View Single Post
Stary 17-01-2009, 23:11   #1
szymonooo
ford::average

Model: Ford Focus Mk1
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 1999
Domyślnie 1.8 TDDI zamula - niby banał ale....

.. nikt nie potrafi sobie z tym poradzić. :fcp11

Witam.
Brak mi sił! Może ktoś z was mi pomoże albo chociaż podpowie.
auto jest słabe i stwierdził to nawet gość z ASO. coś mi nie pasuje!!! Auto ma problem żeby rudszyć z miejsca. Myślałem że to turbo ale przecież przy ruszaniu nie mam wysokich obrotów a auto prawie nie ciągnie! widać po obrotomierzu jak powoli wkręca się w obroty. Przy ruszaniu muszę przytrzymać sekundę dwie pedał gazu aby go wkręcić i dopiero można jakoś ruszyć. Gdybym jednak gwałtownie puścił sprzęgło i wcisnłął gaz to auto mało nie zgaśnie. Jak już się wkręci podczas jazdy to jest nawet w miarę chociaż wątpię zeby miał 90 KM mocy.
Po podłączeniu do kompa w ASO wszystko wyszło ok. Nie wiem czy serwisowy komputer może sprawdzić ciśnienie doładowania turbiny ale gośc powiedział ze wszystko jest w porządku. Czyli wychodzi ze sterownik jak i sama pompa jest sprawna... turbo też. A może się mylę? Szukałem już wszystkiego! Przeczyściłem wtryski, filtry nowe, przewody szczelne - nie ciągnie lewego powietrza... nie mam już pomysłów.

1. Czy uszkodzona turbina może mieć wpływ na dolną partię obrotów np. od 0-1500 (przy ruszaniu)?
2. Czy komputer ASO przy diagnozie sprawdza stan turbiny?
3. Może macie jakieś pomysły albo polecicie jakiegoś specjalistę z dolnego śląska specjalizującego się w fokach?

Pomóżcie bo zakochałem się w tym aucie i nie chciałbym się go pozbywać ale to mnie poprostu dobija! Niby znana konstrukcja a "specjaliści" rozkłądają ręce....
szymonooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem