Re: [mk3]jak szybko powinien sie nagrzewac silnik 2.0 tdci
Witam wszystkich
Mam pytanko czy można jakoś stwierdzić który termostat jest do wymiany (mały czy duży)? Mama mondka MK3 z 2001 r. 2.0 TDDI - występuje u mnie również ten objaw z falującą wskazówką od temperatury. Po przejechaniu jakiś 4-5 km przy włączonym ogrzewaniu zaczyna leciec do kabiny ciepłe powietrze jednak wskazówka od temperatuty unosi się zaledwie do 1/4 skali. Po przejechaniu jakiś 10-15 km przy prędkosci 100-120 km/h dochodzi do pionu przy czym po zatrzymaniu na np. światłach powoli spada do 1/4 skali. Przeczytałem już wiele postów w tym temacie i nadal nie wiem który termostat wymienić! W aucie po przeprowadzonym teście climatronica stwierdziłem jeszcze jedną awarię a mianowicie pokazuje mi sie błąd 42 12 czyli uszkodzony silnik recyrkulacji powietrza -czy to ma wpływ na ogrzewanie w kabinie samochodu a jeśli tak to gdzie on się znajduje i jak go wymienić? (wydaje mi sie że jest to silniczek który steruje klapami od temperatury, oraz od tego gdzie ma lecieć powietrze ale ta druga opcja działa bez zarzutu) Mam jeszcze jedno pytanko czy na powyższe zachowanie temperatury silnika może mieć wpływ Rezystor układu klimatyzacji? - ponieważ wiem ze jest on uszkodzony, ale czekam z wymianą do wiosny.
Pozdrawiam
|