Re: [ mk2 ] td auto bardzo ciężko pali
Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum.
Przez ostatnie kilka miesięcy walczyłem z fordem, którego kupiłem w maju 2008. Silnik 1.8Td. Auto kupione od teścia , który jeździł nim 5 lat, ja znam auto od 3 lat.
Kiedyś auto było w miarę zrywne, dobrze paliło i nie było z nim problemów. Auto było garażowane od nowości. Przy przebiegu 210 tyś przeprowadziło się do mnie -pod chmurkę. Już przy temperaturze poniżej +5 stopni był problem z odpaleniem ? 3 grzania świec i 10 sekund kręcenia.
Wymieniłem więc świece żarowe ? na drogie i dobre, producenta nie pamiętam, wymieniłem rozrząd (który od 3 lat był wielokrotnie poprawiany i nigdy nie zrobił tego nikt na tip-top), w końcu znajomy mechanik ustawił rozrząd dobrze ? auto paliło w miarę ok. Przy mrozach okazało się, że cieknie ropa z elektrozaworka w pompie wtryskiwaczy, odpowiedzialnego za przestawienie kąta wtrysku i cofanie paliwa. ? po zakupie tego zaworka z allegro (za 200pln a nie 700 w sklepie) -auto z powrotem radziło sobie z temperaturą w granicy 0 stopni.
Po przyjściu mrozów ? 3 do ?7 w nocy zrobiło się strasznie ? 5 grzań świec (do pyknięcia przekaźnika) i nawet 55 sekund kręcenia (na dobrym nowym akumulatorze).
Mechanik doradzał mi wymianę uszczelki na głowicy ? sugerując, że płyn chłodzący dostał się do cylindrów, gdzie podczas grzania świec paruje i przez to auto ciężko pali ? byłem blisko tej decyzji, ale wydatek ponad 1000 PLN dał mi do myślenia. Stwierdziłem, że po 10 latach auto nadaje się do serwisu forda. Zleciłem im zbadanie silnika, sprawdzenie na komputerze czy nie wywala błędów. Auto zostało w serwisie na noc, rano zadzwonili, że rzeczywiście jest fatalnie. Przy mnie sprawdzono silniczek sterujący obrotami (był ok.).
Badanie wykazało, że źle był ustawiony kąt wyprzedzenia zapłonu ? na pompie wtryskowej ? reguluje się go podczas wymiany rozrządu. Okazało się także, że rozrząd był minimalnie (pół ząbka) źle ustawiony na wale.
Przed oddaniem auta do serwisu przygotowałem się na wydatek ok. 500-700 pln za sprawdzenie + jakies drobne regulacje, naprawy. Bardzo miło zaskoczył mnie rachunek ? 300PLN za regulację tej pompy i rozrządu oraz badanie na komputerze.
Podsumowując ? moim zdaniem mając do wyboru awarię :
wtrysków, pompy wtryskowej, świec, rozrusznika, akumulatora, uszczelki na głowicy, pompy paliwowej i jeszcze wielu innych części należy postawić sobie pytanie ? czy nie warto udać się do serwisu i wydać 150 ? 300 pln za sprawdzenie stanu silnika ??
Moja mina po odpaleniu auta po regulacji w serwisie musiała być naprawdę niezła ? cieszyłem się jak dziecko, silnik pracował cicho jak jakiś mały benzyniak, odpalił od razu po przekręceniu zapłonu. Auto zostało dodatkowo umyte i odkurzone (bez dopłaty). Doradzono mi także, jak wyłączyć automatyczną klimę przy nawiewie na szybę oraz jak naprawić piszczący silnik od nawiewu.
Wszystkie moje problemy znikły w 24 godziny.
Przy ?20 stopniach w ostatnich dniach mój ford odpala na dotyk przy jednym grzaniu świec (do pyknięcia przekaźnika ? przy takim mrozie to bardzo ważne). Naprawa miała miejsce w grudniu. Bardzo szczerze polecam serwis FRANK-CARS przy ulicy Jagielońskiej w Częstochowie.
Pozdrawiam
|