View Single Post
Stary 25-01-2009, 18:18   #7
krogulc
ford::advanced

Model: mk3 kombi
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2003
Domyślnie Re: [MK3] TDCI i poszarpywanie.

Cytat:
Napisał slazdu
Cytat:
Napisał Cobretti
a czy to nie jest taka praca tempomatu ??
No niestety, ale objaw jest widoczny nie tylko podczas jazdy na tempomacie, lecz też podczas normalnej i jak pisałem w pierwszym poście, równej jazdy z nogą na pedale gazu. W ostatnie wakacje sporo jeździłem z rodziną używając tempo. Było super i bez takich szarpnięć.
Sprawdzałem cały kanał powietrza od turbiny do kolektora ssącego - demontowałem każdy segment i nie stwierdziłem żadnych, nawet minimalnych, dziurek / nieszczelności. Zastanowiło mnie jednak to, iż większość tych rur jest za bardzo miękka / elastyczna. Przyszło mi do głowy, czy aby nie są one już lekko wypracowane i teoretycznie mogą w pewnych sytuacjach pulsować i wpadając w swego rodzaju rezonans mech. przyczyniać się do tego poszarpywania.
Pewnie część z fachowców nie będzie podzielać takiej tezy, ale co myślicie o tej teorii ?
Pozdr.
slazdu

jeśli by tak było a rury by były szczelne to by chyba był 1 taki przypadek w mk3 :fcp13
zaślep czasowo egr