Temat: [Galaxy 2000-2006] Silnik diesel szarpie przy rozpędzaniu
View Single Post
Stary 11-01-2009, 23:07   #5
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001
Domyślnie Re: Silnik diesel szarpie przy rozpędzaniu

Cytat:
Napisał Mariusz120bmw
Dzięki. Wcześniej słyszałem taki przyjemny delikatny świst turbiny ale teraz jej nie słyszę. Ale moc jest . Tylko całą przyjemność jazdy psuje to szarpanie przy delikatnym rozpędzaniu. Jest to takie falowanie. Jak mu przyłożę to idzie .Powiedz mi co to jest zaworek N75. Mam to autko od czerwca. Całe życie jezdziłem mercedesami i nigdy nie miałem podobnych objawów.
Oj wiem, miałem kiedyś Mercusia beczkę, wygodny i dość bezawaryjny duży wóz, moją zona ciągle wspomina go z sentymentem.
Zaworek N75 to taki elektryczny wentyl co trochę przepuszcza powietrza w układ podcisnieniowy i tym steruje turbinę, a N18 to taki sam wentyl tylko ten steruje EGR / powrót spalin / Obydwa zaworki są na grodzi między silnikiem a kabiną, na podszybiu.

Nie mam ju ż czasu, ale mogę ci jeszcze napisać jak sprawdzic te zaworki bez ich wyjmowania.
Najpiew sprawdz czy masz w układzie podciśnien ie, tzn, wyjmij przy pracującym silniku wężyk z akumulatora podcisnienia, to taka czarna grucha z przodu silnika. Sprawdz czy w ęzyku czujesz sssanie.
Może jutro ci napiszę jak to spawdzić, bo muszę wczesnie poszukać i wkleić fotkę tego zaworka.
Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem