View Single Post
Stary 25-12-2008, 10:15   #11
mascom
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: 1999 Pb
Rocznik: 2010
Domyślnie Re: [mk I] - brak katalizatora Ford Mondeo 1.8 TD kombi

Cytat:
W moim mondku w korkach i czasami w czasie jazdy (wydaje mi sie, że często po wykonaniu manewru skrętu, ciekawe prawda?) śmierdzi w kabinie.
No to może ja coś pomogę. Przez 2 miesiące mój mondek miał ubity tylny zderzak tak że jego dolna krawędź była trochę obniżona. W kombi (i innych wersjach nadwozia) zderzak ten jest tak zaprojektowany że jest praktycznie na równi z rurą wydechową. No i u mnie on działał jak pług (kiedyś też ktoś miał taki problem). Dodatkowo miałem też poluzowane takie otwory wentylacyjne na dole podłogi a raczej te całe ramki z nimi powypychane tak że lużno latały między zderzakiem a nadwoziem. W aucie śmierdziało spalinami, gazem, benzyną. Wymieniłem zderzak, wsadziłem kratki wentylacyjne na swoje miejsce, rura z wydechame jest ciut poniżej linii zderzaka i nic nie śmierdzi. Tak więc najpierw sprawdziłbym ten wylot tłumika. Może końcowy tłumik jest ciut bardziej podciągnięty do góry albo ma za małą fajkę - wtedy najlepiej ją sobie przedłużyć o ten centymetr - dwa i w aucie jest o wiele przyjemniej (w końcu bez smrodu).
mascom jest offline   Odpowiedź z Cytatem