisiaj nie wiem. Nie wiem czy to sugestia, ale mam wrażenie że od tego czasu silnik jest jakby nieco prężniejszy, szczególnie przy przyspieszaniu. Tak było w moim przypadku.
anrex jest offline   Odpowiedź z Cytatem