Re: 1.6 TDCI coś jest nie tak - pomocy
Znowu nie wiadomo jaki przebieg- to podstawowa informacja dla porady. Zamulanie często jest wynikiem albo niedoładowania silnika to wtedy gdy jest np. pęknięta właśnie wspomniana rura, lub przeładowania silnika- to wtedy gdy stają zapieczone kierownice w turbinie na skutek np. częstych jazd w korkach, lub bardzo wolno i ostrożnie[tzw, PSJ]. Należy raz na jakiś czas przedmuchać turbinę przez tzw. przegonienie auta o czym było już pisane dziesiątki razy. Rurę można[ tak ja uczyniłem] zespawać migomatem-rozwiązanie lepsze i trwalsze niż wymiana na nową, która i tak pewnie pęknie. Migomat daje dobry i gruby spaw. Oczywiście podaję tu tylko dwa powody, ale niestety silniki TDCI[HDI] czy TDI itd. są niezwykle zagmatwane głównie ze względu na środowisko. Przepływomierz, EGR, filtr cząstek stałych-w sumie makabra. Mnie poradzono, aby wbrew ochronie środowiska wywalić odmę silnika pod samochód aby zmniejszyć zaolejanie ukł. dolotu silnika i pewnie tak zrobię mimo iż bardo szanuję środowisko, ale tu musi wygrać kieszeń :fcp11 .