Amen.
Kuczis, wydaje mi się, że EGR EGR-em, ale nie tu jest GŁÓWNA przyczyna niedogrzania silnika.
Ja upatruję jej w złej pracy termostatu "olejowego", bo:
-zbyt wielu forumowiczów - po jego wymianie - stwierdza ustąpienie problemu (patrz Mondeo - najbardziej wiarygodny jest człowiek, który rok temu wymienił, zrobiło się ok, a teraz znowu ma ten sam problem),
-u mnie mogę jechać w mróz bez końca z szybkością 60-70 km/godz, i silnik będzie niedogrzany,
jednocześnie rura od termostatu gł. do chłodnicy jest zimna (czyli gł. termostat jest ok), więc gdzie ucieka ciepło?
-prawidłowo działający EGR - bez względu na jego niewielki udział w problemie -może tylko zwiększać temperaturę silnika, ja nie mam zaślepionego zaworu.
Na pewno w wielu przypadkach uszkodzony mógł być gł. termostat (bo dlaczego by nie?) i ci koledzy -wymieniwszy olejak - są rozczarowani brakiem poprawy, ale w naszym przypadku pozostaje podejrzanym olejak. Tak przy okazji - sprawdzałeś rurę wodną termostatu czy zimna ?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.