View Single Post
Stary 04-01-2009, 16:45   #20
nomad
ford::beginner

Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi (140PS)
Rocznik: 2011
Domyślnie Re: Szybka identyfikacja jednostki napedowej na podstawie VIN

Ciągnąc nieco jeszcze off-topic:

oczywiście informacje o samchodzie posiada producent i w jego bazie po numerze VIN wyczytamy co samochód posiada (mnie mój mondeusz nie interesuje: wiem co ma, co powinien mieć już raczej nie muszę wiedzieć..wiem co chciłbym by miał :fcp4 ).
Być może nadinterpretowałem słowa kolegi velKosio, lecz mnie się wydawało, że poszukuje informacji wprost w numerze VIN.
Ponoć wiedzę takową posiadł (milsze i mądrzejsze towarzystwo posiadało takową...).

Jeśli zaś chodzi o VIN, to mam z nim niezłe przejścia: auto na rynek niemiecki, sprowadzone... w urzędzie podczas rejestracji dowiedziałem się od "Miłego Pana", że egzemplarz który posiadam nie został nigdy wyprodukowany (specjalnie dzwonił do Forda Polska i się dowiedział :fcp15 ). Dowód tymczasowy otrzymałem (będąc spokojnym i z wiedzą o posiadanym sprzęcie), a po dwóch tygodniach sprawa do wyjaśnienia... tym razem w mojej obecności faks w wymienione miejsce oraz odpowiedź: Ford Polska nie udzieli informacji o samochodzie z rynku niemieckiego, lecz z samochodem jest wszystko ok ("Pan" miał zastrzeżenia do daty produkcji... jak się okazało źle dekodował sobie VIN, a pierwszego telefonu jak przypuszczam nigdy nie było :fcp8 ).

...i tutaj przydałby się wiedza o VIN bez dostępu do bazy Forda :fcp4
Pozdrawiam
nomad jest offline   Odpowiedź z Cytatem