View Single Post
Stary 12-01-2009, 21:18   #1
Adam G.
ford::advanced

Model: Mondeo MK2
Silnik: 1.8 td
Rocznik: 1996
Domyślnie Regulacja zaworów i dziwne zachowanie silnika .

Witam ,ostatnio miałem troche wolnego czasu postanowiłem więc wyregulować luz zaworów w transicie , ponieważ robiłem w nim to pierwszy raz posłużyłem sie [link=http://img80.imageshack.us/my.php?image=regulacjazaworwfb7.jpg:2ka3zv6p]tą[/link:2ka3zv6p] tabelką.Dane regulacyjne : dolot=0,2mm ; wylot=0,4mm.Dla wyjaśnienia podczas regulacji zaworów brat kluczem przekręcał wał aż odpowiedni zawór sie otworzył wtedy według tabelki regulowałem luz, tak zeby szczelinomierz wchodził z lekkim oporem.Po regulacji skręciłem wszystko odpaliłem autko jakby troche ciszej pracował obroty ładnie mu wchodziły tak jak zawsze.Samochód stał 2 dni dzis jak wracałem nim do domu porażka na odcinku 8 km zgasł mi 4 razy.Silnik wchodzi na obroty ale nie miał siły ciagnąć auta bardzo powoli sie rozpędzał i gdy mi samochód gasł słychać było jak coś sie kręci chociaż silnik zgasł i podczas rozpędzania był bardzo cichy wcześniej strasznie rechotał .Panowie prosze o porade czy podczas regulacji mogłem aż tak coś sp........rzyć że teraz tylko mechanior mnie czeka.Czy macie jakieś inne sposoby regulacji zaworów? jakie są najczęstsze objawy ich złego ustawienia .Pozdrawiam :548:
PS. Jeszcze jedna uwaga podczas odpalania silnik jakby sie "rozpędzał" i dopiero odpala wcześniej łapał od "strzała".
Adam G. jest offline   Odpowiedź z Cytatem