View Single Post
Stary 18-01-2009, 13:37   #8
szymonooo
ford::average

Model: Ford Focus Mk1
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 1999
Domyślnie Re: Foka 1.8 TDDI zamula - niby banał ale....

Dzięki koledzy ale wyjasniam już wszystko po kolei.
Otóż ja tylko z ciekawości wkręciłem go do prawie 5000 obr/min ogólnie tego nie robię. Na wolnych obrotach silnik trzyma 800 obr i nie pływa a po dodaniu gazu ospale lecz równomiernie wkręca się na obroty przy czym nie szarpie, nie dławi itp. sprawdzałem katalizator bo tak mi gośc doradził w serwisie ale z niego została już tylko obudowa więc jest drożny. Po odpięciu tłumika trochę lepiej się wkręca ale nie ma aż tak znacznej różnicy czyli normalny objaw dla odpiętego wydechu. EGR zaślepiony. Inny kolega chciał sprawdzić mi właśnie ten owy kąt wyprzedzenia/ opóźnienia wtrysku ale coś działo się z lampą. Szukał możliwości regulacji w pompie kąta wyprzedzenia ale nie mógł dojść czy wogóle da się to regulować. I tu znów ASO powiedziało, że tego się nie reguluje bo komputer sam sobie to ustawia w zależności od czegoś tam... (wiem wiem ASO przeważnie nadaje się do...) rozrząd podobno tez jest prawidłowo ustawiony bo znowu komp nie pokazał tego... nie wiem już co robić poważnie.... chciałem sprawdzić ciśnienie doładowania ale w zasadzie nikt nie chciał się tego podjąć bo podobno nie mają jak. myślałem też właśnie o sprawdzeniu stopnia sprężania i może teraz od tego zacznę. Może ktoś poleci specjalistów od foczek na dolnym śląsku?
Dziękuję za zainteresowanie moim problemem i pozdrawiam
szymonooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem