Temat: [Focus 1998-2004] 1.8 TDDi błąd P0149
View Single Post
Stary 02-02-2009, 15:28   #3
maciej_b
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024
Domyślnie Re: FF I 1.8 TDDi błąd P0149

wicia.w, dzięki za informację.
Jako takich problemów z jazdą nie ma. Na wolnych obrotach trochę falują obroty i słychać nierówną pracę silnika (ale to nie jest szczególnie niepokojące).
Nie dymi, jest żwawy, pali dobrze spalanie w normie.
EGR słychać jak pracuje (dość głośne puknięcia) wcześniej tego nie było... Był sprawdzany sygnał sterujący zaworem "przed" EGR'em i wyszło że gubione są impulsy (są dziury w sygnale) i dokładnie w tym momencie słychać jak silnik jest dławiony.
A co do p0149 to było tak: silnik był ciepły, wsiadłem do auta i chciałem szybko odpalić autko (pośpiech) nie grzałem do końca świec (i tak nie grzeją na ciepłym silniku) i przekręciłem kluczyk. Kręcił kręcił aż zaczęła migać kontrolka świec żarowych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyłączyłem zapłon poczekałem 10 sekund i zagadał bez problemów... pojechałem prosto na kompa i był ten błąd (+p0404), oczywiście skasowane zostały.
Mechanik zasugerował że może to być czujnik położenia wału albo czujnik w pompie...