Re: Obroty
Z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć, że to pompa - układ przyspieszania zapłonu albo zatarty, albo mechanicznie uszkodzony. Może też być, że dawka wtrysku jest za mała przy niskich obrotach. Trzeba pojechać do dobrego pompiarza. Kiedyś miałem podobne objawy, w środku w pompie był czerwony osad po fałszowanym oleju opałowym, cała mechanika pompy była przytara. Ten pompiarz musi mieć kompletne zestawy naprawcze do konkretnej pompy, po rozebraniu pompy i oczyszczeniu współpracujących elementów specjalnym mleczkiem ściernym, trzeba wymienić trochę oringów, uszczelek, podkładek regulacyjnych itp. Większość tzw fachurów tego nie ma, nie przejmują się, składają z powrotem pompę, niby to jakoś chodzi, ale a to cieknie, a to auto nie ma osiągów jak przedtem, a to kiepsko zapala itd, itd.
To tak, jakby zmieniać głowicę w silniku i dać starą uszczelkę - pochodzi, tylko jak długo?
Ja zapłaciłem za oczyszczenie i regulację pompy 1500 zł, ale silnik przeżył drugą młodość.
Niezależnie od tego, warto obejrzeć zawór EGR, czy nie zasyfiony (chyba że zaślepiony). Sprawdź drożność tych wszystkich rurek gumowych między pompą, EGR i kolektorem.
Inne rozwiązanie, to pójść na ryzyko, kupić pompę na Allegro i zmienić - wszyscy sprzedający piszą, że pompa w super stanie, sprawdzona na stole itd, itd. Ale łatwiej trafić na niezłą pompę na Allegro, niż na naprawdę dobrego pompiarza. :583: