hahahaha, nie reformowalny :fcp29
po prostu, podobnie jak Ty chciałbym o argumentach rozmawiać konkretnie, stąd moje pytania uszczegóławiające więc nie odpuszczaj :fcp29
a że, również podobnie jak Ty do benzyny, tak ja przekonany jestem do diesla, to i jakieś zaczepki się trafią :fcp26
a tak już na marginesie, po to założyłem ten wątek by zamiast w różnych wątkach, komasować wszystkie opinie w jednym miejscu więc ponowię apel: nie odpuszczaj :fcp26
poza tym PANOWIE, UWAGA: ja nie twierdzę, że diesle są najlepsze!! Twierdzę jedynie i na to znajduję potwierdzenie, że obecne diesle to już nie są silniki, które kopcą, ledwo się kręcą i nie zapewniają żadnego przyśpieszenia!! Na prawdę poczytajcie w całości moje posty (oczywiście, zaczepki też szukam ale to nie jest moja myśl przewodnia :fcp2 )
A na zakończenie (swojej wypowiedzi a nie dyskusji w tym wątku) moje pytanie do tomiscorpio było o tyle zasadne, że jak pisałem wcześniej, by porównywać trzeba posłużyć się zbliżonymi konstrukcjami. Kończyłem samochodówkę i wykresy pracy (nie momentu czy mocy) ale silnika w układzie V i to V6 z rzędową 4... to nieporozumienie. Dlatego dopytuję...
Ravic wiemy wszyscy, że seryjne benzynki nawet z turbo są z założenia "dostrojone" trochę lepiej. W mapach seryjnych diesli jest zawsze przez producentów kryty wielki zapas i tak na prawdę, z samego przemapowania benzyny turbo raczej nie osiągniesz takich korzyści jak w dieslu ale tu bym zapytał o zdanie
heko W benzynie dopiero połączenie tego i osprzętu daje korzyści ...co widać m.in. na wykresie:
viewtopic.php?f=24&t=65094&start=0
Mondeo 220 ST V3.0 -wzrost mocy 23 KM z 235 to...10%?! a w TDCi od 14% w moim lajcikowym po 28% u
heko
no to czekam na ciąg dalszy :fcp12