Re: [MK3] 2004 TDCi 130KM, moduł sterowania turbiną, błąd P132B
U mnie występuje ów błąd również sporadycznie. Raz na dwa miesiące zamigocze kontrolka i to w określonych sytuacjach (zerwanie sprzęgła, zgaśnięcie auta i jego natychmiastowe ponowne odpalenie). WDS orzekł jak w temacie. Byłem w związku z tym w serwisie - wymiana sprężarki (oczywiście podziękowałem). Byłem też w firmie specjalizującej się w naprawach turbo - orzeczenie - albo sterownik (wymiana na używkę bez gwarancji 700 PLN) albo przycinanie się łopatek w turbinie (koszt 600 PLN z 6 miesięczną gwarancją+demontaż i montaż turbiny, wymiana oleju i filtrów w warsztacie zewnętrznym). Jednak mechanik z tego warsztatu radził sprawdzić w momencie pojawienia się błędu (wówczas cięgno metalowe na sterowniku zawiesza się) czy w momencie zwolnienia cięgna przez zdjęcie zawleczki jest ono blokowane przez sterownik czy przez turbinę. Blokowanie przez sterownik świadczy o jego uszkodzeniu i raczej objaw powinien mieć charakter stały, blokowanie od strony turbiny świadczy o zawieszeniu się łopatek i usterka może mieć charakter okresowy. Jak dotychczas jeżdżę bez naprawy ale z ciekawością i obawą obserwuję co będzie dalej.
|