Temat: [Mondeo 2000-2007] Podgrzewanie siedzeń
View Single Post
Stary 22-12-2008, 23:32   #171
RECONDO
ford::expert

Model: MONDEO
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2001
Domyślnie Re: [MK3] Podgrzewanie siedzeń

Moim zdaniem, skromnym, maty grzewcze zimą są nawet bardziej potrzebne pasażerom z tyłu niż z przodu. Powód? Najczęściej, niestety w autach bez 2 strefowej klimatyzacji, kierowca dba o swój komfort cieplny- jeżeli jest mu za ciepło ogranicza nawiew - na dalszy plan spada komfort osób z tyłu. W swoim aucie zamontowałem z tyłu maty przed FL (z przodu mam po FL) dla dzieci i prawdę powiem że się sprawdzają (przynajmniej mój 7 syn jest zadowolony). Na wiosnę jak fundusze pozwolą zamienię maty tylnej kanapy na wersję po FL - są bardziej praktyczne (większe i bardziej funkcjonalne). Wadą dodatkowych mat jest większe spalanie (przy wszystkich włączonych) jednak warto zainwestować. Sama instalacja jest banalnie prosta: należy zdjąć tapicerkę siedzeń i zamontować maty, przy odrobinie wiedzy z fizyki (elektryczność) każdy "majsterkowicz" poradzi sobie z instalacją (można posiłkować się schematami) najprościej jest wpiąć się w istniejącą instalację do przednich foteli (fotel kierowcy = lewa strona kanapy, fotel pasażera = prawa strona) w kostki pod siedziskami. :fcp1 PS Bien 11 czy mógłbyś podać numer "drewnianej" części - ten panel zegarka, montowany nad DENSO.