View Single Post
Stary 06-02-2009, 12:27   #109
stanisz
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: FORD MONDEO MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: [Mk3] spadek temeratury silnika na postoju

Jak pisałem wcześniej, w zeszłym roku miałem problem z temperaturą.
Po wymianie właśnie tego małego termostatu wszystko wróciło do normy, do końca zimy i minusowych temperatur było wszystko ok.
W tym roku kiedy pojawiły się minusowe temperatury to samo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. czy to możliwe żeby znowu padł termostat ?
Wymontowałem go ostatnio i robiłem testy w gotującej się wodzie i potem pod kranem, otwierał się i zamykał, poza tym analizując wzrokowo jego budowę stwierdzam że tam nie ma się co popsuć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio kupowałem płyn do chłodnicy w sklepie który specjalizuje się tylko w częściach do Forda, zapytałem faceta jak to jest z tą temperaturą w zimę w przypadku Fordów, co jest z tymi termostatami, facet się uśmiechnął i powiedział że termostaty się nie psują i że trzeba szukać innej przyczyny. To nie do końca mi się zgadza bo jak wyjaśnić moją zeszłoroczną wymianę kiedy od razu się temperatura poprawiła.
Od kogoś innego dowiedziałem się że te nasze Fordy (diesle) tak mają w zimę i nie należy się tym przejmować.
Tym razem nie wymieniam termostatu tylko tak jeżdżę i teraz kiedy jest trochę cieplej, temperatura aż tak nie spada, tym bardziej jak się pojeździ agresywniej i mocniej rozgrzeje silnik.